Η άποψή μας

Η άποψή μας
Κυβερνητική κρίση: Στη σκιά της εργατικής οργής

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του ΟΛΠ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
ΕΞΩ Η COSCO
ΟΛΠ 100% ΔΗΜΟΣΙΟΣ

Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ παραμένοντας πιστή στις απαιτήσεις των δανειστών, της Cosco και των ντόπιων στηριγμάτων τους. Απο τις 12 Μαίου «ξεπαγώνει» η διαδικασία των προσφορών και αρχίζει ο νέος κύκλος για την ιδιωτικοποίηση του 51% του λιμανιού. Ο αγώνας για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση, είναι μια κρίσιμη μάχη για όλο το εργατικό κίνημα στον Πειραιά αλλά και συνολικά. Για να μην αφήσουμε να συνεχίσουν οι μνημονιακές πολιτικές που αντιπαλέψαμε για πέντε χρόνια και ανατρέψαμε με τους αγώνες μας τους εκφραστές αυτών των βάρβαρων πολιτικών.
 
Η επανεκκίνηση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην Cosco, η συνέχιση δηλαδή της ιδιωτικοποίησης, προκαλούν οργή και αγανάκτηση σε όλους τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για  να διεκδικήσει τα σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ από την  Cosco που κέρδισε η πολυεθνική από φοροαπαλλαγές τα προηγούμενα χρόνια.
 
Αυτή η εξέλιξη είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους στο λιμάνι που εδώ και μια δεκαετία δίνουν μάχη απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις, για να μην πουληθεί το λιμάνι. Είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους της Cosco που πριν ένα χρόνο έκαναν απεργία για να φτιάξουν σωματείο απέναντι στο κάτεργο που έχει στηθεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα στο λιμάνι. Είναι πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους, που σταθήκαμε στο πλευρό των λιμενεργατών τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού.
 
Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Όλα τα Συνδικάτα του Λιμανιού δηλώνουν έτοιμοι για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Η επιτυχία της εργατικής Πρωτομαγιάς στον Πειραιά αλλά και της 24ωρης απεργίας στα λιμάνια στις 7 Μάη, απόδειξε ότι οι εργαζόμενοι του Πειραιά είναι αποφασισμένοι  να υπερασπίσουν το λιμάνι και θα είναι στο πλευρό των λιμενεργατών στους αγώνες που ξεκινάνε.
  
Οι δανειστές εκβιάζουν για να «προσφέρουν» χρηματοδότηση και η κυβέρνηση συμβιβάζεται. Τα παλιά μνημόνια συνεχίζουν να εφαρμόζονται καθημερινά και όλες οι υπαναχωρήσεις στο όνομα της «ρευστότητας» οδηγούν σε νέο μνημόνιο. Οι ιδιωτικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη, σε ΟΛΠ, ΟΣΕ, αεροδρόμια θα ολοκληρωθούν και θα γίνουν και άλλες. Οι περικοπές που διέλυσαν σχολεία και νοσοκομεία συνεχίζονται. Οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μεταφέρονται για το μέλλον. Το ασφαλιστικό ξαναμπαίνει στο στόχαστρο των περικοπών. Τα εργασιακά και η απελευθέρωση των απολύσεων μπαίνουν ξανά σε συζήτηση
 
Ντόπια και ευρωπαϊκά αφεντικά, δίνουν μάχη για να μην κερδίσουμε τίποτε από όλα όσα παλεύαμε, για να μην αλλάξει τίποτε. Θα χρειαστεί η σύγκρουση με όλους αυτούς που θέλουν να συνεχίσουμε να πληρώνουμε το χρέος που αυτοί δημιούργησαν, σε βάρος της υλοποίησης των δικών μας αναγκών. Θα χρειαστεί το εργατικό κίνημα παλεύοντας για αυξήσεις, προσλήψεις Παιδεία και Υγεία, να επιβάλει «μονομερείς ενέργειες» όπως τη διαγραφή του χρέους, την κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, για να δούμε ακόμη και τη στοιχειώδη βελτίωση της ζωής μας.

Η μάχη για να υπερασπίσουμε το λιμάνι είναι κρίσιμη σε αυτήν την κατεύθυνση και όλοι μπορούμε να την ενισχύσουμε. Βάζοντας την αφίσα συμπαράστασης στο χώρο δουλειάς, μοιράζοντας αυτήν την προκήρυξη για να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι. Οργανώνοντας σε συνεργασία με το σωματείο σου μια εκδήλωση - συζήτηση στο χώρο δουλειάς, έτσι ώστε να έρθουν να μιλήσουν εργαζόμενοι από το λιμάνι για το αγώνα τους. καθαρίστρια και κάποιος από τους διαθέσιμους για τον αγώνα που δίνουν. Ζητώντας από το σωματείο ή το σύλλογό σου να βγάλει ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα.

20 Γενάρη - Κοινό βήμα συντονισμού

20 Γενάρη - Κοινό βήμα συντονισμού
Δείτε το πρόγραμμα της Πανελλαδικής Συνέλευσης Εργατικής Αντίστασης

Έξι χρόνια μετά: Δικαιοσύνη για τον Σαχζάτ Λουκμάν

Έξι χρόνια μετά: Δικαιοσύνη για τον Σαχζάτ Λουκμάν
Μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στις 18 Γενάρη στα Πετράλωνα, στη μνήμη του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες Σαχζάτ Λουκμάν, καλούν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα» και η ΚΕΕΡΦΑ.

16M: Ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό

16M: Ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό
Aθήνα Ομόνοια 3μμ Θεσσαλονίκη Άγαλμα Βενιζέλου 12μες Χανιά Πλατεία Αγοράς 12μες Ηράκλειο Λιοντάρια 12μες Ξάνθη Κεντρική Πλατεία 4μμ Γιάννενα Περιφέρεια 12μες Πάτρα Πλατεία Γεωργίου 12μες Βόλος Άγιος Νικόλαος 1μμ

Νέο τεύχος "Σοσιαλισμός από τα Κάτω" Νο 132

Νέο τεύχος "Σοσιαλισμός από τα Κάτω" Νο 132
Σοσιαλισμός από τα Kάτω Νο 132 Ο εκρηκτικός συνδυασμός Πανικόβλητα επιτελεία - Οργισμένη εργατική τάξη

Δείτε τα βίντεο

Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: 4 μάχες που ξεκινάνε τη νέα χρονιά

Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: 4 μάχες που ξεκινάνε τη νέα χρονιά
Με συμμετοχή αντιπροσώπων από τους τοπικούς πυρήνες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6/1, το πρώτο Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ για το 2019. Η συζήτηση είχε τρία θέματα: Η πρώτη είχε να κάνει με την παρέμβαση και το χτίσιμο του επαναστατικού κόμματος τη νέα χρονιά και την εισήγηση έκανε η Μαρία Στύλλου.