Δεν ξανάγινε τέτοια ορκωμοσία: Ο πλανήτης ενάντια στον πλανητάρχη


Κάθε πρόβλεψη, ακόμα και την πιο αισιόδοξη, ξεπέρασαν τα πλήθη των διαδηλωτών που συμμετείχαν στις πορείες κατά της ορκωμοσίας του Τραμπ στις ΗΠΑ την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Γενάρη. Μεγάλες εφημερίδες και κανάλια μιλάνε για δυόμιση με τρία εκατομμύρια ανθρώπους που πλημμύρισαν τους δρόμους κάθε μικρής και μεγάλης αμερικανικής πόλης. Μετά από αυτό το διήμερο, ο Τραμπ μπορεί επισήμως να συγκαταλεχτεί στους πιο μισητούς “πλανητάρχες” όλων των εποχών.

Αναμφίβολα η πιο μαζική και επιβλητική πορεία ήταν αυτή της Ουάσιγκτον το Σάββατο 21 Γενάρη. Πάνω από 500 χιλιάδες (πολλοί μιλάνε ότι άγγιξε το ένα εκατομμύριο) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη Women's March την ίδια μέρα, ενώ χιλιάδες διαδήλωσαν και την προηγούμενη. Όλες οι περιγραφές μιλάνε για αδιαχώρητη κατάσταση σε μετρό, πλατείες, δρόμους. Μία από αυτές προέρχεται από την Εύα από την Ελλάδα που έγραψε στο facebook ότι όλοι οι μεγάλοι δρόμοι και ανοιχτοί χώροι της πόλης ήταν γεμάτοι και ότι στην ουσία η πορεία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω του πλήθους. Αυτοκίνητα, λεωφορεία, αεροπλάνα έφερναν συνεχώς κόσμο, στα αεροδρόμια υπήρχαν ροζ φώτα που καλωσόριζαν τους διαδηλωτές, στο μετρό γίνονταν ανακοινώσεις που ευχαριστούσαν όσους ταξίδεψαν στην Ουάσιγκτον για να συμμετέχουν στην πορεία.

Αντίστοιχες εικόνες έρχονται από παντού. Κυριολεκτικά δεν υπάρχει πολιτεία, δεν υπάρχει πόλη που να μην συγκλονίστηκε από διαδηλώσεις. Από το Σικάγο, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο μέχρι τη Φιλαδέλφεια, τη Βοστόνη, το Ώστιν του Τέξας, o κατάλογος είναι ατέλειωτος. Εκατοντάδες χιλιάδες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες, βγήκαν στους δρόμους ενάντια σε όσα εκπροσωπεί ο Τραμπ, το ρατσισμό, το σεξισμό, τον πόλεμο, τα κέρδη των πολυεθνικών. Μαθητές και φοιτητές σε όλη τη χώρα παράτησαν τα μαθήματα και συμμετείχαν στις πορείες. Πολλοί εργαζόμενοι δεν πήγαν για δουλειά. 'Οπως στο λιμάνι του Όκλαντ, όπου λιμενεργάτες επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν για την ορκωμοσία Τραμπ με το να μην εμφανιστούν στη βάρδια τους παραλύοντας μια αποβάθρα. Το συνδικάτο τους έχει στο παρελθόν εκφραστεί εναντίον του Τραμπ λέγοντας ότι “δεν είναι η λύση για τα προβλήματα της Αμερικής, αλλά το πρόβλήμα”.

Περιεχόμενο

Όλοι όσοι μίλησαν για αναγέννηση της “νέας υπερδύναμης”, όπως είχε χαρακτηριστεί το αντιπολεμικό κίνημα του 2003, έχουν απόλυτο δίκιο. Η μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα το κίνημα είναι πολιτικά πολύ πιο προχωρημένο. Το περιεχόμενο των διαδηλώσεων, τα πλακάτ, τα συνθήματα, η σύνθεση και η ενότητα των διαδηλωτών, το εύρος των αιτημάτων είναι χαρακτηριστικά.

“Ο εμετικός σεξισμός του Τραμπ έχει εξοργίσει τον κόσμο, αλλά απέχει πολύ από το να είναι ο μοναδικός λόγος που διαδηλώνουν”, γράφει στην ανταπόκρισή της από την Ουάσιγκτον η Σέιντι Ρόμπινσον για την βρετανική εφημερίδα Socialist Worker, “Όταν τους ρωτούσαμε γιατί ήταν εκεί, οι περισσότεροι έπρεπε να σκεφτούν ένα λεπτό πριν απαντήσουν, γιατί υπήρχαν τόσες πολλές πιθανές απαντήσεις. Οι φόβοι για τις επιπτώσεις της εκλογής Τραμπ στην εκπαίδευση, τα δικαιώματα αναπαραγωγής, την κλιματική αλλαγή, το Ανώτατο Δικαστήριο, το σύστημα υγείας, τα πυρηνικά και το ρατσισμό έρχονταν σαν απαντήσεις ξανά και ξανά”.

