100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ - Οι επαναστατικές ρίζες της Αριστεράς

Πέμπτη 22 Μάρτη, 7μμ, Εργατικό Κέντρο



Ομιλητής: Τάσος Αναστασιάδης (Κ.Ε. του ΣΕΚ)

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα σας καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ - Οι επαναστατικές ρίζες της Αριστεράς

Τα 100χρονα του ΣΕΚΕ που γιορτάζουμε φέτος δεν είναι μια απλή επέτειος. Είναι μια πολύτιμη κληρονομιά, ιδιαίτερα μέσα σε μια συγκυρία όπου η δεξιά και η ακροδεξιά επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα εθνικιστικής υστερίας απέναντι σε μια κυβέρνηση που δηλώνει της «πρώτη φορά Αριστεράς» αλλά διαχειρίζεται τις χειρότερες εξορμήσεις του ελληνικού καπιταλισμού.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ) ιδρύθηκε το 1918, τη χρονιά που τέλειωνε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά που η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο ήδη από το 1912 (πρώτα με τους Βαλκανικούς πολέμους και ύστερα με την εμπλοκή της στο πλευρό της Αντάντ) και έμελλε να βρίσκεται σε πόλεμο για άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας το 1922.

Εκείνος ο δεκαετής πόλεμος και η μαζική αντίσταση στις απέραντες θυσίες που απαιτούσε, σημάδεψε τη γέννηση του ΣΕΚΕ. Χιλιάδες ήταν οι εργάτες και οι νέοι αγρότες που είχαν λιποτακτήσει από το στρατό καθώς οι πολεμικές εκστρατείες απλώνονταν από την Ήπειρο και τη Μακεδονία αρχικά, μέχρι την Ουκρανία, τη Σμύρνη και τα βάθη της Μικράς Ασίας στη συνέχεια. Ο διεθνισμός και ο «πόλεμος κατά του πολέμου» βρέθηκαν στην καρδιά της συγκρότησης του νέου τότε κόμματος και στην ηγεσία του αναδείχθηκαν μαχητές όπως ο Παντελής Πουλιόπουλος με πρωτοπόρα δράση μέσα στο αντιπολεμικό κίνημα.

Αυτές οι ρίζες της Αριστεράς είναι πολύτιμες σήμερα που τα κοινοβουλευτικά κόμματά της δυσκολεύονται να απαντήσουν στις σύγχρονες πολεμοκάπηλες εκστρατείες για το «όνομα της Μακεδονίας».

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf