Η άποψή μας

Η άποψή μας
Κυβερνητική κρίση: Στη σκιά της εργατικής οργής

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Πανεργατική απεργιακή κλιμάκωση - Παλλαϊκός ξεσηκωμός. Να μην περάσει το ασφαλιστικό έκτρωμα και η φορολεηλασίαΠανεργατική απεργιακή κλιμάκωση - Παλλαϊκός ξεσηκωμός
Να μην περάσει το ασφαλιστικό έκτρωμα και η φορολεηλασία
Απελευθέρωση από τα δεσμά ΕΕ - ΔΝΤ – Κεφαλαίου
Κάτω τα μνημόνια και η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛH κατάθεση του αντι-ασφαλιστικού εκτρώματος μαζί με φορολογικό νόμο λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, η υιοθέτηση δύο μνημονίων, αυτού που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες και ενός «εφεδρικού»!!, με μέτρα από 9 δις ευρώ, αποτελεί κλιμάκωση του πολέμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΕΕ και του ΔΝΤ ενάντια στους εργαζόμενους και τον λαό...

Η αστεία προσπάθεια της μνημονιακής κυβέρνησης και των παπαγάλων της στα ΜΜΕ να παρουσιάσει κυριολεκτικά το άσπρο μαύρο δεν μπορεί να κρύψει την μαύρη πραγματικότητα στην οποία μας οδηγεί.

Οι «υποσχέσεις» ότι το νέο μνημόνιο θα συνοδευτεί από μείωση του χρέους αποδείχτηκαν «φούμαρα»! Η εμπειρία του δημοψηφίσματος και η εφαρμογή του νέου μνημονίου δείχνει ότι όσο είμαστε στην ευρωζώνη και την ΕΕ θα υπομένουμε τον ζυγό των μνημονίων, της φτώχιας, της ανεργίας, της επιτήρησης και του ρατσισμού.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑ

Το νέο ασφαλιστικό δεν είναι απλά κάποιες σκληρές περικοπές. Αποτελεί την συνέχεια της προσπάθειας των κυβερνήσεων εδώ και 30 χρόνια να διαλύσουν την κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια.

Με το νέο ασφαλιστικό καταργείται η ουσία της ασφάλισης σαν κοινωνικό δικαίωμα και γίνεται ατομική υποχρέωση και βάρος για τον κάθε εργαζόμενο. Επιβάλλονται πολύ μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, μελλοντικές και τωρινές.

Καταργείται η κατώτερη σύνταξη και –ουσιαστικά- και οι επικουρικές. Αυξάνονται τα χρόνια για πλήρη σύνταξη, στα 40 (!), αντί να μειώνονται την ίδια στιγμή που η ανεργία καλπάζει. Το κράτος αποσύρεται σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοδότηση και την εγγύηση της ασφάλισης. Προβλέπεται μηχανισμός μόνιμων περικοπών. Ορίζονται δυσβάσταχτες αυξήσεις εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Χτυπιούνται τα πιο φτωχά και αδύνατα τμήματα του λαού (πχ κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση της «εθνικής σύνταξης» ανάλογα με το ποσοστά αναπηρίας!!, κλοπή των μεταναστών).

Πρόκειται για μια αντιδραστική «μεταρρύθμιση» του συστήματος με σκληρό ταξικό πρόσημο υπέρ του κεφαλαίου, στη λογική των πολιτικών των οικονομικών δολοφόνων της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Από την άλλη με τα φορολογικά μέτρα που έρχονται αυξάνονται οι φόροι στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα (πχ μείωση του αφορολόγητου), προχωράει η εξοντωτική u966 φορολογία των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, εκτινάσσονται οι αντιλαϊκοί έμμεσοι φόροι ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης...

Την ίδια ώρα η τραγική ανεργία, η ελαστική και μαύρη εργασία, η εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας, τα κλεμμένα δισεκατομμύρια των ταμείων (δομημένα ομόλογα, PSI), οι προκλητικές φορο- και εισφοροαπαλλαγές του κεφαλαίου (πχ εφοπλιστές), η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η ασύλληπτη φοροδιαφυγή τους (off shore, κα) είναι για την κυβέρνηση ανύπαρκτα. Απλά συνεχίζουν τον δρόμο των σαμαροβενιζέλων.

Με το νέο μνημόνιο τα δάνεια (όλα τα δάνεια!) πάνε στα κοράκια των χρηματαγορών – με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους. Με το υπερταμείο ξεπουλήματος (νέο ΤΑΙΠΕΔ) η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί κυριολεκτικά τα πάντα!!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι μια βαθιά ταξική και αντιδραστική κυβέρνηση που μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ συνεχίζουν τον ίδιο καταστροφικό δρόμο σε όφελος των δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΙ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ,
ΡΗΞΗ ΜΕ ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Απαιτείται εδώ και τώρα ρήξη με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, απελευθέρωση από τα δεσμά του ευρωμονόδρομου και της στυγνής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Δεν παλεύουμε απλά και μόνο για να «μην περάσουν τα μέτρα». Παλεύουμε για να ζούμε καλύτερα, με αξιοπρέπεια σε μια κοινωνία που όσο περισσότερο πλούτο παράγει τόσο πιο πολύ τον κλέβει μια μικρή εκμεταλλευτική μειοψηφία οδηγώντας λαούς και χώρες στην εξαθλίωση.

Διεκδικούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με πλήρη πρόσβαση όλων στην περίθαλψη και αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους. Παλεύουμε για να μειωθεί αποφασιστικά η δυσβάσταχτη φορολογία της εργατικής τάξης και του λαού και να αυξηθεί η φορολογία του κεφαλαίου που δεν πληρώνει τίποτα!!

Ανοίγουμε τον δρόμο για να γλυτώσουμε μια για πάντα από την πανούκλα του κουαρτέτου και την βαρβαρότητα της λιτότητας και των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων». Τον δρόμο της ρήξης και εξόδου από την ΕΕ!, της διαγραφής του τοκογλυφικού χρέους, της εθνικοποίησης των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, της φορολόγησης του πλούτου της άμεσης βελτίωσης της ζωής των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Κανείς δεν θα μας σώσει κανείς, αν δεν σωθούμε μόνοι μας. Τώρα είναι ώρα μάχης!

Παρά την άθλια στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που «φρέναρε» τους αγώνες μετά τις 4 του Φλεβάρη κάνοντας πλάτες στην κυβέρνηση, με την συναίνεση του ΠΑΜΕ και του ΜΕΤΑ, η επίθεση αυτή βρίσκει απέναντι της το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Ρυάκια αντίστασης ξεπηδάνε στις απεργίες διαρκείας στα ΜΜΕ, σε καταλήψεις, σε αγώνες κατά της ανεργίας (αναπληρωτές), στις μάχες κατά των ιδιωτικοποιήσεων (ναυτεργάτες και λιμενεργάτες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών κλπ).

Πρέπει άμεσα να κηρυχθεί 48ωρη πανεργατική απεργία και κλιμάκωση με απεργία διαρκείας, αμέσως μετά. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας με συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα με ενίσχυση και συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Τώρα χρειάζεται ένα μεγάλο μέτωπο όλων των αγωνιζόμενων δυνάμεων, που θα συγκρουστεί για να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί το νέο μνημόνιο.

Τώρα χρειάζεται μια άλλη μαχόμενη και ανατρεπτική αριστερά που δεν θα υποταχθεί, θα συμβάλλει στο άνοιγμα ενός πραγματικά άλλου δρόμου στην ελληνική κοινωνία. Με σημαία την πάλη για να περάσει το τιμόνι κοινωνίας και της εξουσία στα χέρια των εργαζόμενων.

20 Γενάρη - Κοινό βήμα συντονισμού

20 Γενάρη - Κοινό βήμα συντονισμού
Δείτε το πρόγραμμα της Πανελλαδικής Συνέλευσης Εργατικής Αντίστασης

Έξι χρόνια μετά: Δικαιοσύνη για τον Σαχζάτ Λουκμάν

Έξι χρόνια μετά: Δικαιοσύνη για τον Σαχζάτ Λουκμάν
Μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στις 18 Γενάρη στα Πετράλωνα, στη μνήμη του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες Σαχζάτ Λουκμάν, καλούν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα» και η ΚΕΕΡΦΑ.

16M: Ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό

16M: Ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό
Aθήνα Ομόνοια 3μμ Θεσσαλονίκη Άγαλμα Βενιζέλου 12μες Χανιά Πλατεία Αγοράς 12μες Ηράκλειο Λιοντάρια 12μες Ξάνθη Κεντρική Πλατεία 4μμ Γιάννενα Περιφέρεια 12μες Πάτρα Πλατεία Γεωργίου 12μες Βόλος Άγιος Νικόλαος 1μμ

Νέο τεύχος "Σοσιαλισμός από τα Κάτω" Νο 132

Νέο τεύχος "Σοσιαλισμός από τα Κάτω" Νο 132
Σοσιαλισμός από τα Kάτω Νο 132 Ο εκρηκτικός συνδυασμός Πανικόβλητα επιτελεία - Οργισμένη εργατική τάξη

Δείτε τα βίντεο

Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: 4 μάχες που ξεκινάνε τη νέα χρονιά

Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: 4 μάχες που ξεκινάνε τη νέα χρονιά
Με συμμετοχή αντιπροσώπων από τους τοπικούς πυρήνες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6/1, το πρώτο Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ για το 2019. Η συζήτηση είχε τρία θέματα: Η πρώτη είχε να κάνει με την παρέμβαση και το χτίσιμο του επαναστατικού κόμματος τη νέα χρονιά και την εισήγηση έκανε η Μαρία Στύλλου.