Άσκηση σε μουσουλμανικό νεκροταφείο!


Ένοπλη στρατιωτική άσκηση από Μονάδες Καταδρομών του Δ΄ Σώματος Στρατού πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 12 Αυγούστου στο χωριό Γλαύκη του Δήμου Μύκης και γύρω από το νεκροταφείο. 

Όπως είναι πολύ λογικό, η πρωτοφανής εικόνα των κομάντο με πλήρη εξάρτηση και με προτεταμένα τα όπλα υπό το βλέμμα των παιδιών, εικόνα που παραπέμπει πιο πολύ στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας παρά σε οικισμό που βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, προκάλεσε την έντονη δυσφορία των κατοίκων. 

Το Δ΄ Σώμα Στρατού με “διαρροές” στον τοπικό Τύπο προσπάθησε να τα μαζέψει, αναφέροντας ότι «επρόκειτο για προγραμματισμένη εκπαίδευση με πορεία της τοπικής μονάδας που περιείχε ένα μικρό ”επεισόδιο”, αρκετά συνηθισμένο για καταδρομείς» κι ότι «η παρουσία ένστολων είναι πολύ συχνή και συνηθισμένη από τους κατοίκους». Τις επόμενες μέρες παρέλασαν διάφορες φαιδρότητες στον τοπικό και τον αθηναϊκό Τύπο απ' το ότι πρόκειται για “υπερβολές” των “τούρκικων ΜΜΕ” μέχρι το ευφάνταστο ότι “τα παιδιά τούς χειροκροτούσαν”! 

Αν και οι δηλώσεις Ερντογάν περί πυροβολισμών δεν αληθεύουν, η προσπάθεια υποβάθμισης του περιστατικού από μια κυβέρνηση που δε διστάζει να χρησιμοποιεί σαν άλλοθι για τα εγκλήματά της στο Αιγαίο και τον Έβρο την “εργαλειοποίηση” των προσφύγων από την Τουρκία, δεν πείθει κανέναν. Άλλωστε, μόλις πριν λίγες μέρες υπήρξε νέα καταγγελία (του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος) για “εποχούμενο περίπολο στο κυνήγι προσφύγων” σε χωριά της μειονότητας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε χάνει ευκαιρία να χρησιμοποιεί τον πιο χυδαίο εθνικισμό και την πιο απεχθή ρατσιστική ρητορεία και πρακτική και το κάνει συνειδητά για να θρέψει το ακροδεξιό της ακροατήριο. Την ίδια στιγμή που πασχίζει να πείσει τους “εταίρους” της ότι κινείται “με σεβασμό” απέναντι στο διεθνές δίκαιο, τσαλαπατά με τον πιο επιδεικτικό τρόπο τα δικαιώματα των προσφύγων και συνεχίζει να εκπέμπει σαφή μηνύματα προς τη μειονότητα. 

Στοχοποίηση μειονότητας

Σ' αυτή τη λογική, με το πρώτο κύμα της πανδημίας, κινούνταν η “ειδική μεταχείριση” της μειονότητας, με τη στοχοποίηση (ιδιαίτερα) του Εχίνου, όπου επιβλήθηκε αυστηρή καραντίνα διαρκείας, αλλά και τα βαριά πρόστιμα για “συνωστισμό” σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Είναι γνωστό ότι η άρνηση του δικαιώματος του συλλογικού εθνικού αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας (ως τουρκική), στάση που έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και της εκλογής των θρησκευτικών ηγετών της (μουφτήδων), είναι ζητήματα στρατηγικής σημασίας για την ελληνική άρχουσα τάξη, και η αριστερά έχει καθήκον να τοποθετείται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο απέναντι στο ελληνικό κράτος και στο πλευρό της μειονότητας.

Αντίστοιχης σημασίας είναι και οι εντεινόμενες επιθέσεις στη μειονοτική εκπαίδευση. Φέτος κλείνουν 8 μειονοτικά δημοτικά σχολεία (από 231 που ήταν πριν 25 χρόνια έχουν απομείνει μόλις 115), από 100 περίπου αναπληρωτές που προσλαμβάνονταν στα μειονοτικά σχολεία κάθε χρόνο (πριν την κρίση) φέτος θα πάρουνε μόλις 13! Η σχολή ΕΠΑΘ, απ' όπου αποφοιτούσαν οι δάσκαλοι του τουρκόφωνου προγράμματος των μειονοτικών δημοτικών σχολείων, έκλεισε το 2011. Όσον αφορά τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης, τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα για το στεγαστικό του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου παρά το συγκλονιστικό αγώνα μαθητών, γονιών και δασκάλων, ενώ “με το καλημέρα” ο Μητσοτάκης έβαλε ταφόπλακα στο δειλό και “κουτσό βήμα” (πιλοτικό πρόγραμμα του ΙΕΠ) της προηγούμενης κυβέρνησης για το δίγλωσσο νηπιαγωγείο. 

Έχουμε μπροστά κοινούς αγώνες απέναντι σε μία κυβέρνηση που θέλει να ανοίξει τα σχολεία με 25 μαθητές ανά αίθουσα και καταργώντας τμήματα υποδοχής και ό,τι άλλο “περισσεύει” με βάση τη νεοφιλελύθερη λογική της. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τους αγώνες ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες, στους οποίους τόσο πολύτιμη ήταν η συμβολή της μειονότητας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τον Οκτώβρη έχουμε μια δουλειά να τελειώσουμε: την καταδίκη όλης της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας, απ' το Μιχαλολιάκο ως το Ρουπακιά. Και θα το κάνουμε μαζί! 

Παντελής Αποστολίδης
Ξάνθη

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf