Οι Γυναίκες στην πρώτη γραμμή ενάντια στη φασιστική απειλή



Οι Γυναίκες πάντα βρίσκονταν και βρίσκονται στο στόχαστρο της φασιστικής απειλής. Και γι' αυτό έχουν μια πλούσια παράδοση αγώνων ενάντια στον φασισμό που συνεχίζεται και σήμερα.
Ο φασισμός έχει στόχο να τσακίσει κάθε οργανωμένη συλλογικότητα της εργατικής τάξης, να την εξατομικοποιήσει και να την παραδώσει ανήμπορη στην εκμετάλλευση από τους καπιταλιστές. Σε αυτό το πλαίσιο κηρύσσει ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι φυλετικά καθαρές για να υπηρετούν το τρίπτυχο “Παιδιά-Κουζίνα-Εκκλησία” (Kinder-Kuche-Kirche, το τριπλό ΚΚΚ των Ναζί όπως και της Ku-Klux-Klan).

Εκατομμύρια γυναίκες μαρτύρησαν στο βωμό αυτών των στόχων από την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία μέχρι την ήττα του 'Αξονα στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εβραιοπούλες, Ρομά, συνδικαλίστριες, ανάπηρες, λεσβίες, αγωνίστριες της Αριστεράς και της Αντίστασης υπέστησαν τα πάνδεινα: βιασμούς, ακρωτηριασμούς, μαστεκτομές, στείρωση, φριχτά πειράματα ευγονικής στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκτελέσεις και δολοφονίες. Στην Κορέα, τα ιαπωνικά στρατεύματα κατοχής τις μετέτρεψαν κατά χιλιάδες σε δούλες του σεξ για τους στρατιωτικούς.

Αλλά ταυτόχρονα οι γυναίκες έδωσαν φανταστικά παραδείγματα συμβολής στην πάλη του αντιφασιστικού κινήματος. Στην Ισπανία του 1936, στο Λονδίνο στη μάχη της Κέιμπλ Στριτ, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ιταλία μέσα από της γραμμές της Αντίστασης. Στο Μιλάνο που απελευθερώθηκε και κρέμασε τον Μουσολίνι ανάποδα χάρη στον παρτιζάνικο αγώνα των εργατών και των εργατριών του, οι γυναίκες περιπολούσαν στους δρόμους με το όπλο στο χέρι.

“Στη θέση τους”

Σήμερα, οι νοσταλγοί του φασισμού απειλούν ξανά να φέρουν τον τρόμο του Μεσοπόλεμου. Στη Γερμανία, νεοναζί του AfD υμνούν προκλητικά τα κατορθώματα του στρατού του Χίτλερ. Στη Γαλλία, νοσταλγοί του Πετέν οργανώνουν επιθέσεις σε αριστερούς διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων.

Παντού η ακροδεξιά απειλή ξεκινάει απαιτώντας να μπουν οι γυναίκες “στη θέση τους”- από τον βασανιστή Μπολσονάρο μέχρι τη Χρυσή Αυγή εδώ που δηλώνει ανοιχτά: "Εμείς οι Ελληνίδες, μέλη του Λαϊκού Συνδέσμου, έχοντας βαθύτατη συναίσθηση της καταστροφής που επιφέρει το φεμινιστικό πνεύμα της εποχής μας, είμαστε ενάντια σε κάθε λογής διακηρύξεις για την ισότητα των δύο φύλων".

Αλλά και σήμερα όπως στο παρελθόν, οι νεοναζί βρίσκουν απέναντί τους τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή. Στην Αμερική του Τραμπ, η πρώτη νεκρή στην αντιφασιστική κινητοποίηση στην Σάρλοτσβιλ ήταν η Χέδερ Χάγιερ, ακτιβίστρια του αντιρατσιστικού κινήματος. Οι προσπάθειες του Στιβ Μπάνον, ακροδεξιού σύμβουλου του Τραμπ να εξάγει το μοντέλο στην Ευρώπη σκόνταψαν στο Λονδίνο πάνω σε διαδηλώσεις που είχαν στην πρώτη σειρά τις γυναίκες. Στην Ισπανία οι κινητοποιήσεις για τις 8 Μάρτη και ενάντια στην είσοδο των νοσταλγών του Φράνκο στη βουλή της Ανδαλουσίας πάνε χέρι με χέρι.

Το ίδιο ισχύει και εδώ. Για πρώτη φορά πηγαίνουμε για απεργιακή 8 Μάρτη και μια βδομάδα μετά κατεβαίνουμε στους δρόμους στις 16 Μάρτη μαζί με τους/τις αντιφασίστες/ριες όλου του κόσμου. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός που δείχνει τη δύναμη με την οποία μπορούμε να πάμε μπροστά, να τσακίσουμε τον σεξισμό και τον φασισμό, να ανοίξουμε την προοπτική για μια κοινωνία ισότητας, χωρίς εκμετάλλευση και διακρίσεις με βάση το φύλο ή την καταγωγή.

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf