Η άποψή μας

Η άποψή μας
Κυβερνητική κρίση: Στη σκιά της εργατικής οργής

Η επίσκεψη Τσίπρα στη Θράκη

Τζεμαλή ΜηλιαζήμΚατά την επίσκεψή του στην Θράκη ο Τσίπρας έκανε την επιλογή να επισκεφτεί το 1ο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Ξάνθης. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή να πάει στο συγκεκριμένο σχολείο. Μιλάμε για ένα σχολείο με περισσότερα από 400 παιδιά και πάνω από 40 παιδιά ανά τάξη. Αίτημα της μειονότητας εδώ και χρόνια είναι να δημιουργηθεί ένα καινούριο κτήριο σε έναν βακουφικό χώρο που ήδη έχει γίνει δωρεά. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έταξε επιπλέον τάξεις, όμως δεν είπε λέξη για το καινούριο σχολείο. 

Λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά από πίσω κρύβεται -πέρα από τις μνημονιακές επιταγές λιτότητας- και η κεντρική επιλογή του βαθέος κράτους να συρρικνώνει την μειονοτική εκπαίδευση. Το Σεπτέμβρη η κυβέρνηση έκλεισε 9 δημοτικά μειονοτικά σχολεία. Είχαμε αναφερθεί στην Εργατική Αλληλεγγύη σχετικά. Τα είχαν κλείσει χωρίς να προβλέψουν την μεταφορά των παιδιών. Η μεταφορά στο κοντινότερο σχολείο έγινε μετά από κατάληψη των γονέων στο δήμο Μύκης, από τα σχολεία που κλείσανε στο Ζουμπούλι και στον Κύκνο. 

Ο Τσίπρας μιλώντας στους μαθητές, τούς προέτρεψε να πάνε στο Πανεπιστήμιο, τους είπε πως πρέπει να προοδεύσουν εδώ στον τόπο τους και στην χώρα τους. Όμως ουσιαστικά ο τελευταίος νόμος που ψήφισαν οι Σαμαροβενιζέλοι, ο 4310 που τρέχει τώρα ο Τσίπρας να τον εφαρμόσει, είναι μια διάκριση αισχρή που απαγορεύει σε μουσουλμάνους να διδάξουν ελληνικά στα μειονοτικά σχολεία. Πώς λοιπόν να προοδεύσουν αυτά τα παιδιά χωρίς καμιά δυνατότητα να βρουν δουλειά; Και επιπλέον αν δούμε την αναλογία μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών αποφοίτων διαφόρων σχολών που εργάζονται στο δημόσιο τα ποσοστά είναι συντριπτικά μικρά για τους μουσουλμάνους δημόσιους υπάλληλους.

Επίσης ο Τσίπρας έβαλε ταφόπλακα στο χρόνιο αίτημα της μειονότητας για δημιουργία μειονοτικών νηπιαγωγείων παρόλο που πριν γίνει κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα προχωρήσει στην δημιουργία τους. Ήρθε στην Θράκη να μας μιλήσει για ανάπτυξη αλλά για άλλη μια φορά η υποκρισία και τα ψέματά του περίσσεψαν. Απέναντι στη δεξιά κατολίσθηση της κυβέρνησης του Τσίπρα η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από κλιμάκωση της αντίστασης σε όλα τα μέτωπα. 

εργατική αλληλεγγύη

20 Γενάρη - Κοινό βήμα συντονισμού

20 Γενάρη - Κοινό βήμα συντονισμού
Δείτε το πρόγραμμα της Πανελλαδικής Συνέλευσης Εργατικής Αντίστασης

Έξι χρόνια μετά: Δικαιοσύνη για τον Σαχζάτ Λουκμάν

Έξι χρόνια μετά: Δικαιοσύνη για τον Σαχζάτ Λουκμάν
Μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στις 18 Γενάρη στα Πετράλωνα, στη μνήμη του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες Σαχζάτ Λουκμάν, καλούν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα» και η ΚΕΕΡΦΑ.

16M: Ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό

16M: Ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό
Aθήνα Ομόνοια 3μμ Θεσσαλονίκη Άγαλμα Βενιζέλου 12μες Χανιά Πλατεία Αγοράς 12μες Ηράκλειο Λιοντάρια 12μες Ξάνθη Κεντρική Πλατεία 4μμ Γιάννενα Περιφέρεια 12μες Πάτρα Πλατεία Γεωργίου 12μες Βόλος Άγιος Νικόλαος 1μμ

Νέο τεύχος "Σοσιαλισμός από τα Κάτω" Νο 132

Νέο τεύχος "Σοσιαλισμός από τα Κάτω" Νο 132
Σοσιαλισμός από τα Kάτω Νο 132 Ο εκρηκτικός συνδυασμός Πανικόβλητα επιτελεία - Οργισμένη εργατική τάξη

Δείτε τα βίντεο

Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: 4 μάχες που ξεκινάνε τη νέα χρονιά

Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: 4 μάχες που ξεκινάνε τη νέα χρονιά
Με συμμετοχή αντιπροσώπων από τους τοπικούς πυρήνες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6/1, το πρώτο Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ για το 2019. Η συζήτηση είχε τρία θέματα: Η πρώτη είχε να κάνει με την παρέμβαση και το χτίσιμο του επαναστατικού κόμματος τη νέα χρονιά και την εισήγηση έκανε η Μαρία Στύλλου.