ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ GMC


ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΠΟΙΗΣΗ χωρίς αποζημίωση για τα αφεντικά
για να μπει τέλος στην ασυδοσία των εργοδοτών



Συνεχίζεται η απληρωσιά στο εργοστάσιο της GMC και κανείς δε μιλάει. Στη δίκη της εργοδοσίας στις 15/2 για οφειλές απέναντι στους εργαζόμενους για το μήνα Ιούνη του 2016 δεν παραστάθηκαν ούτε καν οι δικηγόροι της. Τα τοπικά ΜΜΕ δεν βρήκαν ούτε μια λέξη για τους περίπου 60 εργάτες που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

Σε βάρος της εργοδοσίας (Καμπάκας Μεταλλουργική ΑΕ και Σταμπούλης Μονοπρόσωπη ΕΠΕ) εκκρεμούν ακόμα πολλές υποθέσεις για οφειλόμενη μισθοδοσία και απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές. Υπάρχουν καταγγελίες από εργαζόμενους που δεν ανέχονταν άλλο να δουλεύουν απλήρωτοι και αποχώρησαν (χωρίς αποζημίωση) ότι η εταιρεία τούς εκβίαζε: “μην ψάχνετε αλλού δουλειά, όπου και να πάτε δεν θα σας πάρουν”!

Η τρίμηνη επίσχεση εργασίας στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι το περασμένο καλοκαίρι έληξε με ένα συμβιβασμό με την εργοδοσία, τον οποίο δεν αρνήθηκαν ούτε οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία Μετάλλου. Το συμφωνητικό έλεγε ότι κάθε μήνα οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται κανονικά και οι παλιές οφειλές θα εξοφληθούν σε δόσεις.
 
Σχεδόν τίποτα απ' αυτά δεν έγινε. Η εταιρία δεν πληρώνει ούτε δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα, επιδόματα αδείας ούτε και ασφαλιστικές εισφορές. Υπάρχουν εργαζόμενοι που αν τους κολλούσε η εταιρεία τα ένσημα που τους χρωστάει από το 2014 θα είχανε βγει στη σύνταξη. Γι' αυτό το λόγο είχαν προχωρήσει και πάλι το Μάρτιο του 2015 σε επίσχεση εργασίας.

Σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) στον τότε υπουργό εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, το επιχειρηματικό κόλπο είχε ως εξής: ο κ.Καμπάκας είχε μεταβιβάσει τμήμα της επιχείρησης στον κ.Σταμπούλη, ο οποίος κατά το έτος 2014 δεν πλήρωσε δεκάρα τσακιστή στο ΙΚΑ, για να έρθει μετά ο κ.Καμπάκας και να τους απειλεί με απολύσεις επειδή ήταν ανασφάλιστοι!

Ένα χρόνο μετά, στην “τριμερή συνάντηση” του σωματείου, της εργοδοσίας και του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Εργασίας, κ. Νεφελούδη διαπιστώθηκε ουσιαστικά ότι η Σταμπούλης Μονοπρόσωπη ΕΠΕ ήταν τελικά μια εταιρεία-φάντασμα. Ο Όμιλος Καμπάκας είναι ο βασικός προμηθευτής μεταλλικών εξαρτημάτων της ΔΕΗ, της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ) και της πλειοψηφίας των βιομηχανιών με εξαγωγές σε 24 χώρες αλλά δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ στους εργαζόμενους του.
 
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τόνους περηφανεύεται ότι μας «έβγαλε από τα μνημόνια» αλλά η πραγματικότητα για τους εργάτες της GMC αλλά και όλους τους εργαζόμενους είναι διαφορετική. Τα αφεντικά συνεχίζουν να έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, να απειλούν και να εκβιάζουν και το Υπουργείο Εργασίας να μην κάνει τίποτε πάρα μόνο «τσάι και συμπάθεια». Οι συμβολικές κινήσεις της κυβέρνησης για τους κατώτατους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις είναι ένα φύλλο συκής για να κρύψουν ότι τα μνημόνια και η ασυδοσία των εργοδοτών συνεχίζεται.
 
Μοναδική λύση δεν είναι η αναμονή των δικαστηρίων, ούτε οι «κυβερνητικές πρωτοβουλίες». Αυτές όταν υπάρχουν είναι μονάχα για να ξελασπώσουν τα αφεντικά. Να πάρουν οι εργαζόμενοι τα πράγματα στα χέρια τους. Με κατάληψη του εργοστασίου και την συμπαράσταση όλης της εργατικής τάξης της περιοχής να διεκδικήσουν ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της επιχείρησης με τον έλεγχο των ίδιων των εργαζόμενων στην παραγωγή.

Μονάχα έτσι μπορούμε να βάλουμε στο πλάι τα άπληστα αφεντικά που κερδίζουν πάνω στην εξαθλίωση των εργατών, και να ξεπεράσουμε τους συνεχείς συμβιβασμούς που κάνει η κυβέρνηση με τους εργοδότες. 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ 
 

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf