Μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά είναι ο αριθμός των πόλεων που στην Ευρώπη και όχι μόνο θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Δράσης 17 Μάρτη ενάντια στον φασισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και τις ρατσιστικές πολιτικές των στρατοπέδων και των κλειστών συνόρων που τους στρώνουν το δρόμο. Φέτος ήδη ο αριθμός των πόλεων που έχουν ανακοινωθεί ανέρχεται σε περίπου 80 πόλεις, σε πάνω από 15 χώρες, και συνεχίζει να διευρύνεται. Πέρσι συλλαλητήρια είχαν γίνει σε πάνω από 50 πόλεις.
Μεγάλη συνεισφορά σε αυτήν την αύξηση έχει παίξει η δυναμική είσοδος στις φετινές κινητοποιήσεις του Aufstehen Gegen Rassismus, της βασικής «ομπρέλας» του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος στη Γερμανία, που οργανώνει μέχρι στιγμής κινητοποιήσεις σε 33 μικρές και μεγάλες πόλεις ανάμεσά τους το Βερολίνο, τη Βρέμη, το Αμβούργο, την Φρανκφούρτη. Στο Βερολίνο, η μεγάλη διαδήλωση θα πάει στα γραφεία του AfD.
Στη Βρετανία διαδηλώσεις θα γίνουν στο Λονδίνο, στο οποίο μαζί με την Αθήνα παραδοσιακά γίνονται οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις, αλλά και στην Γλασκώβη στην Σκωτία και στο Κάρντιφ στην Ουαλία. Στις κινητοποιήσεις που καλούνται από το “Unite Against Fascism” και το “Stand up to Racism” θα μεταβούν με τρένα και πούλμαν κόσμος από πολλές άλλες πόλεις, ενώ ήδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους δεκάδες συνδικάτα, κοινότητες μεταναστών και αντιρατσιστικές οργανώσεις.
Στη Γαλλία μεγάλο αναμένεται να είναι το συλλαλητήριο που θα γίνει στο Παρίσι και θα ξεκινήσει από την Όπερα επίσης με τη συμμετοχή πλήθους οργανώσεων και συλλογικοτήτων. Στην Ιρλανδία, στο Δουβλίνο, η διαδήλωση θα γίνει στις 21 Μάρτη, ανήμερα της παγκόσμιας μέρας κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, καθώς η 17 Μάρτη συμπίπτει με την αργία του St Patrick’s Day. Διαδηλώσεις θα γίνουν επίσης στις 18 Μαρτίου στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία και στις 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο, στην έδρα της ΕΕ. Στο ισπανικό κράτος διαδηλώσεις θα γίνουν στο Αλικάντε και στην Καταλονία στη Βαρκελώνη.
Στην Πολωνία φέτος θα γίνουν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε 10 πόλεις με τις μεγαλύτερες από αυτές να έχουν καλεστεί στην Βαρσοβία, το Μπρέσλαου και το Γκντάνσκ. Ενάντια στον άγριο αντισημιτισμό και την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που έχει τροφοδοτήσει την άνοδο της ακροδεξιάς, το αντιφασιστικό κίνημα της Πολωνίας συνεχίζει να οργανώνει την αντίσταση.
Συλλογικότητες
Στη διαδήλωση στη Βιέννη φέτος ήδη καλούν πάνω από 50 συλλογικότητες, ενδεικτικό της ανησυχίας και του ξεσηκωμού που έχει προκαλέσει η συμμετοχή της ακροδεξιάς και των φασιστών για πρώτη φορά στην κυβέρνηση από την δεκαετία του ’30 ενώ στην κεντρική Ευρώπη διαδηλώσεις έχουν ανακοινωθεί επίσης στην Τσεχία, στην Πράγα και στην Ουγγαρία στην Βουδαπέστη. Στην Δανία διαδηλώσεις θα γίνουν σε τρεις πόλεις, την Κοπεγχάγη, το Άαρχους και το Όντενσε.
Στην Κύπρο το δικοινοτικό συλλαλητήριο θα γίνει στις 11πμ στη Λευκωσία, στον κυκλικό κόμβο του ΟΧΙ, με ομιλητές των γγ του ΑΚΕΛ Α.Κυπριανού, τον Χασάν Φελέκ, πρόεδρο της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης Dev-Is και εκπρόσωπο των μεταναστών. Στην κινητοποίηση καλούν πάνω από είκοσι συνδικάτα, συλλογικότητες και οργανώσεις. Στην Τουρκία, θα γίνει κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη με κάλεσμα της οργάνωσης Antikapitalister και του DurDe (Ενάντια στιον ρατσισμό και τον εθνικισμό, ενώ στην Ελλάδα ήδη έχουν καλεστεί συλλαλητήρια σε 9 πόλεις.
Μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις θα γίνουν και στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στον Ειρηνικό, στις 18 Μάρτη, στην πρωτεύουσα της Κορέας, Σεούλ και στις 25 Μάρτη, στην καθολική Κυριακή των Βαϊων σε 9 τουλάχιστον πόλεις της Αυστραλίας (ανάμεσά τους το Σίντνεϊ, η Μελβούρνη, η Καμπέρα, το Μπρίσμπεϊν, η Αδελαΐδα ενάντια στην ρατσιστική πολιτική των απελάσεων και της απάνθρωπης φυλάκισης μεταναστών και προσφύγων σε νησιά του Ειρηνικού.
Γιώργος Πίττας