Στο δρόμο που φωτίζει η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση


Η μεγάλη εργατική επανάσταση στη Ρωσία, που φέτος γιορτάζουμε τα εκατό χρόνια της, φωτίζει σαν φάρος μέσα στο σκοτάδι που απλώνεται γύρω μας από την ατέλειωτη κρίση του καπιταλισμού.

Τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα των πολιτικών ηγεσιών δεν είχαν τίποτε άλλο να δείξουν από τη μιζέρια τους. Στη διεθνή σκηνή, ο δεκαπενταετής πόλεμος «κατά της τρομοκρατίας» μόνο θρήνους για περισσότερα θύματα έχει να επιδείξει. Έχοντας καταστρέψει χώρες ολόκληρες από το Αφγανιστάν μέχρι τη Λιβύη, το μόνο που κατάφερε είναι να απλώσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Βερολίνο και την Κωνσταντινούπολη.

Ο απερχόμενος Ομπάμα φρόντισε να κλείσει τη θητεία του με απελάσεις Ρώσων διπλωματών με βάση τις κατηγορίες της CIA για …ανάμειξη στις αμερικάνικες εκλογές. Πέρα από τη γελοιότητα του να μιλάει η CIA για …βία και νοθεία, ο «προοδευτικός» πρόεδρος αφήνει σαν κληρονομιά τη χειρότερη ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Και η διαδοχή του από τον ανοιχτά ρατσιστή και σεξιστή Τραμπ οδηγεί τα φιλοευρωπαϊκά ΜΜΕ να ζωγραφίζουν την Μέρκελ ως προπύργιο των «αξιών του δυτικού πολιτισμού»!

Μέσα σε αυτό το τρελοκομείο, οι διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η πιστή τήρηση των συμφωνιών με την ΕΕ φέρνει καλύτερες μέρες με ανάπτυξη και ανταλλάγματα «για τα βάρη που σηκώνει η χώρα για χάρη όλης της Ευρώπης», μόνο σαν κακόγουστα αστεία ηχούν. Κι όμως, υπάρχει και η ηλιθιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη που επιμένει ότι η χώρα υποφέρει επειδή η κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται γρήγορα με τις υποδείξεις της Τρόικας και κάνει διαπραγματεύσεις που κοστίζουν ακριβά! Αλίμονο σε μας αν η συνέχεια μετά την πιστή τήρηση του πλαισίου της ΕΕ από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η πιστότερη τήρηση από τα ζόμπι τη δεξιάς.

Κοινωνική πλειοψηφία

Υπάρχει μια τεράστια κοινωνική πλειοψηφία που απορρίπτει μια τέτοια προοπτική. Το έδειξε με το σαρωτικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015 και από τότε έχει ενισχυθεί με τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Βρετανία και στην Ιταλία. Στο κέντρο αυτού του ρεύματος βρίσκεται η εργατική τάξη που δεν έχει πάψει ούτε λεπτό να αντιστέκεται στη φτώχεια, στο ρατσισμό, στον πόλεμο που ξερνάει η «πολιτισμένη» Ευρώπη. Και στην καρδιά αυτής της τάξης σιγοκαίει η λαχτάρα για τη μεγαλύτερη έφοδο που έκανε ποτέ στην ιστορία, ο σεβασμός για την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917.

Ακόμη και η κυβερνητική πια Αυγή θυμήθηκε την Πρωτοχρονιά να προβάλει τις αφίσες της Ρώσικης Επανάστασης. Είναι μια υπόκλιση στους μύχιους πόθους της μεγάλης πλειοψηφίας. Η Αριστερά πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα λόγο να περιοριστεί σε υποκλίσεις. Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να σκύψει πάνω στην επαναστατική παράδοση, να την αγκαλιάσει και να τη μετατρέψει σε σύγχρονη στρατηγική και ταχτική για τη νίκη των εργατικών αγώνων. Αυτή είναι η δική μας «ευχή» για τον καινούργιο χρόνο και καλούμε όλες και όλους να αγωνιστούμε μαζί για να γίνει πράξη.

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf