Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ: Με την επαναστατική αριστερά μπροστά

Μπορούμε να τους σταματήσουμε


Οι εισηγήσεις στο Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ που συνεδρίασε την Κυριακή 1 Σεπτέμβρη έδωσαν την εικόνα των επιθέσεων που προωθεί η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και των δυσκολιών που έχουν μπροστά τους και των αντιστάσεων που πρέπει να οργανώσουμε. Όπως είπε η Μαρία Στύλλου στο άνοιγμα της συζήτησης, ο τίτλος στο νέο τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω τα συνοψίζει λέγοντας “Αυτοί θέλουν αλλά δυσκολεύονται, εμείς δεν τους αφήνουμε”.

Η ΝΔ βάζει τρεις στόχους σαν κυβέρνηση.

Ο πρώτος, να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης τέτοιους που να μπορούν να κάνουν πιο κερδοφόρες τράπεζες, κατασκευαστικές και άλλες επιχειρήσεις. Δίνοντας κίνητρα με μείωση της φορολόγησης των κερδών και ιδιωτικοποιήσεις.

Ο δεύτερος, να μειώσουν το εργατικό κόστος ακόμη πιο πολύ.
Έρχονται δηλώνοντας μην περιμένετε συλλογικές συμβάσεις, μην περιμένετε δικαιολόγηση για τις απολύσεις, μην περιμένετε μονιμοποιήσεις στους συμβασιούχους αλλά και χτυπώντας εκ νέου το δικαίωμα στην απεργία. Γι' αυτό και η καταστολή και η επίθεση στο άσυλο.

Ο τρίτος στόχος είναι να χτυπήσουν ιδεολογικά την Αριστερά και συνολικότερα τη ριζοσπαστικοποίηση. Έχει φοβηθεί το μάτι τους από το τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Θέλουν την ήττα των ιδεών της Αριστεράς, που έφτασαν να μεταφράζονται σε απεργίες γυναικών, τεράστια pride, αντιρατσιστικό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Αυτό προωθούν όχι μόνο οι Γεωργιάδηδες αλλά και οι μηχανισμοί που δεν τόλμησε καν να αγγίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και τους άφησε ατόφιους.

Συνολικά, θέλουν ανασυγκρότηση της ηγεμονίας της κυρίαρχης τάξης.

Αλλά έχουν δυσκολίες.

Μαζεύτηκαν οι G7 στο Μπιαρίτζ και συζητούσαν για την κατάντια τους και οικονομικά και πολιτικά. Για τις βιομηχανίες που απολύουν στη Γερμανία και το ίδιο έχει αρχίσει να γίνεται στην Ιαπωνία, για το θέμα των εμπορικών πολέμων και τι θα γίνει. Για το ζήτημα του Βrexit, με τον Τζόνσον να ξεφτιλίζει τους αστικούς θεσμούς αναστέλλοντας το κοινοβούλιο στη Βρετανία ενώ παραδίπλα ο Κόντε εκπροσωπούσε την Ιταλία που εκείνες τις μέρες δεν ήξερε τι ακριβώς κυβέρνηση έχει. Δείτε τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, στα αντίστοιχα κίνητρα που έδωσε ο Τραμπ στους καπιταλιστές και που κατέληξαν.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες δεν θα είναι εύκολο η ΝΔ να κάνει πράξη το οικονομικό πλάνο της ούτε για τα πλεονάσματα ούτε για τις επενδύσεις- με τον ίδιο τρόπο που αυτό δεν λειτουργεί πουθενά. Σε όλο τον κόσμο τα κέρδη δεν καταλήγουν σε επενδύσεις αλλά σε παρκάρισμα -πλέον σε ομόλογα που έχουν αντικαταστήσει τις μετοχές σαν αγαπημένο χαρτί των επενδυτών- και τζογάρισμα με την πρώτη ευκαιρία.

Όσον αφορά τους στόχους της ΝΔ να τσακίσει τις εργατικές αντιστάσεις και τη ριζοσπαστικοποίηση, θέλω να θυμίσω τι συνέβη το 2004-2009, στην προηγούμενη ατόφια κυβέρνηση ΝΔ.

