Εκδήλωση ΚΕΕΡΦΑ και ΕΛΜΕ Ξάνθης για τη δίκη της ΧΑ



Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9/2 στο Αμφιθέατρο-ΠΡΟΚΑΤ του Πολυτεχνείου η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ και της ΕΛΜΕ Ξάνθης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής με συμμετοχή δεκάδων αντιφασιστών και αντιφασιστριών, εκπαιδευτικών, μελών της ΚΕΕΡΦΑ και της μειονότητας.
Τη συζήτηση άνοιξε με ένα σύντομο σχόλιο η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης Μαρία Λουκοπούλου. Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή και κανένας εφησυχασμός απέναντι στην προσπάθεια διείσδυσης της ακροδεξιάς -και πολύ περισσότερο των νεοναζί της Χρυσής Αυγής- στα σχολεία και ευρύτερα στην κοινωνία με όχημα το Μακεδονικό για να σπείρει το ρατσισμό και το μίσος απέναντι στους πρόσφυγες, τις μειονότητες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τα άτομα με αναπηρία, κλπ.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Κώστας Σκαρμέας, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής. Παρουσίασε την πορεία της δικής και υπογράμμισε την τεράστια σημασία που θα έχει η καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης για το αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Επέμεινε στο γεγονός ότι δεν πρόκειται απλά για ένα ακροδεξιό κόμμα με αποκρουστικές ρατσιστικές και εθνικιστικές απόψεις αλλά για μια παραστρατιωτική οργάνωση που έβγαλε στο δρόμο τάγματα εφόδου και -με τη σκανδαλώδη ανοχή της αστυνομίας- προχώρησε σε πογκρόμ και δολοφονικές επιθέσεις.

Στα σκοτεινά σημεία σε σχέση με τις διασυνδέσεις και την εκπαίδευση από κομμάτια του στρατού των χρυσαυγιτών αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σαμή Καραμπουγιούκογλου. Παράλληλα, καυτηρίασε την ευθύνη των κυρίαρχων ΜΜΕ για την ελλιπή δημοσιότητα της δίκης. Στη διεθνή διάσταση της απάντησης του αντιφασιστικού κινήματος απ' άκρη σε άκρη του πλανήτη, στάθηκε ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, εκπαιδευτικός, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης, θέλοντας να αναδείξει τη μεγάλη σημασία της διεθνούς κινητοποίησης της 16 Μάρτη.

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, ξεχώρισε η παρέμβαση του εκπαιδευτικού Θανάση Παπασταθόπουλου, που στοχοποιήθηκε πρόσφατα αλλά όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στις απειλές των χρυσαυγιτών. Περιέγραψε πώς μικροί θύλακες φασιστών προσπάθησαν μέσα από ανυπόγραφα καλέσματα να χύσουν το εθνικιστικό τους δηλητήριο στα σχολεία και υπενθύμισε πως είναι χρέος κάθε εκπαιδευτικού να μη σωπαίνει απέναντι στις φασιστικές προκλήσεις.

Παντελής Αποστολίδης

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf