Ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός! Διαδηλώνουμε Σάββατο 17 Νοέμβρη, 6μμ Πολυτεχνείο

Διαδηλώνουμε
Σάββατο 17 Νοέμβρη
Πολυτεχνείο 6μμ


 
Εκδήλωση
Πέμπτη 15/11, Πολυτεχνείο, 7.30μμ
45 χρόνια από την εξέγερση
Ομιλήτρια: Βάσω Αλεξοπούλου   



Το Σάββατο 17 Νοέμβρη διαδηλώνουμε μαζικά τιμώντας τα 45 χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Της εξέγερσης που γκρέμισε τη Χούντα και άνοιξε το δρόμο για τους θυελλώδεις αγώνες της Μεταπολίτευσης, την αναγέννησης της Αριστεράς και της ελπίδας για μια σοσιαλιστική κοινωνία.

Κατεβαίνουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου για να θυμίσουμε ότι ο δρόμος του Νοέμβρη ήταν και παραμένει επαναστατικός! Το Πολυτεχνείο ήταν η κορύφωση ενός μαζικού και μαχητικού κινήματος που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα στη δικτατορία, στις σχολές με τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα και στους χώρους δουλειάς που προχωρούσαν σε κινητοποιήσεις και απεργίες. Η νεολαία και η εργατική τάξη ήταν και τότε οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των εξελίξεων, που επέλεξαν τη σύγκρουση με την κυρίαρχη τάξη και τα σχέδιά της για «φιλελευθεροποίηση» της Χούντας, προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο.

Τιμούμε τα 45 χρόνια της εξέγερσης και βροντοφωνάζουμε: Ποτέ ξανά Χούντα - Ποτέ ξανά φασισμός!

Η φασιστική απειλή σηκώνει κεφάλι ξανά. Η μαζική δολοφονία Εβραίων από ακροδεξιό οπαδό του Τραμπ στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ και η εκλογική νίκη του Μπολσονάρο στη Βραζιλία ήρθαν να συνδεθούν με τις ακροδεξιές προκλήσεις στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία. Στην Ελλάδα οι απόγονοι της Χούντας, οι χρυσαυγίτες και όλο το συνάφι τους, επιχειρούν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους. Δεν θα τους αφήσουμε! Τους φράζουμε το δρόμο σε κάθε γειτονιά που τολμάνε να εμφανιστούν και ταυτόχρονα απαιτούμε να προχωρήσει πιο γρήγορα η δίκη και να φτάσουμε στην καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας. Η διαδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στις 13 Νοέμβρη έξω από το Εφετείο ήταν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι νεοναζί και η ακροδεξιά πατάνε πάνω στις εθνικιστικές εκστρατείες για τη Μακεδονία, την Αλβανία, την Τουρκία. Η απάντηση στις πολεμοκάπηλες κραυγές από τα δεξιά δεν μπορεί να μείνει στα χέρια μιας κυβέρνησης που μιλάει για ειρήνη ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει χωρίς ντροπή στα χειρότερα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού του Τραμπ και περηφανεύεται ότι υπηρετεί τα «εθνικά συμφέροντα» καλύτερα από τους Μητσοτάκηδες και τους Βορίδηδες. Μια κυβέρνηση που μιλάει αντιφασιστικά και ταυτόχρονα προβάλει τον Κασιδιάρη να καμαρώνει στις παρελάσεις δίπλα στον Καμμένο.

Παλεύουμε ενάντια στους φασίστες, παλεύουμε ενάντια στο ρατσισμό. Για να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να φύγει η FRONTEX από το Αιγαίο, να ανοίξουν τα σύνορα σε πρόσφυγες και μετανάστες και να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ελεύθερη μετακίνηση από τα νησιά, άσυλο, στέγη, παιδεία, υγεία και δουλειές για πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπόσχεται στα λόγια έξοδο από τα μνημόνια και στην πράξη συνεχίζει τη λιτότητα, τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις, τα ματωμένα πλεονάσματα για να πληρώνει το χρέος και τους τραπεζίτες. Παίρνει συγχαρητήρια από την ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εκκλησιαστικής ιεραρχίας ενώ αντιμετωπίζει τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων με το σταγονόμετρο.

Το εργατικό κίνημα έχει τη δύναμη να επιβάλει τη δική του ατζέντα, κλιμακώνοντας τις απεργίες για να πάρουμε πίσω όσα μας λεηλάτησαν τα μνημόνια. Η απεργία στις 14 Νοέμβρη σε όλο το δημόσιο μπορεί να έχει συνέχεια και κλιμάκωση με άπλωμα των κινητοποιήσεων σε μια σειρά χώρους και κλάδους και νέα πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη. Η διαδήλωση του Πολυτεχνείου είναι βήμα προς αυτή την κατεύθυνση για να διεκδικήσουμε: λεφτά για τις εργατικές ανάγκες, αυξήσεις, προσλήψεις και συλλογικές συμβάσεις, διαγραφή του χρέους, στοπ στους εξοπλισμούς, κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις!

Μέσα στις φλόγες του Νοέμβρη γεννήθηκε η Επαναστατική Αριστερά. Η Αριστερά που είχε εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης και του μαζικού κινήματος και προσπαθούσε να οργανώσει τις μάχες ξεπερνώντας τις αυταπάτες και τα όρια των ρεφορμιστικών ηγεσιών που -όπως και σήμερα- θεωρούσαν την εξέγερση «πρόωρη» και έψαχναν πιο «ρεαλιστικές» λύσεις σε «προοδευτικές συμμαχίες» και συμμετοχή στις εκλογές. Συντρόφισσες και σύντροφοι από την Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση (ΟΣΕ) -απ' όπου προέρχεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα- έπαιξαν κρίσιμο ρόλο σ' αυτές τις μάχες, συμμετέχοντας στη Συντονιστική Επιτροπή της κατάληψης του Πολυτεχνείου, αλλά και στις άγριες απεργίες της Μεταπολίτευσης και όλες τις ανταρσίες της εργατικής τάξης και της νεολαίας από τότε μέχρι σήμερα.

Σαρανταπέντε χρόνια από το Πολυτεχνείο, αλλά και 100 χρόνια από την επανάσταση στη Γερμανία που σταμάτησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και από την ίδρυση της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα με το ΣΕΚΕ, η ελπίδα για αριστερή εναλλακτική βρίσκεται στον επαναστατικό δρόμο. Ελάτε να τον βαδίσουμε μαζί.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf