Δυνατή παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, ήταν η προεκλογική καμπάνια στην Ξάνθη. “Οργανώθηκαν παρεμβάσεις σε εργατικούς χώρους, όπως η ΣΕΚΑΠ, eValeu, το ΙΚΑ, το νοσοκομείο, η νομαρχία, ο Δήμος, η εφορία” μας λέει ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ δάσκαλος και υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ξάνθη.
“Οργανώθηκαν περιοδείες στα χωριά του ορεινού όγκου, στον Κένταυρο, τον Εχίνο, τα Μελίβια, το Δημάριο, τη Μύκη κ.ά. Στα χωριά άνοιγε όλη η συζήτηση για την οικονομική πολιτική, αλλά και τα μνημόνια που έχουν οδηγήσει στην ανεργία και στην εξαθλίωση χιλιάδες ανθρώπους.
Από την συζήτηση με τους κατοίκους αναδείχθηκε το πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών της περιοχής και της έλλειψης σχολείων. Οι μαθητές που πηγαίνουν στα γυμνάσια και στα λύκεια της Ξάνθης αναγκάζονται να πληρώσουν το εισιτήριό τους, πράγμα που σημάινει περαιτέρω αφαίμαξη των οικογενειών τους. Προς το τέλος της προεκλογικής καμπάνιας κάναμε παρέμβαση στον οικισμό του Δροσερού. Ένας οικισμός που κατοικούν κυρίως Ρομά.
Την Τετάρτη το βράδυ μέλη της ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάναμε περιοδεία στα καφενεία του χωριού. Κάποιοι κάτοικοι έριξαν την ιδέα να οργανώσουμε συγκέντρωση την άλλη μέρα στην Κεντρική Πλατειά. Το φώναξαν στις γειτονιές κι ο κόσμος μαζεύτηκε να μας ακούσει. Τα προβλήματα πολλά και έχουμε να οργανώσουμε πολλά το επόμενο διάστημα με όλο αυτό τον κόσμο”.
Καταπίεση
“Η οργή του κόσμου για τα χρόνια του μνημονίου και ιδιαίτερα για τους Σαμαροβενιζέλους είναι πολύ έντονη σε όλα τα ορεινά χωριά του νομού” τονίζει ο Παντελής, μέλος της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ. “Όπως και η συνείδηση της ιδιαίτερης καταπίεσης που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι. Το ποσοστό ανεργίας είναι ακόμα υψηλότερο σε σχέση με τις πόλεις, πολύς κόσμος, ιδιαίτερα νέοι εγκαταλείπουν τον τόπο τους για να δουλέψουν στο εξωτερικό κάτω από δύσκολες συνθήκες (πχ στα ναυπηγεία), η τιμή του καπνού είναι κοροϊδία και η καλλιέργειά του έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί.
Υπάρχουν επίσης αρκετοί οικοδόμοι (που έχουν χτίσει πχ τις βίλες στην Εκάλη) κι έχουν βιώσει από πρώτο χέρι την ανισότητα αυτού του συστήματος. Άρα ο κόσμος ακούει τι λέμε. Και η συζήτηση, πολύ συχνά, φτάνει βαθιά στο ποια δύναμη μπορεί να επιβάλλει τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο απ' την ευρωζώνη και την ΕΕ, τις κρατικοποιήσεις κάτω από εργατικό έλεγχο και πώς.
Ποια δύναμη μπορεί να σταματήσει τη φασιστική απειλή, το ρατσισμό και την Ισλαμοφοβία και το πώς όλα αυτά συνδέονται με το χάος που έχουν προκαλέσει οι βομβαρδισμοί και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή (ιδιαίτερα από την Αμερικανική κατοχή του Ιράκ το 2003) και την ανελέητη επίθεση της Δύσης στους εργάτες του Ισλάμ απ' το Αφγανιστάν ως την Υεμένη, τα κλειστά σύνορα, τα αυστηρά μέτρα απέναντι στην υποτιθέμενη "απειλή της τρομοκρατίας".
Εμείς ανοίγουμε όλη αυτή την κουβέντα και ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αφήσουμε οι Μουσουλμάνοι να γίνουν οι "Εβραίοι" του 21ου αιώνα. Αλλά καλούμε και στις πιο άμεσες διεκδικήσεις, από τα πιο καθημερινά ζητήματα, όπως πχ δωρεάν μετακίνηση για όλα τα παιδιά στα σχολεία μέχρι τα πιο πολιτικά, όπως να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να είναι νόμιμοι όλοι οι μετανάστες και οργανωμένοι στα σωματεία και να καταδικαστούν οι φασίστες δολοφόνοι”.
εργατική αλληλεγγύη Νο.1158