Παγκόσμια η 16 Μάρτη



Η μεγαλύτερη διεθνής κινητοποίηση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό αναμένεται να γίνει στις 16 Μάρτη, καθώς συλλαλητήρια ετοιμάζονται σε περισσότερες από 70 πόλεις, σε 22 χώρες. Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Διεθνή Συνάντηση των αντιφασιστικών κι αντιρατσιστικών κινημάτων, που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ τον περασμένο Οκτώβρη στην Αθήνα, έχει αγκαλιαστεί από εκατοντάδες συλλογικότητες του κινήματος σε όλο τον κόσμο. Μεγάλη σημασία έχουν οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε σημεία όπου τα τελευταία χρόνια τράβηξαν την προσοχή λόγω της εκλογικής ανόδου της ακροδεξιάς.

Από τη Βραζιλία ενάντια στο Μπολσονάρο μέχρι τις ΗΠΑ, ένα εντυπωσιακό εύρος οργανώσεων ετοιμάζονται να στείλουν ισχυρό μήνυμα στον Τραμπ, διαδηλώνοντας σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Φλόριντα. Στην Ουγγαρία, μετά τις εργατικές διαδηλώσεις ενάντια “στο νόμο της σκλαβιάς”, ο Όρμπαν θα βρει απέναντί του τους αντιφασίστες. Στο Ισπανικό Κράτος, η οργή για τις συνεργασίες της δεξιάς με το Vox και τους νοσταλγούς του Φράνκο, θα βγει στους δρόμους της Καταλωνίας, της Ανδαλουσίας και της Χώρας των Βάσκων.

Δίπλα στη γενική απεργία

Στη Γαλλία των Κίτρινων Γιλέκων, η διαδήλωση της 16 Μάρτη είναι ήδη στο καλεντάρι του κινήματος που ετοιμάζεται για γενική απεργία τρεις μέρες μετά. Στη Γερμανία, η 16 Μάρτη θα δώσει συνέχεια στη μάχη ενάντια στο AfD, αλλά και τη ρατσιστική πολιτική Μέρκελ – Ζεεχόφερ. Και όχι μόνο. Τα καλέσματα για διαδηλώσεις απλώνονται στη Βρετανία, στη Σκωτία, στην Ουαλία, στην Αυστρία, στην Τουρκία, στην Κύπρο, στην Ιρλανδία, στην Πολωνία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στη Δανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στη Ν.Κορέα.

Στην Ελλάδα οι κινητοποιήσεις θα αρχίσουν από την προηγούμενη μέρα με τη διαδήλωση στο Βόλο την Παρασκευή 15/3 και το Σάββατο 16/3, θα γίνουν συλλαλητήρια και διαδηλώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα, την Πάτρα και την Ξάνθη.

Μεταξύ άλλων καλούν η ΚΕΕΡΦΑ, το Αντιφασιστικό Δίκτυο Συμπερίληψης και Αλληλεγγύης, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, οι Σύλλογοι Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Αγιος Σάββας και Γεννηματάς, η ΕΛΜΕ Κορυδαλλού, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “η Ενότητα”, η Νιγηριανή Κοινότητα Ελλάδος, η Μπαγκλαντεσιανή Κοινότητα Ελλάδος, η  Αφγανική Κοινότητα μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες από το “Ξενοδοχείο Ηλιόχαρη” στους Αγίους Θεόδωρους, οι πρόσφυγες από τα κάμπ Θήβας, Μαλακάσας, Ελαιώνα, Σχιστού, τo δημοτικό συμβούλιο Αθήνας, οι δημοτικές κινήσεις Kίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Ανταρσία στο Λιμάνι του Πειραιά, Ανταρσία στην Κοκκινιά, Αντίσταση και Ανατροπή στα Βριλήσια, ο Σύλλογος Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθήνας, η ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητα Proud Seniors


Γερμανία


Aγαπητοί φίλοι και φίλες, στις 16 Μαρτίου, μαζί με χιλιάδες ακτιβιστές σε αρκετές χώρες σε διαφορετικές ηπείρους, στη Γερμανία σε τουλάχιστον 27 πόλεις κόσμος θα πάρει μέρος σε διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και δράσεις.
Αντιμετωπίζουμε την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και του ρατσισμού σε ολόκληρο τον κόσμο και θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα και σε παγκόσμια αλληλεγγύη ενάντια σε αυτά.

Στη Γερμανία, η ακροδεξιά “Εναλλακτική για την Γερμανία” μπήκε στο κοινοβούλιο και προσπαθεί να επιβάλει την ρατσιστική ατζέντα της. Η “Εναλλακτική για την Γερμανία” έχει συνδέσεις με όλα τα μέρη της άκρας δεξιάς και δρα στο Κέμνιτς και σε άλλα μέρη ως κοινοβουλευτική πτέρυγα ενός βίαιου φασιστικού κινήματος δρόμου.

Οι πολιτικοί άλλων κομμάτων προσπαθούν να κερδίσουν τους ψηφοφόρους υιοθετώντας δεξιότερα ζητήματα και επικροτώντας τα ρατσιστικά αιτήματα της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και το μίσος κατά των Ρομά αυξάνονται. Η ισλαμοφοβία είναι ευρέως διαδεδομένη. Ειδικά οι γυναίκες που φορούν μαντήλα αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη επιθετικότητα στον δημόσιο χώρο.
Αλλά πολλοί άνθρωποι αντιτίθενται στο ρατσισμό. Πέρσι, υπήρξαν αμέτρητες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της ακροδεξιάς στη Γερμανία. Κορυφαία ήταν η μεγάλη διαδήλωση των 240.000 στο Βερολίνο από την Συμμαχία “Είμαστε αδιαίρετοι” στις 13 Οκτώβρη.
Μαζί με τους φίλους μας σε πολλές χώρες, στις 16 Μαρτίου θα διατρανώσουμε: Ενωμένοι είμαστε ισχυροί - εναντίον του ρατσισμού και του φασισμού, παντού!
Aufstehen gegen rassismus
Γερμανία


Βρετανία


Αυτός ο άνευ προηγουμένου τεράστιος  συντονισμός για να βγει η φωνή της αντιρατσιστικής πλειοψηφίας στους δρόμους έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Η προεδρία του Τραμπ ενήργησε ως εγερτήριο σάλπισμα των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο. Βλέπουμε μια αύξηση της αυτοπεποίθησης αυτών των δυνάμεων οι οποίες επιχειρούν να σύρουν τις εξελίξεις προς τα δεξιά, χύνοντας το πιο άθλιο δηλητήριο ισλαμοφοβίας, αντισημιτισμού, ρατσισμού και στοχοποιώντας τους μετανάστες ως αποδιοπομπαίους τράγους.

Οι πολιτικοί που μας κυβερνούν κατηγορούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για τα προβλήματα της κοινωνίας και έτσι παίζουν το δικό τους παιχνίδι στη δαιμονοποίηση της μουσουλμανικής κοινότητας. Έτσι ανοίγει η πόρτα για την ακροδεξιά και προχωρά η νομιμοποίηση του ρατσιστικού λόγου, κάτι που δεν έχει θέση στην κοινωνία το 2019.
Η παγκόσμια διαμαρτυρία στέλνει το μήνυμα Φτάνει πιά!, δεν θα επιτρέψουμε την άνοδο του ρατσισμού και του φασισμού. Είμαστε οι πολλοί. Ελάτε μαζί μας στους δρόμους σε όλο τον κόσμο.
Γουέιμαν Μπένετ 
συντονιστής Stand Up to Racism, Βρετανία


Ισπανία


Η κοινοβουλευτική άνοδος του ακροδεξιού Vox ήταν ένα σοκ για τον κόσμο σε όλο το ισπανικό κράτος. Στην Ανδαλουσία κατάφεραν να καταλάβουν 12 έδρες. Οι σχολιαστές ισχυρίζονται ότι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με τις ρατσιστικές του πολιτικές θα “σκουπίσει” τους φασίστες ψηφοφόρους. Στην πραγματικότητα, η υιοθέτηση ρατσιστικής και ακροδεξιάς ατζέντας από τα μεγάλα κόμματα διευκόλυνε τους φασίστες, κι όχι το αντίθετο.

Η φετινή διεθνής ημέρα αντιρατσιστικής κι αντιφασιστικής δράσης στις 16 Μάρτη θα είναι εστιασμένη στη μάχη κατά του Vox. Έχουμε την εμπειρία των πρωτοβουλιών που πήραμε με την κίνηση Ενότητα Ενάντια στο Φασισμό και το Ρατσισμό στην Καταλονία (UCFR) το 2010 και με τις οποίες τσακίσαμε το φασιστικό κόμμα Πλατφόρμα για την Καταλονία. Δυστυχώς, στο μεγαλύτερο μέρος του ισπανικού κράτους η μάχη ενάντια στην ακροδεξιά έχει περιοριστεί σε αυτή που δίνουν μικρές αντιφασιστικές ομάδες της άκρας αριστεράς. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους δεν αρκούν για να σταματήσουν το Vox.

Η UCFR έκανε κάλεσμα τον περασμένο Δεκέμβρη ενθαρρύνοντας τον κόσμο να χτίσει ενωμένος το κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και την ακροδεξιά. Το κάλεσμα συνυπογράφηκε από ένα μεγάλο φάσμα κινήσεων και οργανώσεων. Μια πανεθνική συνάντηση τον περασμένο μήνα είχε μεγάλη επιτυχία. Ακτιβιστές από άλλους χώρους έφυγαν με χιλιάδες προκηρύξεις και πάνω από όλα με μια τεράστια επιθυμία να χτίσουν κινήσεις όπως αυτή της UCFR. Επιλέξαμε τις 23 Μάρτη σαν ημερομηνία κινητοποίησης. Αυτό μας δίνει περισσότερο χρόνο να την οργανώσουμε καθώς έχουμε και τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών στις 8 Μάρτη, όπου αναμένονται μαζικές διαδηλώσεις και συμπεριλαμβάνεται η αντίσταση στο Vox. Το χτίσιμο ενιαιομετωπικών κινήσεων ενάντια στην ακροδεξιά σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους θα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά.
Ντέιβιντ Καρβάλα 
Κίνηση Ενότητα Ενάντια στο Φασισμό και το Ρατσισμό (UCFR), Ισπανικό Κράτος


Πολωνία


H ρατσιστική δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας κάνει ό,τι μπορεί για να νομιμοποιήσει το φασισμό. Φασίστες διαδήλωσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς τη μέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος. Το έκαναν ανενόχλητοι από την αστυνομία ακόμα κι όταν φώναξαν “Ώρα να πολεμήσουμε τον εβραϊσμό”. Γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία του κόσμου αηδιάζουν από το φασισμό και τις ρατσιστικές επιθέσεις. Και οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στις 16 Μάρτη είναι η καλύτερη ευκαιρία να το δείξουμε στο δρόμο.

Η κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό στην Πολωνία καλεί σε διαδηλώσεις και πικετοφορίες σε όλη τη χώρα. Η συμμαχία μας ενώνει ακτιβιστές της αριστεράς, πράσινους, συνδικάτα, ομάδες κάθε θρησκείας και ΜΚΟ που ασχολούνται με πρόσφυγες και μετανάστες. Προς το παρόν κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε 13 πόλεις της χώρας. Η μεγαλύτερη διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία, όπου ήδη συνεργαζόμαστε με πολλούς εκπαιδευτικούς και μαθητές για την οργάνωσή της. Στην οργάνωση των διαδηλώσεων στη Βαρσοβία και το Γκντάνσκ συμμετέχουν επίσης οι αντιφασιστικές φοιτητικές επιτροπές.
Άντι Ζεμπρόφσκι 
Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό
Πολωνία

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf