4 Φλεβάρη: Όλοι στη Μάχη της Πανεργατικής


Στη μάχη της οργάνωσης της Γενικής Απεργίας στις 4 Φλεβάρη έχει μπει με όλες του τις δυνάμεις ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια. Κυκλοφόρησε ήδη αφίσα, πικέτα και προκήρυξη για την επιτυχία της απεργίας, ενώ αυξάνονται οι περιοδείες και οι εξορμήσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς. 
Στην ανακοίνωση - κάλεσμα του στην απεργία ο Συντονισμός αναφέρει: «Η απεργία στις 4 Φλεβάρη είναι η μαζική εργατική απάντηση, ενάντια στο νέο ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θα ενωθούν όλα τα ρυάκια της σύγκρουσης, που έχουν ήδη ξεκινήσει σε δεκάδες χώρους και κλάδους… Όλοι οι εργαζόμενοι είναι στους δρόμους, γιατί καταλαβαίνουν ότι πίσω από τα ψέματα ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαλύσει συνολικά την κοινωνική ασφάλιση, υλοποιώντας όλους τους προηγούμενους μνημονιακούς νόμους και προσθέτοντας σε αυτούς τις δικές της επιθέσεις… Η διάλυση του ασφαλιστικού, είναι σταθερή επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων εδώ και τρεις δεκαετίες. Από τον Μητσοτάκη στις αρχές του ’90, στον Σημίτη στη συνέχεια, με τον Γιαννίτση, στον Καραμανλή και τον Μαγγίνα, μέχρι τα τελευταία χρόνια των μνημονίων. Καμία κυβέρνηση δεν τα κατάφερε να επιβάλλει αυτά που θέλανε οι καπιταλιστές. Τους σταμάτησε κάθε φορά ένα δυνατό εργατικό κίνημα που τίναξε στον αέρα όλες τις επιθέσεις τους. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και τώρα. Η κυβέρνηση φοβάται τις εργατικές αντιδράσεις που έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνονται και ψάχνει απεγνωσμένα να βρει συναίνεση στα μνημονιακά κόμματα. 
Η απεργία στις 4 Φλεβάρη χρειάζεται να έχει τη μεγαλύτερη επιτυχία από όλες τις πανεργατικές που έχουμε κάνει τα τελευταία έξι χρόνια. Να είναι πιο μαζική και πιο μαχητική από κάθε άλλη πανεργατική. Χρειάζεται όμως να βρει συνέχεια  και κλιμάκωση, με επόμενες πανεργατικές απεργίες, άμεσα και όχι να περιμένουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τις ημέρες ψήφισης του νομοσχεδίου. 
Να διεκδικήσουμε ότι μετά τις 4 Φλεβάρη θα συνεχίσουμε με απεργίες διαρκείας σε όλους τους κλάδους και όλους τους χώρους.
Δημιουργώντας ένα πανεργατικό κύμα που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να μην καταθέσει καν το νομοσχέδιο, πόσο μάλλον να το ψηφίσει. Γι’ αυτό χρειάζεται να οργανώσουμε τους χώρους μας. Συγκροτώντας παντού επιτροπές αγώνα για να πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι της βάσης, την οργάνωση των κινητοποιήσεων. Στις συνελεύσεις μας αποφασίζουμε απεργιακή κλιμάκωση και απαιτούμε από τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις να προχωρήσουν σε απεργίες διαρκείας. Αυτή τη μάχη δίνει με όλες του τις δυνάμεις ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια και σε καλεί να τη δώσουμε μαζί».

Σοσιαλισμός Από τα Κάτω

Έξοδος από τα Μνημόνια στα χέρια των εργατών
Σχέσεις εξάρτησης - Oι Τράπεζες και οι “φούσκες”
Γυναίκες ενάντια στην καταπίεση
Η επιστροφή του Μακεδονικού

Από τον Πουλιόπουλο στον Ζαχαριάδη - Ο σύντομος ελληνικός Μεσοπόλεμος

Ο Λέανδρος Μπόλαρης θυμίζει την πορεία του ελληνικού καπιταλισμού μετά το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας, τους εργατικούς αγώνες αλλά και την μεγάλη αλλαγή του ΚΚΕ. Τυπικά την έναρξη του διεθνούς μεσοπολέμου σηματοδοτεί η «συνθήκη ειρήνης», η Συνθήκη των Βερσαλλιών που επέβαλαν οι νικητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στους ηττημένους και υπογράφτηκε επίσημα τον Ιούνη του 1919.

Βενεζουέλα: Χρειάζεται εργατική εναλλακτική

Ο Νίκος Λούντος δίνει την πραγματική εικόνα της Βενεζουέλας και προτείνει διέξοδο. Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα έχουν μετατραπεί σε ιδεολογικό εργαλείο της δεξιάς σε όλο τον κόσμο για να πείσει ότι σοσιαλισμός σημαίνει καταστροφή.

Το 1968 στις ΗΠΑ

Ο Γιώργος Πίττας παρουσιάζει την έκρηξη του κινήματος στις ΗΠΑ που εξασφάλισε τη μεγαλύτερη ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το 1968 είναι μια χρονιά-καμπή για τις ΗΠΑ.

Βιβλιοκριτική: Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα

Φυλετικές θεωρίες στην ΕλλάδαΠροσλήψεις και χρήσεις στις επιστήμες, την πολιτική, τη λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης κατά τον 19ο και 20ό αιώνα Επιμέλεια: Ε. Αβδελά κ.