Απεργία στην Εθνική Τραπεζα

ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ για τους ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
 
 
Την Παρασκευή 13 Οκτώβρη τα σωματεία της Εθνικής προχωράνε σε νέα απεργία, για την σωτηρία του ΛΕΠΕΤΕ και του ΤΥΠΕΤ, που προσπαθεί ο Φραγκιαδάκης να τα οδηγήσει στο κλείσιμο. Προγραμματίζουν πανελλαδική συγκέντρωση στις 11πμ στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.  Εκείνη την ημέρα χρειάζεται να νεκρώσει η τράπεζα. Κυριολεκτικά να μην λειτουργήσει τίποτε και όλοι οι συνάδελφοι, εν ενεργεία και συνταξιούχοι να βρεθούμε στην απεργιακή συγκέντρωση.
 
Τα  αφεντικά, παίρνοντας θάρρος από την κυβέρνηση, που εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια τα μνημόνια, προχωράνε στο ξήλωμα όποιων κατακτήσεων έχουν οι εργαζόμενοι. Μετά από 70 χρόνια η διοίκηση, θέλει να «ξεφορτωθεί» από πάνω της την υποχρέωση να πληρώνει για την επικούρηση και πάνω απ’ όλα για την υγεία μας. Αυτό δεν συμβαίνει μονάχα στην Εθνική Τράπεζα. Πριν λίγους μήνες οι συνταξιούχοι της πρώην Ιονικής βρίσκονταν για ένα μήνα έξω από το κεντρικό της Alpha γιατί αντίστοιχα η διοίκηση της τράπεζας δεν έδινε τα χρήματα στο δικό τους ταμείο. Επίσης αυτές τις μέρες, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για να μην αφήσουν καναλάρχες  και κυβέρνηση να οδηγήσουν σε λουκέτο το δικό τους ταμείο επικούρησης και Υγείας. 
 
Με αυτόν τον τρόπο οι τραπεζίτες, θέλουν να γλυτώσουν χρήματα για να σώσουν τα τομάρια τους και τα προνόμια τους,  μια που με την πολιτική τους δεκαετίες τώρα, έχουν οδηγήσει την τράπεζα στο χείλος του γκρεμού. Ταυτόχρονα θέλουν να έχουν την τράπεζα έτοιμη για πούλημα χωρίς να έχει καμία υποχρέωση οι νέος εργοδότης απέναντι στους εργαζόμενους. Γι’ αυτό άλλωστε, οι τραπεζίτες με την Eurobank να ξεκινάει και τις υπόλοιπες να ακολουθούν, χαρίζουν σε Funds τα κόκκινα δάνεια δηλαδή τα σπίτια του κόσμου. 
 
Παντού η μάχη για να υπερασπίσουμε τα ταμεία μας είναι ανοιχτή, και φυσιολογικά σε κάθε εργαζόμενο υπάρχει το ερώτημα αν μπορούμε να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη.  Εμείς απαντάμε καταφατικά. Οι εργαζόμενοι έχουμε την δύναμη να αναγκάσουμε την κυβέρνηση και την διοίκηση της Εθνικής να κάνουν πίσω.
 
Η απεργία στις 21 Σεπτέμβρη ήταν πετυχημένη. Με μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, πράγμα που έδειξε ότι οι συνάδελφοι,  εν ενεργεία και συνταξιούχοι θέλουν να παλέψουν.  Αυτή η  επιτυχία της απεργίας ανάγκασε την ηγεσία των συλλόγων να προχωρήσει σε νέα απεργία. Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία η απεργία στις 13 Οκτώβρη να είναι ακόμη πιο πετυχημένη σε συμμετοχή, για να αναγκάσουμε τις ηγεσίες των σωματείων να κλιμακώσουν τη σύγκρουση. 
    
  •       Απαραίτητο βήμα είναι να μπουν με μαζικούς όρους οι εργαζόμενοι στην μάχη αυτή.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χρειάζεται σε κάθε κατάστημα, σε κάθε χώρο δουλειάς, οι συνάδελφοι να προχωρήσουμε σε συνελεύσεις, να συζητήσουν με τους πιο διστακτικούς και συλλογικά να αποφασίσουν την συμμετοχή στην απεργία αλλά και την ανάγκη για κλιμάκωση. Να εξηγήσουμε υπομονετικά ότι το ΛΕΠΕΤΕ δεν αφορά μονάχα όσους δίνουν εισφορές αλλά όλους, γιατί όλοι έχουν πρόσβαση στο ΤΥΠΕΤ και αυτό που πραγματικά διακυβεύεται  είναι η  κατάρρευση και του ΤΥΠΕΤ. Να ξαναενεργοποιήσουμε τις επιτροπές καταστημάτων και όπου δεν υπάρχουν να στήσουμε νέες. Την ημέρα της απεργίας στήνουμε απεργιακές φρουρές έξω από όλα τα καταστήματα, για να μην δουλέψει τίποτε.
 
  •    Η  σύγκρουση χρειάζεται να κλιμακωθεί πέρα από τις εικοσιτετράωρες απεργίες.  Ολοι καταλαβαίνουμε ότι για να στριμώξεις πραγματικά κυβέρνηση και διοίκηση της Εθνικής, χρειάζεται απεργία που θα νεκρώσει την τράπεζα για πολλές μέρες. Με αυτόν τον τρόπο η διοίκηση της τράπεζας θα καταλάβει ότι θα χάσει πολλά περισσότερα από μερικά εκατομμύρια ευρώ, αν επιμένει στην διάλυση του ΛΕΠΕΤΕ. Και η κυβέρνηση που προσπαθεί απεγνωσμένα να χτίσει το δικό της “success story” θα αναγκαστεί να κάνει πίσω.
 
  •  Απαραίτητο βήμα για να προχωρήσουμε σε κινητοποίησες με διάρκεια είναι να ενεργοποιήσει ο σύλλογος το απεργιακό Ταμείο. Είναι φτιαγμένο για τέτοιες στιγμές και δεν χωράει πλέον ούτε «οικονομία δυνάμεων», ούτε «οικονομία πόρων» για να σώσουμε τα ταμεία μας και το ίδιο μας το μέλλον.
 
  •  Να απαιτήσουμε από την ΟΤΟΕ που κοιτάζει ατάραχη τις εξελίξεις, να προχωρήσει σε παντραπεζική απεργία συμπαράστασης.  Αυτό δεν σημαίνει να περιμένουμε. Αντίθετα, ομάδες απεργών και συναδέλφων συνταξιούχων να οργανώσουμε εξορμήσεις σε άλλες τράπεζες και να ενημερώσουμε για τον αγώνα που δίνουμε και την σημασία της δικής τους αλληλεγγύης.
 
Με τους αγώνες μας να ανοίξουμε το δρόμο και για τη διαγραφή του χρέους. Να πάψουμε να αποπληρώνουμε δις. ευρώ κάθε χρόνο για να γεμίζουν τα σεντούκια των τραπεζιτών. Να συγκρουστούμε με  το Ευρώ και την Ε.Ε. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων.

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf