Η άποψή μας

Η άποψή μας
Κυβερνητική κρίση: Στη σκιά της εργατικής οργής

Εκδήλωση Περιοδικού "Σοσιαλισμός Από τα Κάτω" - Ιουλιανά 1965 - Πέμπτη 23/7, 8μμ, Πολυτεχνείο Ξάνθης

Ιουλιανά 1965: 70 μέρες στους δρόμους που όλα ήταν δυνατά

 

Τι μηνύματα στέλνει σήμερα η επέτειος των 50 χρόνων από τα Ιουλιανά του 1965; 

ΟΜΙΛΗΤΗΣ:
Λέανδρος Μπόλαρης (σύνδεση με Skype)

Στις 15 Ιούλη του 65, η κυρίαρχη τάξη στην Ελλάδα διώχνει την κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου που είχε κερδίσει τις εκλογές του Φλεβάρη 1964 με ποσοστό 53%, ύστερα από την κατάρρευση της ΕΡΕ, του κόμματος που ήταν ο προκάτοχος της Νέας Δημοκρατίας εκείνη την εποχή. Πρωθυπουργός στην κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου δεν ήταν κάποιος ριζοσπάστης, αλλά ο Γεώργιος Παπανδρέου, γνωστός από το Δεκέμβρη του 1944. 

Κι όμως, τα Ανάκτορα και η ηγεσία του στρατού προχώρησαν στην ανατροπή του. Δεν ήταν κάποια απλή «ενδοαστική» διαμάχη. Αυτό που τους ανησυχούσε ήταν η άνοδος των αγώνων του εργατικού κινήματος και της νεολαίας με πρωτοπόρο το φοιτητικό κίνημα. Μπορεί μετά το 1944 οι αστοί να είχαν κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο και να είχαν εγκαθιδρύσει το καθεστώς με τα ξερονήσια και το ΚΚΕ εκτός νόμου, αλλά ο έλεγχός τους έμπαινε σε αμφισβήτηση από μια νέα άνοδο του κινήματος μετά από δυο δεκαετίες με σκληρούς αγώνες. Οι απεργίες των οικοδόμων, η κίνηση των 115 σωματείων, το κίνημα του 15% για την Παιδεία, η μαζική οργή μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ήταν σταθμοί στην κατάρρευση της ΕΡΕ του Καραμανλή. 

Η σαρωτική εκλογική νίκη της Ένωσης Κέντρου δεν σταμάτησε τις διεκδικήσεις όλου εκείνου του κόσμου που πάλευε. Η απόλυση του Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και οι προσπάθειες των ανακτόρων να διορίσουν μια νέα κυβέρνηση με αποστάτες από το κόμμα του αντί να σταθεροποιήσει τον έλεγχο της κυρίαρχης τάξης προκάλεσε μια μαζική έκρηξη.
Επί 70 μέρες, νεολαία και εργάτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας και έδωσαν μια μάχη χωρίς προηγούμενο. Μια βδομάδα μετά την ανατροπή του Παπανδρέου, η αστυνομία δολοφονεί το Σωτήρη Πέτρουλα στη διάρκεια σύγκρουσης με τους διαδηλωτές στη Σταδίου. Στην κηδεία του Πέτρουλα, δυο μέρες αργότερα, η συμμετοχή ξεπερνάει τις εκατοντάδες χιλιάδες. Λίγο αργότερα, στις 27 Ιούλη, η ΓΣΕΕ αναγκάζεται να κηρύξει πολιτική Γενική Απεργία. 

Ο κόσμος που τις πρώτες μέρες διαδήλωνε υπέρ του Παπανδρέου τώρα πια απεργεί, περνάει στις δικές του εργατικές μορφές πάλης, πιέζει τα συνδικάτα να κηρύξουν απεργίες διαρκείας. Έχει τη δύναμη να μπλοκάρει απανωτές απόπειρες να σχηματιστούν παλατιανές κυβερνήσεις με το Νόβα, τον Τσιριμώκο, τον Στεφανόπουλο και βάζει σαν αίτημα να φύγει ο Βασιλιάς. Αλλά η ηγεσία της ΕΔΑ αρνείται αυτή την προοπτική.

Τα Ιουλιανά στην Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι από τα μεγάλα κινήματα της δεκαετίας του 1960, προπομπός του Μάη του 1968 στη Γαλλία, του «καυτού φθινόπωρου» της Ιταλίας του 1969, όλου εκείνου του κύματος όπου μια νέα εργατική τάξη αμφισβητεί την κοινωνία όπου είναι υποχρεωμένη να ζει, συγκρούεται με τον καπιταλισμό και έρχεται σε ρήξη με τα όρια μιας αριστεράς που συμβιβάζεται. 

Σήμερα που ο καπιταλισμός βρίσκεται μέσα σε μια κρίση ασύγκριτα πιο βαθιά από τότε, και οι κυρίαρχες τάξεις ανησυχούν ότι η κατακόρυφη άνοδος της Αριστεράς στην Ελλάδα είναι μόνο η αρχή μιας αμφισβήτησης που απλώνεται παντού, τα διδάγματα από τα Ιουλιανά είναι πολύτιμα. 

Οι καπιταλιστές και οι οικονομικοί εκβιασμοί τους, ο έλεγχός τους πάνω στο κράτος και τους μηχανισμούς του, ο αδίστακτος χαρακτήρας των σχεδίων τους για να κρατάνε τον έλεγχο είναι εμπειρίες που έρχονται ξανά στο προσκήνιο και δεν μπορούν να απαντηθούν με συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, γιατί αυτός ο δρόμος έδειξε ότι καταλήγει στην ήττα. 

Η συζήτηση για την προηγούμενη φορά που το κίνημα των εργατών και της νεολαίας ξεπρόβαλε στο προσκήνιο δείχνοντας τη δύναμη που μπορεί να αλλάξει την κοινωνία, θα μας βοηθήσει να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα σήμερα καλύτερα. 

Ελάτε στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τα Ιουλιανά που οργανώνει στην Ξάνθη το περιοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω".

20 Γενάρη - Κοινό βήμα συντονισμού

20 Γενάρη - Κοινό βήμα συντονισμού
Δείτε το πρόγραμμα της Πανελλαδικής Συνέλευσης Εργατικής Αντίστασης

Έξι χρόνια μετά: Δικαιοσύνη για τον Σαχζάτ Λουκμάν

Έξι χρόνια μετά: Δικαιοσύνη για τον Σαχζάτ Λουκμάν
Μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στις 18 Γενάρη στα Πετράλωνα, στη μνήμη του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες Σαχζάτ Λουκμάν, καλούν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα» και η ΚΕΕΡΦΑ.

16M: Ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό

16M: Ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό
Aθήνα Ομόνοια 3μμ Θεσσαλονίκη Άγαλμα Βενιζέλου 12μες Χανιά Πλατεία Αγοράς 12μες Ηράκλειο Λιοντάρια 12μες Ξάνθη Κεντρική Πλατεία 4μμ Γιάννενα Περιφέρεια 12μες Πάτρα Πλατεία Γεωργίου 12μες Βόλος Άγιος Νικόλαος 1μμ

Νέο τεύχος "Σοσιαλισμός από τα Κάτω" Νο 132

Νέο τεύχος "Σοσιαλισμός από τα Κάτω" Νο 132
Σοσιαλισμός από τα Kάτω Νο 132 Ο εκρηκτικός συνδυασμός Πανικόβλητα επιτελεία - Οργισμένη εργατική τάξη

Δείτε τα βίντεο

Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: 4 μάχες που ξεκινάνε τη νέα χρονιά

Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: 4 μάχες που ξεκινάνε τη νέα χρονιά
Με συμμετοχή αντιπροσώπων από τους τοπικούς πυρήνες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6/1, το πρώτο Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ για το 2019. Η συζήτηση είχε τρία θέματα: Η πρώτη είχε να κάνει με την παρέμβαση και το χτίσιμο του επαναστατικού κόμματος τη νέα χρονιά και την εισήγηση έκανε η Μαρία Στύλλου.