Ο Καραμανλής ξεκίνησε αντιμέτωπος με το κίνημα των συμβασιούχων το 2004, ακολούθησαν οι μεγάλες απεργίες των ΔΕΚΟ και των τραπεζών το 2005, οι φοιτητικές καταλήψεις το 2006-7 και στη συνέχεια απεργίες για το ασφαλιστικό. Που κατέληξε αυτή η πενταετία; Στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Προσπάθησαν να τσακίσουν το εργατικό κίνημα και τελικά έχασαν αυτοί.

Είναι μεγάλες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΝΔ αλλά δεν στηριζόμαστε σε αυτές, ούτε περιμένουμε την αντιπολίτευση του Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ρεφορμιστικό κόμμα που πλέον από θέση αντιπολίτευσης συνεχίζει τη δεξιόστροφη πορεία του αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει να κρατήσει την σχέση με τον κόσμο που του έδωσε το 31%. Έχει ανοίξει στο εσωτερικό του η συζήτηση για το τι είδους κόμμα χρειάζεται, ένα καινούργιο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας με “ηλεκτρονικά” μέλη και πώς συνδυάζεται αυτό με την επιθυμία τους να επηρεάζουν τις εξελίξεις στο εργατικό κίνημα και τις αντιδράσεις του κόσμου.

Μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση αρχίζοντας από την στρατηγική. Γιατί αυτό που τους έφτασε να κάνουν όλες τις κωλοτούμπες και να χάσουν στο τέλος και τις εκλογές ήταν η στρατηγική τους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος και του κράτους. Μια στρατηγική στην οποία μένουν πιστοί και σήμερα και δεν οδηγεί σε ένα κίνημα ικανό να σταματήσει τις επιθέσεις της ΝΔ και της κυρίαρχης τάξης.

Θέλουμε να κερδίσουμε τον κόσμο της αριστεράς στην στρατηγική της επανάστασης, της εργατικής δημοκρατίας που θα αντικαταστήσει το αστικό κράτος, θέλουμε να τους κερδίσουμε στο επαναστατικό κόμμα. Αυτή η ιδεολογική και πολιτική συζήτηση, μπορεί να γίνει μέσα σε πρωτοβουλίες κοινής δράσης - η απάντηση στις επιθέσεις που ανοίγουν στη νέα περίοδο δεν είναι ο σεχταρισμός και το ταμπούρωμα. Μέσα σε αυτήν την τριβή θα γίνουμε και εμείς πιο πλούσιοι σε ιδέες, θα ανοίξουμε καινούργια ζητήματα. Αυτό σημαίνει επαναστατικό κόμμα, να ξεκαθαρίζει και να προχωράει μέσα από τις πρωτοβουλίες που παίρνει.

Πρωτοβουλίες κοινής δράσης σαν και αυτές που παίρνουν ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια ή το Συντονιστικό των Νοσοκομείων για απεργίες και διαδηλώσεις ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρωτοβουλίες της ΚΕΕΡΦΑ ενάντια στη νέα ρατσιστική επίθεση που ξεδιπλώνει η ΝΔ πάνω στους μετανάστες και ταυτόχρονα για να τσακίσουμε την φασιστική απειλή. Απέναντι στο “πατρίς-θρησκεία-οικογένεια” της νέας κυβέρνησης, και η άλλη πρωτοβουλία που πήραμε φέτος, για την απεργιακή 8 Μάρτη, δεν μπορεί παρά να έχει και αυτή συνέχεια. Και για το θέμα του περιβάλλοντος μπαίνουμε μπροστά για να ξεκινήσει ο συντονισμός όλων, κόντρα στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή.

Για να ανταποκριθούμε σε αυτά τα ζητήματα, πάνω σε αυτή την ατζέντα που καθόρισαν οι αντιστάσεις της προηγούμενης περιόδου και τώρα ανοίγουν ξανά σε νέες συνθήκες, χρειαζόμαστε δυνατότερο κόμμα.

Επαναστατικό κόμμα σημαίνει ένα κόμμα που με τις πρωτοβουλίες του δίνει τη δυνατότητα στις εργατικές πρωτοπορίες να τραβήξουν ολόκληρη την τάξη σε όλα τα μέτωπα που ανοίγουν. Σημαίνει άπλωμα και ρίζωμα μέσα στους χώρους και τις γειτονιές με δυνατούς πυρήνες, πλατιά δίκτυα διακίνησης της εφημερίδας και του περιοδικού, οργάνωση νέων μελών. Σημαίνει αιχμηρή παρέμβαση στην πολιτική συζήτηση μέσα στις πρωτοβουλίες κοινής δράσης ώστε να δυναμώνουμε την προοπτική της ανατροπής αυτού του συστήματος που σιχαίνονται όλο και περισσότεροι.




Μια πολύ πλούσια συζήτηση έγινε στο Πανελλαδικό συμβούλιο αντιπροσώπων από τους τοπικούς πυρήνες του ΣΕΚ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Κυριακή 1η Σεπτέμβρη με εισηγήσεις της Μαρίας Στύλλου και του Πάνου Γκαργκάνα. Το λόγο πήραν συνολικά 35 σύντροφοι- ισσες. Στις διπλανές στήλες μπορείτε να διαβάσετε τα βασικά σημεία των εισηγήσεων και εδώ αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις που έγιναν από κάτω.
“Βιάζονται να πάνε από επίθεση σε επίθεση γιατί δεν έχουν χρόνο μπροστά τους και αυτό είναι στοιχείο αδυναμίας και όχι δύναμης” τόνισε ο Σωτήρης από τον πυρήνα του Αμαρουσίου. “Όλοι οι οικονομολόγοι προβλέπουν νέα μεγάλη ύφεση μέσα στο 2020. Γι' αυτό όλα τα προγράμματά τους είναι εμπροσθοβαρή, ξεκινάνε επίθεση στην επίθεση μπας και προλάβουν και εδώ και διεθνώς. Εδώ η ΝΔ στηρίζεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει τίποτε αλλά στην ουσία παίρνει ένα τεράστιο πολιτικό ρίσκο, γιατί όσο επιταχύνονται οι επιθέσεις, επιταχύνονται και οι απαντήσεις. Τα εμπροσθοβαρή πολιτικά προγράμματα είναι ένας τρόπος να τρομοκρατήσεις τον αντίπαλο δείχνοντας πυγμή αλλά από την άλλη πλευρά έχουν ξεσηκώσει μεγάλα κινήματα – και όσο πιο δυνατό το κίνημα στην προηγούμενη περίοδο τόσο πιο επικίνδυνο είναι. Παίρνουν το ρίσκο και είναι δική μας δουλειά να μην τους αφήσουμε να το κερδίσουν”.

Δυνατότητες

“Το 2008 όταν έγινε η εξέγερση της νεολαίας μπαίναμε στη μάχη προσπαθώντας να πείσουμε ότι για να φτάσει στη νίκη αυτός ο αγώνας χρειάζεται να συνδεθεί με το εργατικό κίνημα και τις απεργίες” τόνισε ο Ορέστης από τον πυρήνα των Βριλησσίων. “Τότε το παλεύαμε αυτό κυρίως προπαγανδιστικά. Δέκα χρόνια μετά έχουμε πια τη δυνατότητα -αξιοποιώντας τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης- όχι να κάνουμε προπαγάνδα αλλά να παίρνουμε πρωτοβουλίες που πέτυχαν να οργανώσουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, να τσακίσουν την Χ.Α, να συντονίσουν τις απεργιακές μάχες, να οργανώσουν την απεργιακή 8 Μάρτη και τώρα τις 20 Σεπτέμβρη για το περιβάλλον. Αυτές τις δυνατότητες πρέπει να τις πολλαπλασιάσουμε”.

“Όταν το 2004 η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές φαινόταν ότι ο Σημίτης της έχει στρώσει το έδαφος και όλα θα ήταν ευνοϊκά για αυτή” τόνισε ο Γιάννης από τον πυρήνα Χαριλάου της Θεσσαλονίκης. “Από την επόμενη των εκλογών η Εργατική Αλληλεγγύη βγήκε με τίτλο σύγκρουση με την δεξιά από την πρώτη μέρα, που τότε δεν το έλεγε κανείς. Ο Καραμανλής προσπάθησε να το πάει λάου-λάου, αλλά οι επιθέσεις έγιναν και οι αντιστάσεις βγήκαν. Μέσα από μάχες όπως η απεργία των τραπεζικών ή οι καταλήψεις στα Λιπάσματα, η συναίνεση που είχε κερδίσει ο Καραμανλής έσπασε. Το 2005, στη ΔΕΘ έγινε μια εντυπωσιακή διαδήλωση όπου η πικέτα με τη φάτσα του Καραμανλή και το απαγορευτικό είχε γίνει ανάρπαστη. Με υπουργό τότε τον Αβραμόπουλο, οι γιατροί με τους αγώνες τους πέτυχαν όχι μόνο να ανατρέψουν τις επιθέσεις αλλά οι νοσοκομειακοί γιατροί να κερδίσουν την κλαδική συμφωνία. Τότε ήμασταν αιχμή του δόρατος, και σήμερα μπορούμε ακόμη περισσότερο, όχι μόνο γιατί η επαναστατική αριστερά και το ΣΕΚ συγκεκριμένα είναι ακόμη πιο δυνατοί αλλά και γιατί ο κόσμος της αντίστασης έχει πολύ περισσότερες πολιτικές εμπειρίες”.

“Μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση έτρεξε να περάσει το νόμο για την κατάργηση του ασύλου στις σχολές” τόνισε η Εύα από τον πυρήνα Ζωγράφου. “Αμέσως, παρότι οι σχολές ήταν σχεδόν κλειστές, ξεκινήσαμε παρεμβάσεις, φτιάξαμε πανό, απευθυνθήκαμε στους φοιτητικούς συλλόγους και πετύχαμε να φτάσουμε στο μαζικό συλλαλητήριο στις 23 Ιούλη με 3.000 άτομα. Είναι ένα παράδειγμα του τι σημαίνει να παίρνεις πρωτοβουλίες και να καθορίζεις το κίνημα. Το τι σήμανε η κατάργηση του ασύλου το είδαμε αμέσως μετά στη Σάμο με το Ζέπελιν που το χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τους μετανάστες χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου. Η συνέχεια που ετοιμάζουμε είναι ένα πολύ καυτό φθινόπωρο αγώνων”.

“Το φοιτητικό κίνημα έδειξε τα αντανακλαστικά του ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο και πατώντας πάνω σε αυτήν τη δύναμη μπαίνουμε αυτή τη βδομάδα στις σχολές που ανοίγουν για να οργανώσουμε τη συνέχεια και κόντρα στο άσυλο και για τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 18 και 20 Σεπτέμβρη” τόνισε ο Αλέξανδρος από τον πυρήνα του Ελληνικού. “Πρέπει να συντονιστούμε ακόμη περισσότερο με τους καθηγητές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια -μέσα στον Ιούνη ήταν οι διοικητικοί του πανεπιστήμιου που απεργούσαν - γιατί ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε”.

“Πέρσι στη Φιλοσοφική η χρονιά ξεκίνησε με μια από τις πιο μαζικές συνελεύσεις. Φέτος μπορούμε να ξεκινήσουμε ακόμη πιο άμεσα. Στο σχήμα ΕΑΑΚ που συνεδρίασε χθες πήραμε αποφάσεις καθώς και να πάρουμε την πρωτοβουλία για να καλέσουμε συνέλευση την Πέμπτη” είπε η Άννα από τον πυρήνα της Ν. Ιωνίας. “Για τις 20 Σεπτέμβρη και για την κινητοποίηση για το κλίμα θέλω να τονίσω πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της νεολαίας σε αυτό”.

“Μια εκλαϊκευμένη συμπύκνωση του τι σημαίνει ιδεολογική επίθεση της ΝΔ και της άρχουσας τάξης σε όλα τα μέτωπα είναι τα τελευταία σκίτσα του Αρκά που τάχα στοχεύουν στο politically correct. Χρησιμοποιώντας σαν πρωταγωνίστρια ένα κορίτσι με κοτσιδάκια, μια σαφή αναφορά στην Γκρέτα Τουνμπεργκ τη Σουηδή μαθήτρια με Ασπεργκερ που ξεκίνησε τις διαμαρτυρίες για την κλιματική αλλαγή, λοιδορεί ξεδιάντροπα τις γυναίκες και δη τα νέα κορίτσια, τα άτομα με αναπηρία, τους μαύρους, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους μουσουλμάνους, τους ομοφυλόφιλους, τους χοντρούς, τους αριστερούς, όσους διεκδικούν” τόνισε ο Γιώργος από τον πυρήνα Γαλατσίου. “Όλα αυτά αναπαράγονται από τα φιλοκυβερνητικά σάιτ και έχουμε τη δύναμη, με τα έντυπά μας και τις πρωτοβουλίες δράσης μας, να απαντήσουμε σε αυτόν τον οχετό σεξισμού, ρατσισμού και μισανθρωπίας που εκπέμπει η ΝΔ και τα φερέφωνά της”.

“Το καλοκαίρι παρακολουθήσατε τι συνέβη με τη δολοφονία της Σούζαν στα Χανιά. Ο βιασμός και η δολοφονία σόκαρε τους πάντες με αποτέλεσμα να καλεστεί διαδικτυακά μια πορεία” τόνισε η Μαρία από τον πυρήνα Χανίων. “Η κινητοποίηση ανέδειξε τα αντανακλαστικά του κόσμου και η συζήτηση άνοιξε πλατιά πάνω στο πόσο επικίνδυνος είναι ο σεξισμός. Κόντρα στις απόπειρες να παρουσιαστεί ο θύτης σαν ένα πολύ καλό παιδί ή ένας τρελός, αποδείχθηκε ότι είχε κάνει πάμπολλες τέτοιες επιθέσεις.

“Στην Πετρούπολη έχουμε ήδη δύο πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας” είπε ο Θανάσης από τον τοπικό πυρήνα “Η μια αφορά τη διαδήλωση στις 20 Σεπτέμβρη για το περιβάλλον. Στην περιοχή μας έχουμε το θέμα με τον ΧΥΤΑ Φυλής και είναι σημαντικό να μιλήσουμε με κόσμο που έχει δώσει τις μάχες και σε συνεργασία με διάφορες κινήσεις να συμμετέχουμε. Η δεύτερη αφορά τις 18 Σεπτέμβρη και την αντιφασιστική κινητοποίηση στα 6 χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα. Έχουμε δεχθεί επιθέσεις στην Πετρούπολη και απαντώντας με τη δύναμη του μαζικού κινήματος, πετύχαμε οι φασίστες να μην εμφανίζονται αλλά δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με δαύτους. Η ΝΔ απειλεί τώρα τους εργατικούς χώρους με μέτρα όπως το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων. Ακόμη και το συνδικάτο μου, το συνδικάτο οικοδόμων, που ανήκει στο ΠΑΜΕ και τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει βγάλει απεργία, έβγαλε ανακοίνωση που λέει ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα συνδικαλιστικά θα πάει για απεργία”.

Να απλωθούμε

“Στο Περιστέρι μπορέσαμε το τελευταίο διάστημα να απλωθούμε σε μια σειρά γειτονιές γνωρίζοντας και κερδίζοντας νέους αγωνιστές-τριες” τόνισε ο Σπύρος από τον πυρήνα Περιστερίου. “Αυτό μας έδωσε το στίγμα, ότι το Περιστέρι μπορεί να σπάσει γρήγορα σε δύο μεγάλους πυρήνες για να γειωθούμε καλύτερα στις γειτονιές με τα νέα μέλη να μπαίνουν στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας”. 

“Στα Πατήσια έχουν οργανωθεί το τελευταίο διάστημα 4 νέα μέλη, ένας εργαζόμενος σε νοσοκομείο, ένας μαθητής στο Pride που μετά έφερε και τον φίλο του καθώς και μια νέα συντρόφισσα που παρακολουθούσε τη συζήτηση του πυρήνα για το περιβάλλον” τόνισε η Ευγενία από τον πυρήνα Κυψέλης. “Έχουμε βάλει τρεις άξονες για να μεγαλώσουμε, πρώτο τη διάδοση των ιδεών με την εφημερίδα και το περιοδικό, δεύτερο τις στρατολογίες και τρίτο να κερδίσουμε ότι όλα τα νέα μέλη μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της δράσης”.
“Μπαίνουμε σε αυτό το φθινόπωρο με ξεκινημένη την ατζέντα των μαχών και αυτό που φαίνεται καθαρά είναι ότι δεν μπορείς να πας πουθενά χωρίς να ανοίξεις την πολιτική συζήτηση” τόνισε ο Κώστας από τον πυρήνα Αμπελοκήπων. “Φάνηκε αυτό από τις περιοδείες που κάναμε και το καλοκαίρι στον Άγιο Σάββα, η πολιτική συζήτηση ήταν πολύ αναβαθμισμένη. Σε μια από αυτές για πρώτη φορά μια συνάδελφος νοσηλεύτρια αγόρασε το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω και στην περιοδεία που κάναμε πρόσφατα για τη διαδήλωση στη ΔΕΘ μας είπε πόσο άνοιξε το μυαλό της διαβάζοντάς το”.

“Στις 11 του μήνα που ανοίγουν τα σχολεία θα είμαστε έξω από αυτά για να τους καλέσουμε στη διαδήλωση στις 20 Σεπτέμβρη” τόνισε ο Δημήτρης από τον πυρήνα Κ. Πετραλώνων. “Αλλά δεν είναι μόνο οι μαθητές, έχουμε δώσει μάχες μαζί με κόσμο που υπερασπίζεται το περιβάλλον από το Λόφο του Φιλοπάππου μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνα. Τα ενιαία μέτωπα είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει κανείς τις επιθέσεις των αφεντικών είτε μιλάμε για το κλίμα, είτε για τον φασισμό, είτε για τα εργατικά δικαιώματα και ο περισσότερος κόσμος το κατανοεί αυτό. Έχει σημασία το πως συγκροτούνται οι επαναστάτες μέσα σε αυτά τα μέτωπα ώστε να μπορούμε να δώσουμε την προοπτική για το πως μπορούμε συνολικά να αλλάξουμε το σύστημα που καταστρέφει το περιβάλλον και τις ζωές μας”.

“Να βάλω μια εικόνα από την ανταπόκριση των συμβασιούχων στα νοσοκομεία μπροστά στη διαδήλωση της ΔΕΘ” είπε η Κατερίνα από τον πυρήνα Νίκαιας. “Είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχουν αποφάσεις και καλέσματα να κατέβει κόσμος από τις Σέρρες, τη Νάουσα, τη Λάρισα, την Άμφισσα αλλά και μια σειρά από νοσοκομεία και χώρους υγείας της Αθήνας. Μιλάμε για την αρχή ενός ξεσηκωμού που θα συνεχιστεί όπως φαίνεται και από το κάλεσμα για απεργία των συμβασιούχων του νοσοκομείου Ικαρίας. Φαίνεται ότι υπάρχει ένας κόσμος που θέλει να πάει μέχρι το τέλος για το δικαίωμα στη δουλειά και η δική μας δουλειά είναι να συντονίσουμε και να απλώσουμε αυτή τη δράση με στόχο να νικήσουμε. Έχουμε να θυμίσουμε πως ο Παυλόπουλος, σαν υπουργός της ΝΔ το 2004 είχε αναγκαστεί να μονιμοποιήσει χιλιάδες συμβασιούχους μετά από ένα μεγάλο κύμα αγώνων. 

Και ταυτόχρονα έχουμε, ανοίγοντας τις σελίδες της Εργατικής Αλληλεγγύης και του περιοδικού μας, να δώσουμε τις πολιτικές απαντήσεις στο ερώτημα που θα βρεθούν τα λεφτά, που υποκριτικά θέτει η άλλη πλευρά: από την αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους, από τη μείωση των εξοπλισμών και των δαπανών για την αστυνομία και τη διαγραφή του χρέους, την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές και όχι οι εργαζόμενοι”.

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf