Η επίσκεψη Τσίπρα στη Θράκη

Τζεμαλή ΜηλιαζήμΚατά την επίσκεψή του στην Θράκη ο Τσίπρας έκανε την επιλογή να επισκεφτεί το 1ο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Ξάνθης. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή να πάει στο συγκεκριμένο σχολείο. Μιλάμε για ένα σχολείο με περισσότερα από 400 παιδιά και πάνω από 40 παιδιά ανά τάξη. Αίτημα της μειονότητας εδώ και χρόνια είναι να δημιουργηθεί ένα καινούριο κτήριο σε έναν βακουφικό χώρο που ήδη έχει γίνει δωρεά. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έταξε επιπλέον τάξεις, όμως δεν είπε λέξη για το καινούριο σχολείο. 

Λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά από πίσω κρύβεται -πέρα από τις μνημονιακές επιταγές λιτότητας- και η κεντρική επιλογή του βαθέος κράτους να συρρικνώνει την μειονοτική εκπαίδευση. Το Σεπτέμβρη η κυβέρνηση έκλεισε 9 δημοτικά μειονοτικά σχολεία. Είχαμε αναφερθεί στην Εργατική Αλληλεγγύη σχετικά. Τα είχαν κλείσει χωρίς να προβλέψουν την μεταφορά των παιδιών. Η μεταφορά στο κοντινότερο σχολείο έγινε μετά από κατάληψη των γονέων στο δήμο Μύκης, από τα σχολεία που κλείσανε στο Ζουμπούλι και στον Κύκνο. 

Ο Τσίπρας μιλώντας στους μαθητές, τούς προέτρεψε να πάνε στο Πανεπιστήμιο, τους είπε πως πρέπει να προοδεύσουν εδώ στον τόπο τους και στην χώρα τους. Όμως ουσιαστικά ο τελευταίος νόμος που ψήφισαν οι Σαμαροβενιζέλοι, ο 4310 που τρέχει τώρα ο Τσίπρας να τον εφαρμόσει, είναι μια διάκριση αισχρή που απαγορεύει σε μουσουλμάνους να διδάξουν ελληνικά στα μειονοτικά σχολεία. Πώς λοιπόν να προοδεύσουν αυτά τα παιδιά χωρίς καμιά δυνατότητα να βρουν δουλειά; Και επιπλέον αν δούμε την αναλογία μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών αποφοίτων διαφόρων σχολών που εργάζονται στο δημόσιο τα ποσοστά είναι συντριπτικά μικρά για τους μουσουλμάνους δημόσιους υπάλληλους.

Επίσης ο Τσίπρας έβαλε ταφόπλακα στο χρόνιο αίτημα της μειονότητας για δημιουργία μειονοτικών νηπιαγωγείων παρόλο που πριν γίνει κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα προχωρήσει στην δημιουργία τους. Ήρθε στην Θράκη να μας μιλήσει για ανάπτυξη αλλά για άλλη μια φορά η υποκρισία και τα ψέματά του περίσσεψαν. Απέναντι στη δεξιά κατολίσθηση της κυβέρνησης του Τσίπρα η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από κλιμάκωση της αντίστασης σε όλα τα μέτωπα. 

εργατική αλληλεγγύη

Σοσιαλισμός Από τα Κάτω

Έξοδος από τα Μνημόνια στα χέρια των εργατών
Σχέσεις εξάρτησης - Oι Τράπεζες και οι “φούσκες”
Γυναίκες ενάντια στην καταπίεση
Η επιστροφή του Μακεδονικού

Από τον Πουλιόπουλο στον Ζαχαριάδη - Ο σύντομος ελληνικός Μεσοπόλεμος

Ο Λέανδρος Μπόλαρης θυμίζει την πορεία του ελληνικού καπιταλισμού μετά το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας, τους εργατικούς αγώνες αλλά και την μεγάλη αλλαγή του ΚΚΕ. Τυπικά την έναρξη του διεθνούς μεσοπολέμου σηματοδοτεί η «συνθήκη ειρήνης», η Συνθήκη των Βερσαλλιών που επέβαλαν οι νικητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στους ηττημένους και υπογράφτηκε επίσημα τον Ιούνη του 1919.

Βενεζουέλα: Χρειάζεται εργατική εναλλακτική

Ο Νίκος Λούντος δίνει την πραγματική εικόνα της Βενεζουέλας και προτείνει διέξοδο. Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα έχουν μετατραπεί σε ιδεολογικό εργαλείο της δεξιάς σε όλο τον κόσμο για να πείσει ότι σοσιαλισμός σημαίνει καταστροφή.

Το 1968 στις ΗΠΑ

Ο Γιώργος Πίττας παρουσιάζει την έκρηξη του κινήματος στις ΗΠΑ που εξασφάλισε τη μεγαλύτερη ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το 1968 είναι μια χρονιά-καμπή για τις ΗΠΑ.

Βιβλιοκριτική: Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα

Φυλετικές θεωρίες στην ΕλλάδαΠροσλήψεις και χρήσεις στις επιστήμες, την πολιτική, τη λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης κατά τον 19ο και 20ό αιώνα Επιμέλεια: Ε. Αβδελά κ.