Η ΕΡΤ Ανοίγει Μετά Από Δυο Χρόνια Αγώνα!

Συλλαλητήριο Πέμπτη 11/6, 7μμ ΡαδιομέγαροΑΝΤΑΡΣΥΑ


Στις 11 Ιούνη 2013,η άθλια τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, η κυβέρνηση των μνημονίων και της τρόικα, επέβαλε το μαύρο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και με ένα διάταγμα απέλυσε 2656 εργαζόμενους.

Δύο χρόνια μετά και οι τρεις αρχηγοί έχουν πιάσει θέση στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, ενώ οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μπαίνουν με το κεφάλι ψηλά στο Ραδιομέγαρο για να πιάσουν δουλεία και στέλνουν το μήνυμα ΝΙΚΗΣΑΜΕ και ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.

Νικήσαμε γιατί την επαναλειτουργία της ΕΡΤ την επέβαλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από ένα σκληρό ,παρατεταμένο και αποφασιστικό αγώνα που κράτησε 24 μήνες. Η απόφαση τους να μην σκύψουν το κεφάλι στις επιλογές των δανειστών και των αφεντικών και να βρεθούν στις ουρές της ανεργίας, αλλά να προχωρήσουν σε κατάληψη του Ραδιομέγαρου,της ΕΡΤ-3 και κάθε ΕΡΑ σε όλη την χώρα κέρδισε την ολόθερμη συμπαράσταση όλου του εργατικού κινήματος, της νεολαίας και όλης της κοινωνίας. Κράτησαν ανοιχτές τις συχνότητες και έγιναν η φωνή του κάθε αγωνιζόμενου κλάδου και του κάθε καταπιεσμένου. Βάδισαν σε εκατοντάδες διαδηλώσεις δίνοντας την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους σε όποιον την είχε ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ της ΕΡΤ-3, της ΕΡΑ είναι η ζωντανή απόδειξη ότι οι εργάτες μπορούν χωρίς αφεντικά. Με τον εργατικό έλεγχο και την αυτοδιαχείριση, μέσα από τις εργατικές συνελεύσεις οργάνωσαν μία υπηρεσία με κριτήριο της ανάγκες της κοινωνίας για ενημέρωση, δίνοντας το πιο ποιοτικό αποτέλεσμα. Αυτούς τους 24 μήνες, για πρώτη φορά η ελληνική τηλεόραση και το ραδιόφωνο ήταν πραγματικά δημόσια και δημοκρατικά.

Συνεχίζουμε γιατί η νίκη δεν έχει σε καμιά περίπτωση ολοκληρωθεί. Το αίτημα για επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων που δούλευαν την ημέρα που έπεσε το “μαύρο” και κάλυψη των κενών θέσεων από την συνταξιοδότηση εργαζόμενων από τους αλληλέγγυους, το άνοιγμα της ΕΡΤ-3 και όλων των δομών είναι αδιαπραγμάτευτο. Η επιστροφή στην διευθυντική ιεραρχία, στους μάνατζερ και τους "Ταγματάρχες", αντί να δοθούν τα "κλειδιά" στους εργαζόμενους είναι απαράδεκτο και δεν θα περάσει. Το πρόγραμμα πρέπει να συνεχίσει να είναι κάτω από την εργατική αυτοδιαχείριση,χωρίς χειραγώγηση του δελτίου ειδήσεων,με συνέχιση των εκπομπών της αυτοδιαχείρισης και χωρίς την διακοπή κοινωνικών μηνυμάτων.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει νέα μνημόνια με τους δανειστές οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν τον αγώνα. Παλεύουν στο πλευρό όλου του εργατικού κινήματος για να τα πάρουμε όλα πίσω, ότι μας στέρησαν τα προηγούμενα χρόνια. Δείχνουν το δρόμο στον ΟΛΠ, στα νοσοκομεία ,στα ΕΛΠΕ, για να αποτρέψουμε τις νέες ιδιωτικοποιήσεις και την συνέχιση της διάλυσης των υπηρεσιών.

Αυτοί οι αγώνες αποδεικνύουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος, με την διαγραφή του χρέους, την ρήξη με την ΕΕ, τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο παντού για να ξεφύγουμε από την κρίση του συστήματος, με τους εργαζόμενους στο τιμόνι.

Όλες και όλοι που βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζόμενων της ΕΡΤ, θα είμαστε στις 11/6 στο Ραδιομέγαρο συνεχίζοντας τον αγωνα για να επιβληθούν οι δίκαιοι στόχοι του κινήματος και να πέσει στο κενό η προσπάθεια της διοίκησης να μετατρέψει σε φιέστα αυτή την ημέρα, για να υπάρχει ένα αντίβαρο στους συμβιβασμούς με τους “ θεσμούς “ και την αποδοχή νέων μνημονίων.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ -ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ!

Σοσιαλισμός Από τα Κάτω

Έξοδος από τα Μνημόνια στα χέρια των εργατών
Σχέσεις εξάρτησης - Oι Τράπεζες και οι “φούσκες”
Γυναίκες ενάντια στην καταπίεση
Η επιστροφή του Μακεδονικού

Από τον Πουλιόπουλο στον Ζαχαριάδη - Ο σύντομος ελληνικός Μεσοπόλεμος

Ο Λέανδρος Μπόλαρης θυμίζει την πορεία του ελληνικού καπιταλισμού μετά το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας, τους εργατικούς αγώνες αλλά και την μεγάλη αλλαγή του ΚΚΕ. Τυπικά την έναρξη του διεθνούς μεσοπολέμου σηματοδοτεί η «συνθήκη ειρήνης», η Συνθήκη των Βερσαλλιών που επέβαλαν οι νικητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στους ηττημένους και υπογράφτηκε επίσημα τον Ιούνη του 1919.

Βενεζουέλα: Χρειάζεται εργατική εναλλακτική

Ο Νίκος Λούντος δίνει την πραγματική εικόνα της Βενεζουέλας και προτείνει διέξοδο. Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα έχουν μετατραπεί σε ιδεολογικό εργαλείο της δεξιάς σε όλο τον κόσμο για να πείσει ότι σοσιαλισμός σημαίνει καταστροφή.

Το 1968 στις ΗΠΑ

Ο Γιώργος Πίττας παρουσιάζει την έκρηξη του κινήματος στις ΗΠΑ που εξασφάλισε τη μεγαλύτερη ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το 1968 είναι μια χρονιά-καμπή για τις ΗΠΑ.

Βιβλιοκριτική: Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα

Φυλετικές θεωρίες στην ΕλλάδαΠροσλήψεις και χρήσεις στις επιστήμες, την πολιτική, τη λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης κατά τον 19ο και 20ό αιώνα Επιμέλεια: Ε. Αβδελά κ.