Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του ΟΛΠ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
ΕΞΩ Η COSCO
ΟΛΠ 100% ΔΗΜΟΣΙΟΣ

Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ παραμένοντας πιστή στις απαιτήσεις των δανειστών, της Cosco και των ντόπιων στηριγμάτων τους. Απο τις 12 Μαίου «ξεπαγώνει» η διαδικασία των προσφορών και αρχίζει ο νέος κύκλος για την ιδιωτικοποίηση του 51% του λιμανιού. Ο αγώνας για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση, είναι μια κρίσιμη μάχη για όλο το εργατικό κίνημα στον Πειραιά αλλά και συνολικά. Για να μην αφήσουμε να συνεχίσουν οι μνημονιακές πολιτικές που αντιπαλέψαμε για πέντε χρόνια και ανατρέψαμε με τους αγώνες μας τους εκφραστές αυτών των βάρβαρων πολιτικών.
 
Η επανεκκίνηση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην Cosco, η συνέχιση δηλαδή της ιδιωτικοποίησης, προκαλούν οργή και αγανάκτηση σε όλους τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για  να διεκδικήσει τα σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ από την  Cosco που κέρδισε η πολυεθνική από φοροαπαλλαγές τα προηγούμενα χρόνια.
 
Αυτή η εξέλιξη είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους στο λιμάνι που εδώ και μια δεκαετία δίνουν μάχη απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις, για να μην πουληθεί το λιμάνι. Είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους της Cosco που πριν ένα χρόνο έκαναν απεργία για να φτιάξουν σωματείο απέναντι στο κάτεργο που έχει στηθεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα στο λιμάνι. Είναι πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους, που σταθήκαμε στο πλευρό των λιμενεργατών τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού.
 
Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Όλα τα Συνδικάτα του Λιμανιού δηλώνουν έτοιμοι για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Η επιτυχία της εργατικής Πρωτομαγιάς στον Πειραιά αλλά και της 24ωρης απεργίας στα λιμάνια στις 7 Μάη, απόδειξε ότι οι εργαζόμενοι του Πειραιά είναι αποφασισμένοι  να υπερασπίσουν το λιμάνι και θα είναι στο πλευρό των λιμενεργατών στους αγώνες που ξεκινάνε.
  
Οι δανειστές εκβιάζουν για να «προσφέρουν» χρηματοδότηση και η κυβέρνηση συμβιβάζεται. Τα παλιά μνημόνια συνεχίζουν να εφαρμόζονται καθημερινά και όλες οι υπαναχωρήσεις στο όνομα της «ρευστότητας» οδηγούν σε νέο μνημόνιο. Οι ιδιωτικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη, σε ΟΛΠ, ΟΣΕ, αεροδρόμια θα ολοκληρωθούν και θα γίνουν και άλλες. Οι περικοπές που διέλυσαν σχολεία και νοσοκομεία συνεχίζονται. Οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μεταφέρονται για το μέλλον. Το ασφαλιστικό ξαναμπαίνει στο στόχαστρο των περικοπών. Τα εργασιακά και η απελευθέρωση των απολύσεων μπαίνουν ξανά σε συζήτηση
 
Ντόπια και ευρωπαϊκά αφεντικά, δίνουν μάχη για να μην κερδίσουμε τίποτε από όλα όσα παλεύαμε, για να μην αλλάξει τίποτε. Θα χρειαστεί η σύγκρουση με όλους αυτούς που θέλουν να συνεχίσουμε να πληρώνουμε το χρέος που αυτοί δημιούργησαν, σε βάρος της υλοποίησης των δικών μας αναγκών. Θα χρειαστεί το εργατικό κίνημα παλεύοντας για αυξήσεις, προσλήψεις Παιδεία και Υγεία, να επιβάλει «μονομερείς ενέργειες» όπως τη διαγραφή του χρέους, την κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, για να δούμε ακόμη και τη στοιχειώδη βελτίωση της ζωής μας.

Η μάχη για να υπερασπίσουμε το λιμάνι είναι κρίσιμη σε αυτήν την κατεύθυνση και όλοι μπορούμε να την ενισχύσουμε. Βάζοντας την αφίσα συμπαράστασης στο χώρο δουλειάς, μοιράζοντας αυτήν την προκήρυξη για να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι. Οργανώνοντας σε συνεργασία με το σωματείο σου μια εκδήλωση - συζήτηση στο χώρο δουλειάς, έτσι ώστε να έρθουν να μιλήσουν εργαζόμενοι από το λιμάνι για το αγώνα τους. καθαρίστρια και κάποιος από τους διαθέσιμους για τον αγώνα που δίνουν. Ζητώντας από το σωματείο ή το σύλλογό σου να βγάλει ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα.

Σοσιαλισμός Από τα Κάτω

Έξοδος από τα Μνημόνια στα χέρια των εργατών
Σχέσεις εξάρτησης - Oι Τράπεζες και οι “φούσκες”
Γυναίκες ενάντια στην καταπίεση
Η επιστροφή του Μακεδονικού

Από τον Πουλιόπουλο στον Ζαχαριάδη - Ο σύντομος ελληνικός Μεσοπόλεμος

Ο Λέανδρος Μπόλαρης θυμίζει την πορεία του ελληνικού καπιταλισμού μετά το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας, τους εργατικούς αγώνες αλλά και την μεγάλη αλλαγή του ΚΚΕ. Τυπικά την έναρξη του διεθνούς μεσοπολέμου σηματοδοτεί η «συνθήκη ειρήνης», η Συνθήκη των Βερσαλλιών που επέβαλαν οι νικητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στους ηττημένους και υπογράφτηκε επίσημα τον Ιούνη του 1919.

Βενεζουέλα: Χρειάζεται εργατική εναλλακτική

Ο Νίκος Λούντος δίνει την πραγματική εικόνα της Βενεζουέλας και προτείνει διέξοδο. Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα έχουν μετατραπεί σε ιδεολογικό εργαλείο της δεξιάς σε όλο τον κόσμο για να πείσει ότι σοσιαλισμός σημαίνει καταστροφή.

Το 1968 στις ΗΠΑ

Ο Γιώργος Πίττας παρουσιάζει την έκρηξη του κινήματος στις ΗΠΑ που εξασφάλισε τη μεγαλύτερη ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το 1968 είναι μια χρονιά-καμπή για τις ΗΠΑ.

Βιβλιοκριτική: Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα

Φυλετικές θεωρίες στην ΕλλάδαΠροσλήψεις και χρήσεις στις επιστήμες, την πολιτική, τη λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης κατά τον 19ο και 20ό αιώνα Επιμέλεια: Ε. Αβδελά κ.