Εκδήλωση-Συζήτηση εργατικής αλληλεγύης: Μετά το ΟΧΙ το "Grexit" των εργαζόμενων - Πέμπτη 16/7, 7.30μμ - Πολυτεχνείο


 
Την Πέμπτη 16 Ιούλη στις 7.30μμ στο Πολυτεχνείο η εργατική αλληλεγγύη οργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: Μετά το ΟΧΙ το "Grexit" των εργαζόμενων.

 Η κυβέρνηση της αριστεράς για ένα ολόκληρο εξάμηνο πήγαινε από υποχώρηση σε υποχώρηση και στο τέλος υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο. Οι πιέσεις της Τρόικας όλο αυτό το διάστημα ήταν τεράστιες και ιδιαίτερα πριν και μετά το δημοψήφισμα. Απειλούσαν με grexit εννοώντας όχι την απελευθέρωση από τα δεσμά του χρέους και του μνημονίου, αλλά το κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας στις τράπεζες και σ' όλη την οικονομία. Σ' αυτή την περίπτωση το κόστος για την εργατική τάξη θα ήταν καταστροφικό.Υπήρχε άλλος δρόμος από το συμβιβασμό και την υπογραφή νέου μνημονίου; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Η σαρωτική νίκη του ΟΧΙ ήταν η δύναμη όπου έπρεπε να στηριχθεί η κυβέρνηση για να προχωρήσει συντεταγμένα στη διαγραφή του χρέους, στον έλεγχο των τραπεζών, στην έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ. Αντί γι' αυτό η κυβέρνηση διάλεξε το δρόμο της υποταγής.

Σοσιαλισμός Από τα Κάτω

Έξοδος από τα Μνημόνια στα χέρια των εργατών
Σχέσεις εξάρτησης - Oι Τράπεζες και οι “φούσκες”
Γυναίκες ενάντια στην καταπίεση
Η επιστροφή του Μακεδονικού

Από τον Πουλιόπουλο στον Ζαχαριάδη - Ο σύντομος ελληνικός Μεσοπόλεμος

Ο Λέανδρος Μπόλαρης θυμίζει την πορεία του ελληνικού καπιταλισμού μετά το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας, τους εργατικούς αγώνες αλλά και την μεγάλη αλλαγή του ΚΚΕ. Τυπικά την έναρξη του διεθνούς μεσοπολέμου σηματοδοτεί η «συνθήκη ειρήνης», η Συνθήκη των Βερσαλλιών που επέβαλαν οι νικητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στους ηττημένους και υπογράφτηκε επίσημα τον Ιούνη του 1919.

Βενεζουέλα: Χρειάζεται εργατική εναλλακτική

Ο Νίκος Λούντος δίνει την πραγματική εικόνα της Βενεζουέλας και προτείνει διέξοδο. Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα έχουν μετατραπεί σε ιδεολογικό εργαλείο της δεξιάς σε όλο τον κόσμο για να πείσει ότι σοσιαλισμός σημαίνει καταστροφή.

Το 1968 στις ΗΠΑ

Ο Γιώργος Πίττας παρουσιάζει την έκρηξη του κινήματος στις ΗΠΑ που εξασφάλισε τη μεγαλύτερη ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το 1968 είναι μια χρονιά-καμπή για τις ΗΠΑ.

Βιβλιοκριτική: Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα

Φυλετικές θεωρίες στην ΕλλάδαΠροσλήψεις και χρήσεις στις επιστήμες, την πολιτική, τη λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης κατά τον 19ο και 20ό αιώνα Επιμέλεια: Ε. Αβδελά κ.