Η Τάρα Πίσταρ από το Συνδικάτο Εκπαιδευτικών της Ουάσιγκτον της απάντησε ότι είναι θέμα “δημοκρατίας”. “Μπορεί να εκλέχτηκε αλλά πρέπει να ξέρει ότι η μεγάλη πλειοψηφία δεν τον στηρίζει”, είπε. “Πιστεύω ότι είναι ντροπή που διόρισε τη Μπέτσυ Ντέβος υπουργό παιδείας. Είναι κάποια που δεν γνωρίζει τίποτα για τα δημόσια σχολεία και δεν μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες των παιδιών. Η εκπαίδευση πάει ήδη από το κακό στο χειρότερο και αυτή δεν έχει ιδέα τι αντιμετωπίζουμε καθημερινά”.

Η Κάρλι συμμετείχε για πρώτη φορά σε διαδήλωση. “Το υπουργικό συμβούλιο προκαλεί ανησυχία”, είπε, “Θα προσπαθήσει να αντιστρέψει τις κατακτήσεις των τελευταίων πενήντα ετών. Ελπίζω να πάρουν το μήνυμα ότι ο κόσμος δε θα το βάλει κάτω”.

Η Μάγια ταξίδεψε από την Καλιφόρνια για να διαδηλώσει στην Ουάσιγκτον. “Πιστεύω ότι ο Τραμπ θα σημάνει διαφθορά. Θα είναι δύσκολο να το σταματήσουμε αυτό. Πρέπει να ξέρει ότι είναι πολλοί περισσότεροι οι άνθρωποι που θα παλέψουν εναντίον του από αυτούς που τον στηρίζουν”, δήλωσε.

Η Μαίρη ανησυχούσε για την απέχθεια του Τραμπ για το Obamacare το οποίο, παρά τα σοβαρά προβλήματά του, έδωσε πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε εκατομμύρια Αμερικανούς για πρώτη φορά. “Ο αδερφός μου δεν έχει ασφάλεια και το Obamacare του άλλαξε τη ζωή”, είπε.

Για τους διαδηλωτές, ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι θα βοηθήσει τους εργάτες και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας είναι αστείος. Η Κιμ, δημόσιος υπάλληλος, είπε “Ο Τραμπ είχε πολυτελή ξενοδοχεία και επιχειρήσεις. Πολλές χρεοκόπησαν αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους. Δεν ενδιαφέρεται για τους εργάτες. Τι ξέρει αυτός για την προσπάθεια να βρεις μια δουλειά;”.

Ο Ντάνι και ο Λόρεν ένιωθαν ότι θα είναι στόχος της κυβέρνησης Τραμπ. “Θέλουμε ένα παιδί”, είπαν, “Πώς θα το αποκτήσουμε σαν ομόφυλο ζευγάρι στην Αμερική του Τραμπ;”. Η Ζαν, συνταξιούχος, υπεύθυνη μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών από το Μίσιγκαν, δήλωσε ότι “ο Τραμπ αντιπροσωπεύει τα αντίθετα απ' όσα δούλεψα στη ζωή μου. Μεγάλωσα μέσα στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, το αντιπολεμικό κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και το κίνημα για τα γυναικεία δικαιώματα”.

Για την Άσλεϋ Μπαν, που οδήγησε οκτώ ώρες από το Τολέδο του Οχάιο για να διαδηλώσει, “ο Τραμπ είναι ενάντια σε όλα όσα οι άνθρωποί μου πάλεψαν. Πρέπει να είμαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Πολλοί έχουν απογοητευτεί, λέγοντας ότι οι διαδηλώσεις δεν πετυχαίνουν κάτι. Αλλά η χώρα μας ιδρύθηκε από διαμαρτυρίες. Σαν έγχρωμη, δε θα είχα δικαίωμα να είμαι εδώ αν δεν είχαν υπάρξει διαδηλώσεις”.



 Ένα παγκόσμιο ξεσηκωμό έφερε η ορκωμοσία του Τραμπ. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, από τη Βρετανία μέχρι την Αυστραλία και από την Αφρική μέχρι την Ανταρκτική, έκφρασαν την αλληλεγγύη τους με το κίνημα των ΗΠΑ διαδηλώνοντας κατά του νέου πλανητάρχη.

Σίγουρα ήταν ένας γυναικείος ξεσηκωμός. Παντού, τόσο την Παρασκευή 20 Γενάρη όσο και την επόμενη ημέρα, κυριάρχησαν οι γυναίκες, κυριολεκτικά όλων των ηλικιών, χρωμάτων δέρματος, θρησκειών, φυλών.

Στο Λονδίνο οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν από την Παρασκευή με 2000 διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, κορυφώθηκαν το Σάββατο με πάνω από 100 χιλιάδες. Το πλήθος  κατέληξε σε συγκέντρωση και ομιλίες σε μια ξεχειλισμένη πλατεία Τραφάλγκαρ. Μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν σε δεκάδες πόλεις όλης της Βρετανίας και της Σκοτίας. 5000 διαδήλωσαν στο Δουβλίνο ενώ μικρότερες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις τις Ιρλανδίας.

Πάνω από 2000, κυρίως γυναίκες, διαδήλωσαν στη Βιέννη. H συγκέντρωση στηρίχτηκε από μια σειρά οργανώσεις. Πολλοί και πολλές παίρνοντας το φυλλάδιο για τον επόμενο σταθμό στις 18 Μάρτη χαίρονταν που ήδη υπάρχει νέα κινητοποίηση.

Την ίδια ώρα, πάνω από 7000 διαδήλωναν στο Τροκαντερό στο Παρίσι. Περίπου 2500 βγήκαν στη Γενεύη φωνάζοντας συνθήματα όπως “γέφυρες, όχι τείχη”. Γύρω στους 4000 συμμετείχαν στη συγκέντρωση μπροστά στο αμερικανικό προξενείο στο Άμστερνταμ. Εκατοντάδες διαδήλωσαν μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ακόμα συνολικά στη Ρώμη, την Πράγα, τη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη, το Όσλο, τη Βαρκελώνη, τη Βαρσοβία, τη Στοκχόλμη, το Ελσίνκι και άλλες μικρές και μεγάλες πόλεις όλη της Ευρώπης.

Η αρχή είχε γίνει στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Πάνω από 4000 βάδισαν στο αμερικανικό προξενείο στο Σίδνεϊ, ενώ 5.000 διαδήλωσαν στη Μελβούρνη. Πορείες σε τέσσερις πόλεις, με τη συμμετοχή 2000 διαδηλωτών, έγιναν στη Νέα Ζηλανδία. Οι διαδηλώσεις έφτασαν στην Ιαπωνία, την Ινδία, την Λατινική Αμερική, την Ανταρκτική, την Αφρική -από το Περού και τη Χιλή μέχρι τη Κένυα και τη Γκάνα και από το Τορόντο μέχρι την πόλη του Μεξικό, το Δελχί και τη Μπανγκόγκ.



Και στην Ελλάδα


Τα συνθήματα ενάντια στο ρατσισμό, το σεξισμό, τα μνημόνια, τον πόλεμο κυριάρχησαν στη διαδήλωση ενάντια στην ορκωμοσία του Τραμπ που κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ το Σάββατο 21 Γενάρη στην Αθήνα. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και στη συνέχεια βάδισαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία ενώνοντας τη φωνή τους με τα εκατομμύρια που πλημμύρισαν τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο.

Από νωρίς το απόγευμα η πλατεία Συντάγματος διακοσμήθηκε με τα πανό της ΚΕΕΡΦΑ, ενώ πρώτοι στο χώρο έφτασαν οι πρόσφυγες από το Ελληνικό και τη Μαλακάσα. Δεκάδες γυναίκες με μαντήλες και προσφυγόπουλα έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τα αυτοσχέδια πλακάτ τους που ανάμεσα σε άλλα έγραφαν “θέλουμε ειρήνη”, “θέλουμε να πάμε σχολείο”, “θέλουμε ένα φωτεινό μέλλον”.

Το παρών έδωσαν με πανό ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, η ΠΟΣΠΕΡΤ, το Σωματείο Εργαζομένων Ιντρακόμ, η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, το Σωματείο εκτάκτων ΥΠ.ΠΟ, εργαζόμενοι από το Βυζαντινό Μουσείο, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και Camp, τα ΕΑΑΚ του ΤΕΙ Αθήνας, οι φοιτητές-τριες της ΚΕΕΡΦΑ, οι μαθητές Anticapitalista, η Ομάδα LGBTQI+ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στα πανό ξεχώριζε το κόκκινο της Εργατικής Αλληλεγγύης “Κάτω τα χέρια απ’΄τις γυναίκες” που έγινε και σύνθημα.

“Συντονιζόμαστε σήμερα με τα εκατομμύρια που διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία, ενάντια στο ρατσισμό, τις σεξιστικές επιθέσεις, τον πόλεμο, τους φράχτες” άνοιξε η παρουσιάστρια της συγκέντρωσης Βασίλεια Χαρλαύτη από τα ΤΕΙ Αθήνας.
Αγωνιστικούς χαιρετισμούς από το Πέραμα και την πρωινή αντιρατσιστική-αντιφασιστική συγκέντρωση-απάντηση στη χρυσαυγίτικη επίθεση σε σχολείο της γειτονιάς μετέφερε στο χαιρετισμό της η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας. Στη μάχη για να ανοίξουν οι πόλεις για τους πρόσφυγες και τα σχολεία για τα προσφυγόπουλα αναφέρθηκε και η Λίλιαν Μπουρίτη από την ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου.

Με τα ίδια μας τα μάτια

“Η αντίσταση δε γνωρίζει σύνορα” ήταν το μήνυμα της Φανής Οικονομίδου, από τη Γυναικεία Ομάδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ στη συνέχεια η Φουρουζάν Αμίρι, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, ξεσήκωσε χειροκροτήματα όταν είπε: “Είμαι πρόσφυγας όπως τόσοι πολλοί που βρίσκονται εδώ. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τον πόλεμο από τις ειδήσεις, όμως εμείς τον έχουμε δει με τα ίδια μας τα μάτια. Είμαστε πολύ δυνατοί γιατί πρέπει να επιζήσουμε. Πολλοί μας κρίνουν από το πώς ντυνόμαστε, βλέπουν τις μαντήλες μας και επικεντρώνουν σε αυτές. Δεν ήρθαμε στην Ευρώπη για να παρακαλάμε, ήρθαμε για μια ασφαλή ζωή. Δεν θέλουμε οικονομική βοήθεια, αλλά δουλειές για να υποστηρίξουμε τους εαυτούς μας. Δώστε μας την ευκαιρία και θα σας δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό”.

Με τη γροθιά υψωμένη χαιρέτισε στη συγκέντρωση ο Σοφοκλής Μαζωνάκης, από το 1ο ΕΠΑΛ Περάματος, ενώ η Δέσποινα Κουτσούμπα, από τη Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι “ποτέ ξανά στο παρελθόν ορκωμοσία Αμερικανού προέδρου δε σήμανε τέτοιο κινηματικό ξεσηκωμό στέλνοντας μήνυμα ότι η αντίσταση ξεκινά από την καρδιά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού”.

“Θέλουμε λεφτά για υγεία και παιδεία, όχι για στρατόπεδα συγκέντρωσης” είπε η Ζαννέτα Λυσικάτου μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ που αναφέρθηκε στις μάχες των εργαζόμενων ενάντια στις μνημονιακές και ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης Τσίπρα που πλέον συντάσσεται με τον Τραμπ.“Σήμερα στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στα εκατομμύρια που βγήκαν ενάντια στον Τραμπ, τον εκπρόσωπο των πλουσίων. Εμείς είμαστε με την άλλη Αμερική, του Σικάγο, του εργατικού κινήματος του '30, του αντιπολεμικού κινήματος του '60, του Σιάτλ”, είπε τέλος ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε και έκλεισε με τραγούδια. Στην αρχή από τη συντρόφισσα του μουσικού αντάρτη και αγωνιστή Πάνου Τζαβέλλα, Νατάσα Παπαδοπούλου Τζαβέλλα και τον Νίκο Λώλη και στο τέλος από τον Αλί από το Πακιστάν. Aνάμεσα στις ομιλίες διαβάστηκαν χαιρετισμοί από αγωνιστές στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Βερολίνο.

Ανακοινώσεις και συνθήματα ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο, για να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, συνόδεψαν τη στάση έξω από τα γραφεία της ΕΕ, ενώ λίγο μετά ένα μαζικό μπλοκ, κύρια γυναικών από τις ΗΠΑ, υποδέχτηκε με χαμόγελα και χειροκροτήματα τους διαδηλωτές και ενώθηκε μαζί τους μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία φωνάζοντας “Πες το δυνατά, πες το καθαρά, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι”.

Στη διαδρομή μιλήσαμε με τη Τζόι Μάρζακ από τις ΗΠΑ που διαδήλωνε με την οικογένειά της. “Είμαι κάθετα αντίθετη στον Τραμπ και σε όλα όσα αντιπροσωπεύει, το ρατσισμό, το σεξισμό, την μεταναστευτική πολιτική του”, μας είπε, “Είμαι εξοργισμένη, είναι καταστροφή για τη χώρα μου και όλο τον κόσμο. Αν σήμερα ήμουν στις ΗΠΑ θα ήμουν στην πορεία στην Ουάσιγκτον. Έμαθα για τη σημερινή κινητοποίηση στο ίντερνετ και ήρθαμε όλοι μαζί”.

Άλλες πόλεις

Σε επτά ακόμα πόλεις της χώρας έγιναν συγκεντρώσεις ενάντια στην ορκωμοσία Τραμπ το Σάββατο 21/1.

“Σε αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό ρυθμό κινήθηκε το περασμένο Σάββατο και η πόλη της Θεσσαλονίκης”, μας είπε ο Ευκλείδης, “Δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες συμμετείχαν το πρωί στη πορεία ενάντια στην ορκωμοσία του ρατσιστή και σεξιστή Τραμπ. Η πορεία που ξεκίνησε από το Αγ. Βενιζέλου, κινήθηκε στο προξενείο των ΗΠΑ, όπου οι διαδηλωτές παρέμειναν αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα, όπως 'Κάντε την πρεσβεία προσφυγική εστία και βάλτε τον Τραμπ στα μαγειρεία'. Στη συνέχεια η διαδήλωση επέστρεψε στο Αγ. Βενιζέλου, όπου το μεσημέρι υπήρχε νέο κάλεσμα, αυτή τη φορά κόντρα στους φασίστες της “Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης” και τη διαδήλωσή τους κατά των μεταναστών. Βρήκαν μαζική αντιφασιστική απάντηση από εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, αντιρατσιστικές/αντιφασιστικές κινήσεις, μέλη οργανώσεων της αριστεράς και της αναρχίας, ακυρώνοντας τη μάζωξη του μίσους”.

Στα Χανιά “η ΕΛΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο σύλλογος δασκάλων και η ΚΕΕΡΦΑ καλούσαν στην πλατεία της δημοτικής Αγοράς”, μας είπε ο Μανώλης, “Οι δάσκαλοι κρέμασαν πανό ενάντια στους φράχτες και τον ρατσισμό, ενώ αντιφασιστικά τραγούδια πλημμύρισαν για δύο ώρες το κέντρο της πόλης”.
“Μετά το πανηγυρικό κλίμα υποδοχής στα προσφυγόπουλα στο Βόλο, δεκάδες φοιτητές, εργαζόμενοι και μαθητές ήρθαν στην συγκέντρωση το Σάββατο 21/1”, μας είπε ο Γιάννης, “Επίσης έγινε, για πρώτη φορά, η προσπάθεια να οργανωθεί πακιστανική κοινότητα από μετανάστες που συνέδεαν την μάχη για νομιμοποίηση των μεταναστών με τη μάχη κατά της Χρυσής Αυγής. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης το Ξεκίνημα, η Αριστερή Ενότητα φοιτητών καθώς και κάποια σχήματα της ΕΑΑΚ. Επιπλέον, αγωνιστές από ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρέτησαν την πρωτοβουλία”.

Στην Πάτρα “συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλ. Γεωργίου”, μας είπε ο Νεκτάριος, “Με πανό συμμετείχαν η ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πάνω από 40 άτομα, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι, πήραν μέρος για να δείξουν την αντίθεσή τους στο ρατσισμό, τον σεξισμό, τον πόλεμο και την φασιστική απειλή”.

Στο Ηράκλειο “στη συγκέντρωση στην πλατεία Λιονταριών μοιράστηκαν μαζικά προκηρύξεις, διαβάστηκαν ανακοινώσεις ενώ απ' τα ηχεία ακούγονταν αντιφασιστικά τραγούδια”, μας είπε ο Αλέξανδρος.

“Μήνυμα συμπαράστασης στο κίνημα της Αμερικής που παλεύει ενάντια στο νέο πλανητάρχη δώσαμε το Σάββατο και στα Γιάννενα”, μας είπε η Λουίζα, “Μπροστά από τη Περιφέρεια, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι σταματούσαν για να μπουν στην καμπάνια για τις 18 Μάρτη. Και στα Γιάννενα ο κόσμος συνεχίζει να παλεύει στο πλευρό των προσφύγων, ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή”. Ενώ συγκέντρωση έγινε και στην Ξάνθη.

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf