Ανταρσία στην Ξάνθη


“Ανταρσία στην Ξάνθη”, την Ξάνθη του αγώνα και της ανατροπής,  είναι το όνομα της νέας αντικαπιταλιστικής δημοτικής κίνησης που θα συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές με υποψήφιο δήμαρχο τον αγωνιστή και εκπαιδευτικό Τζεμαλή Μηλιαζήμ. 
 

 
Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στη διακήρυξή της η Ανταρσία στην Ξάνθη: 

“Στην Ξάνθη, η εργατική τάξη και η νεολαία, πρόσφυγες και μετανάστες, το γυναικείο και το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα, έδωσαν μάχες ενάντια στη λιτότητα, τη φτώχεια, την ανεργία, τους φασίστες, το ρατσισμό, το σεξισμό και την οικολογική καταστροφή. Απομονώνοντας τις κραυγές της δεξιάς, αποδεικνύοντας με τους αγώνες του ότι δεν κάνει πίσω παρά τις δεξιές προσαρμογές και τα ξεπουλήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σπάζοντας στην πράξη τις μνημονιακές επιθέσεις με τη δική του δράση.

Θέλουμε να δυναμώσει η φωνή που στηρίζει τους αγώνες και τα κινήματα και συγκρούεται με τα καπιταλιστικά συμφέροντα που υπηρέτησαν όλοι οι δεξιοί δήμαρχοι σαν το Δημαρχόπουλο, χαρίζοντας τους πόρους της πόλης σε εργολάβους, επιχειρηματίες, κερδοσκόπους... Στη διάρκεια της θητείας του, ο Δήμος Ξάνθης ήταν πράγματι ένας «Δήμος Πρότυπο» στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και στην αδιαφορία για τις ανάγκες του εργατόκοσμου της Ξάνθης. Πρωτοστάτησε στην καμπάνια του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και στην ισλαμοφοβική εκστρατεία ενάντια στη φιλοξενία προσφύγων στη Θράκη για «εθνικούς» λόγους. Στήριξε όλες τις κομπίνες των εργοδοτών στα εργοστάσια της GMC, της ΣΕΚΑΠ, της Sunlight. Αντίθετα, κράτησε πάντα τα αυτιά του κλειστά στις διαμαρτυρίες των πολιτών σε θέματα που αφορούσαν την καθημερινότητά τους... 

Απέναντι σε όλους αυτούς όμως, υπάρχει η Ξάνθη των κινημάτων και της αντίστασης. Με τις μεγάλες γενικές απεργίες, όπως η 4 Φλεβάρη του '16 για το ασφαλιστικό, την απεργία διαρκείας των συμβασιούχων στο Δήμο το καλοκαίρι του '17 και των εργατών της Ροδόπης το Δεκέμβρη του '15, των δασκάλων και γονέων ενάντια στα κλεισίματα και την υποβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης και πρόσφατα την απεργία των καθαριστριών σχολικών κτιρίων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της Ανταρσίας στην Ξάνθη δώσαμε με αυταπάρνηση τη μάχη του ΟΧΙ, διαδηλώσαμε μαζικά στον Έβρο το Γενάρη του '16 για ανοιχτά σύνορα, για να πέσει ο φονικός φράχτης, δίνοντας πολιτική έκφραση στο τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Την Πρωτομαγιά του ίδιου χρόνου ενώσαμε τη φωνή της προσφυγιάς με το εργατικό κίνημα και πετύχαμε τη μετεγκατάστασή τους από τον άθλια χωματερή του Χαλκερού.  Συμβάλαμε στο κλείσιμο για δεύτερη φορά, πριν προλάβουν να ανοίξουν, των γραφείων-ορμητηρίων των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής με μια μεγάλη διαδήλωση με συμμετοχή του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, οχτώ πρωτοβάθμιων σωματείων, του φοιτητικού συλλόγου και όλης της αριστεράς. Στηρίξαμε τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος για δωρεάν σίτιση για όλους, κόντρα στις απολύσεις των εστιακών μαγείρων και ενάντια στις διώξεις αντιφασιστών φοιτητών από ακροδεξιούς καθηγητές.

Ορθώσαμε το ανάστημά μας ενάντια στα εθνικιστικά συλλαλητήρια με σύνθημα «Όχι στους Νονούς των Βαλκανίων – Οι εργάτες Βαλκανίων είναι αδέρφια μας», ... Συναντηθήκαμε με τους Τούρκους συντρόφους στα σύνορα για να καταγγείλουμε τις απελάσεις και τα βασανιστήρια προσφύγων από την αστυνομία, ακόμη και από παρακρατικές συμμορίες στον Έβρο.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να συγκροτήσουμε και στην Ξάνθη μία αριστερή, αντικαπιταλιστική, αγωνιστική Δημοτική Κίνηση που θα λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες. Να γίνουμε η ντουντούκα της αντίστασης, των συνδικάτων, του αντιφασιστικού κινήματος, της μειονότητας, των φοιτητών, των συλλόγων και τοπικών επιτροπών που δίνουν τη μάχη κόντρα στις πολιτικές της φτώχειας, της ανεργίας και του ρατσισμού μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο... 

Στο ψηφοδέλτιο μας βρίσκουν θέση αγωνιστές και αγωνίστριες που δώσαμε μαζί όλες αυτές τις μάχες και θα τις συνεχίσουμε, χωρίς συμβιβασμούς μέχρι τη νίκη! Σας καλούμε να πλαισιώσετε, να στηρίξετε και να ψηφίσετε  την δημοτική κίνηση Ανταρσία στην Ξάνθη για να ακουστεί δυνατά η φωνή των αγώνων μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο”.



• Συνέντευξη Τύπου της Ανταρσίας στην Ξάνθη, Παρασκευή 29/3, 1.30μμ, Εργατικό Κέντρο

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf