Το ΟΧΙ έχει την εφημερίδα του


To ΟΧΙ είχε την εφημερίδα του! Από την Τετάρτη 1 Ιούλη μέχρι την Κυριακή του δημοψηφίσματος δόθηκαν σε πλατείες, εργατικούς χώρους και εκλογικά κέντρα πάνω από 3000 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης. 
Μόνο την Κυριακή έξω από τα σχολεία που ψήφιζε ο κόσμος δόθηκαν 1100 φύλλα. Στην συγκέντρωση του ΟΧΙ της Παρασκευής 3/7 στο Σύνταγμα 452 διαδηλωτές αγόρασαν την ΕΑ, ενώ στις αντίστοιχες συγκεντρώσεις στις άλλες πόλεις 110. 
Το Σάββατο 4/7 στις εξορμήσεις στις πλατείες δόθηκαν 285 εφημερίδες στο λεκανοπέδιο και 119 στις άλλες πόλεις. Μία από τις καλύτερες αποδείξεις ότι η ψήφος ήταν ταξική είναι ο αριθμός των εργαζόμενων που πήραν την ΕΑ στους χώρους δουλειάς τους αυτές τις μέρες: 720 σε 164 χώρους. Οι εικόνες από τις εξορμήσεις μαρτυρούν γιατί το ΟΧΙ κυριάρχησε. 
Ο Πάνος Μπ. μας μεταφέρει από την Καλλιθέα «οι εξορμήσεις που κάναμε από την ώρα που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει το δημοψήφισμα δεν είχαν καμιά σχέση με τις εξορμήσεις προηγούμενων εβδομάδων. Ο κόσμος έδειχνε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συζητήσει με όσους υποστήριζαν το ΟΧΙ, ακόμα και όταν δεν ήξερε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εγώ δεν είχα την αίσθηση ότι υπήρχε φοβισμένος κόσμος. Σίγουρα είχε μπερδέματα και ερωτήματα, αλλά δεν ήθελε να συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές. Το Σάββατο 4/7 βγήκαμε στην Καλλιθέα και δώσαμε 25 εφημερίδες. Την Κυριακή του δημοψηφίσματος ήμουν στο συνεργείο στη Σιβιτανίδειο, δώσαμε άλλες 22 εκεί. Ο κόσμος του ΟΧΙ ήταν πλειοψηφία και ήταν ενθουσιασμένος. Πολλοί συνταξιούχοι παρά τα όσα ακούγαμε τις προηγούμενες μέρες ήταν πολύ ένθερμοι υπέρ του ΟΧΙ». 
Εντυπωσιακή είναι η εικόνα από την εξόρμηση στο νοσοκομείο Συγγρός. «Πήγαμε την Πέμπτη 2/7, κάναμε εξόρμηση για το ΟΧΙ σε ασθενείς και εργαζόμενους. Η πλειοψηφία ήταν με το ΟΧΙ και μάλιστα ήταν επιθετικοί απέναντι σε αυτούς που έλεγαν να ψηφίσουμε Nαι. Η συζήτηση άνοιγε άλλοτε πιο ήρεμα άλλοτε πιο έντονα. Πήγαινε στην επόμενη μέρα, τι θα κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν μπορεί η εργατική τάξη να πάρει τον έλεγχο»,  μας λέει ο Μάνος Ν. 
Πρόσθεσε ότι «μία εργαζόμενη στην ιματιοθήκη αποφάσισε να οργανωθεί μαζί μας, όπως και δύο ασθενείς που βρήκαμε στα επείγοντα. Έψαχναν εναλλακτική λύση στα Μνημόνια και τη λιτότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους κάλυπτε πολιτικά. Δώσαμε και δέκα φύλλα της εφημερίδας». 
Φοβερή υποδοχή είχε το συνεργείο της ΕΑ στην ΕΘΕΛ Πειραιά. «Κάναμε περιοδεία την Πέμπτη 2/7. Ξεκινήσαμε στις 4 το πρωί από τους οδηγούς και στη συνέχεια πήγαμε στην Τεχνική Βάση. Τον μόνο που βρήκαμε να μας πει ότι είναι με το Ναι στο δημοψήφισμα ήταν ένας ξάδερφος μιάς βουλευτίνας της ΝΔ. Όλοι οι άλλοι ήταν με το ΟΧΙ, ακόμα και ψηφοφόροι του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές. Με το ΟΧΙ ήταν και οι πρακτικάριοι από τις σχολές του ΟΑΕΔ που δεν δουλεύουν μόνιμα στο χώρο. Κάποιοι μας έλεγαν ότι αφού βγάλανε και το Μητσοτάκη να πει για το ναι, δεν τίθεται κανένα θέμα τι θα ψηφίσουμε. Κάναμε συζήτηση και για τα εισιτήρια.
Μας έλεγαν ότι είναι σωστό μέτρο οι δωρεάν συγκοινωνίες, αλλά είναι λίγο. Στο τέλος επισκεφτήκαμε τους διοικητικούς που ήταν ακόμα καλύτερα. Μας καλωσόρισαν, μας θυμόντουσαν από την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις προηγούμενες εκλογές και αρκετοί μας ρώτησαν για τις θέσεις μας. Δώσαμε συνολικά 10 φύλλα της ΕΑ», μας είπε η Κατερίνα Θ.   
Χώροι δουλειάς
Στη Θεσσαλονίκη πετυχημένη ήταν η εκδήλωση του ΣΕΚ την Πέμπτη 2/7. Η Αλεξάνδρα Σ. μας ενημερώνει για τις εξορμήσεις: «χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα τόσο σε χώρους της υγείας, σε ΙΚΑ στο κέντρο και την Τούμπα, στο Ιπποκράτειο, το ΨΝΘ, το Θεαγένειο και το Γεννηματάς, όσο και σε Δήμους, περιφέρειες, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, Δικαστήρια, ΕΤ3 κ.α. όπου οργανώθηκαν όλη την εβδομάδα μαζικές εξορμήσεις, με πολλούς εργαζόμενους να αγοράζουν την Εργατική Αλληλεγγύη ανοίγοντας την συζήτηση για την ρήξη με το ευρώ και την Ε.Ε, την προοπτική της κρατικοποίησης με εργατικό έλεγχο και την επιβολή της διαγραφής του χρέους… Το Σάββατο 4/7 πραγματοποιήθηκε μαζική εξόρμηση στην Αγορά του κέντρου της πόλης, όπως επίσης και την Κυριακή αφού από το πρωί βρεθήκαμε σε πολλά σχολεία-εκλογικά κέντρα».
Από την Ξάνθη ο Παντελής Α. μας μετέφερε: «Οι σύντροφοι του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δώσαμε καθημερινά τη μάχη του ΟΧΙ των εργατών με εξορμήσεις, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, αφισοκολλήσεις, πικετοφορίες, παρεμβάσεις στα τοπικά ΜΜΕ, κλπ. Στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΟΧΙ της Παρασκευής πουλήσαμε 27 εφημερίδες και δεν υπήρχε άνθρωπος σχεδόν που να μη μοιραστήκαμε μαζί τον ενθουσιασμό του και την αποφασιστικότητά του για να τα πάρουμε όλα πίσω. 
Από το πρωί του Σαββάτου εξορμήσαμε μαζί με συντρόφους και συντρόφισσες από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Κεντρική Πλατεία. Μοιράσαμε μαζικά το κείμενο υπογραφών του ΣΕΚ σε μορφή προκήρυξης. Τέτοια αποδοχή του κόσμου και τέτοιο τεράστιο ενδιαφέρον για πολιτική συζήτηση είχαμε να συναντήσουμε από τις οργισμένες εξορμήσεις την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους ναζί της Χρυσής Αυγής». 
Ο Νεκτάριος Χ. μας έστειλε την παρακάτω ανταπόκριση από την Πάτρα. «Από την πρώτη μέρα φάνηκε ότι στους εργατικούς χώρους της πόλης η υπεροχή του ΟΧΙ ήταν αδιαμφισβήτητη. Τα συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης γίνονταν δεχτά με ενθουσιασμό, ενώ η συζήτηση δεν περιοριζόταν στην ψήφο της Κυριακής. Στη Γ' ΔΟΥ εργαζόμενοι έφτασαν να συζητάνε πως θα μπορούσαν να βρουν τα αφεντικά που φυγάδευσαν τις καταθέσεις τους και να τους αναγκάσουν να τις επιστρέψουν ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν έχει την διάθεση. Η εκδήλωση του ΣΕΚ για το ΟΧΙ στην Πάτρα είχε επίσης επιτυχία. Η ίδια ατμόσφαιρά επικρατούσε και έξω από το σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα όπου έκανε παρέμβαση το συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης. Ο κόσμος μαζικά δήλωνε ότι θα στηρίξει το ΟΧΙ, αγόραζε την Εργατική Αλληλεγγύη και άφηνε το τηλέφωνό του για να δώσει την συνέχεια της μάχης με την αντικαπιταλιστική αριστερά για να φτάσει το ΟΧΙ μέχρι το τέλος. Ο ενθουσιασμός κορυφώθηκε το βράδυ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Το μπλοκ του ΣΕΚ έγινε δεκτό με χειροκροτήματα στην πλατεία Γεωργίου».
Ο νομός Χανίων ήταν πρώτος στο ποσοστό του ΟΧΙ πανελλαδικά με 73,77%. Ο Ειρηναίος Μ. μας έστειλε τα παρακάτω: «Το ΟΧΙ ήταν πλειοψηφικό στην χανιώτικη κοινωνία αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αφήναμε τις δυνάμεις του «Ναι» να εκβιάσουν τους εργαζόμενους. Έτσι πήραμε πρωτοβουλίες για να επικοινωνήσουμε με τους εργαζόμενους με μαζικές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, στα καθημερινά απογευματινά συλλαλητήρια στο κέντρο της πόλης, στις ουρές των ΑΤΜ, στις πλατείες, στη λαϊκή αγορά, στο δρόμο, ακόμα και στα εκλογικά τμήματα την ημέρα του δημοψηφίσματος. Επίσης, διοργανώσαμε μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση την Τετάρτη 1/7 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, με τη συμμετοχή 35 αγωνιστών».

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf