Απεργία στα σχολεία στις 11 Γενάρη



 

Με κοινή 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ την Παρασκευή 11/1 και πανελλαδική συγκέντρωση στα Προπύλαια στη 1μμ, τέσσερις μόλις μέρες μετά την έναρξη των σχολείων για τη νέα χρονιά, απαντάνε οι εκπαιδευτικοί στον αιφνιδιασμό του υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου, που μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο έρχεται να περάσει με τροπολογία το νέο σύστημα του διορισμού εκπαιδευτικών.

Οι άμεσες κινηματικές απαντήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις μεθοδεύσεις του Γαβρόγλου ξεκίνησαν πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία για τη νέα χρονιά. Με συνεχείς κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 7/1 έξω από το Υπουργείο Παιδείας και ξανά την Τρίτη 8/1 έξω από τη Βουλή, εκατοντάδες αναπληρωτές έστειλαν μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στο “προσοντολόγιο” του Γαβρόγλου που στην ουσία οδηγεί σε απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που κράτησαν όρθια τα δημόσια σχολεία εδώ και χρόνια.

Σε τοπικές Γενικές Συνελεύσεις μέσα στην εβδομάδα καλούν τα μέλη τους η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ.

“Η κυβέρνηση ξεκίνησε μέσα στις γιορτές μια τεράστια επίθεση στους εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές. Η απάντηση πρέπει να είναι αντίστοιχη της επίθεσης. Η απεργία την Παρασκευή 11/1 έχει τεράστια σημασία να πετύχει. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί πρέπει να κατέβουμε στους δρόμους και να πλημμυρίσουμε το κέντρο της Αθήνας στην μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση. Χρειάζεται απάντηση με απεργία διαρκείας για να μπορέσουμε να στείλουμε πίσω το νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Το «προσοντολόγιο» του Γαβρόγλου δεν θα περάσει. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών, δεν θα αφήσουμε χρόνια δουλειάς να θυσιαστούν στο βωμό μια ψεύτικης αξιολόγησης. Ο αγώνας αυτός θα φτάσει μέχρι τέλους”, τόνισε στην ΕΑ η Αγγέλα Ζευγαρίδου αναπληρώτρια δασκάλα από το ΣΕΠΕ “Ρήγας Φεραίος” στον Πειραιά.

Μαζική ήταν και η συνέλευση που πραγματοποίησε στην Αθήνα την Κυριακή 6/1 το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών. Πάνω από 100 αναπληρωτές, πολλοί από αυτούς από περιοχές εκτός Αθήνας, δυο μέρες πριν επανέλθουν στις περιοχές που έχουν τοποθετηθεί για αυτή τη χρονιά, βρέθηκαν στη συνέλευση για να συζητήσουν και να οργανώσουν τα επόμενα βήματα της αντίστασης.

“Σκοπός της συνεδρίασης του Συντονιστικού ήταν να ενημερώσει τους αναπληρωτές για την αιφνιδιαστική τροπολογία του Γαβρόγλου και να οργανώσει πανελλαδικά τους αναπληρωτές για την επιτυχία των κινητοποιήσεων τις επόμενες βδομάδες. Στη συνέλευση των αναπληρωτών και των αδιόριστων η οργή ήταν ορατή. Όλοι ήταν θορυβημένοι από τις τρίπλες Γαβρόγλου που τους πετάει έξω από τις δουλειές τους. Πολλοί ήρθαν στη συνέλευση μια μέρα ακριβώς πριν φύγουν για τα σχολεία που δουλεύουν σε όλη την Ελλάδα.

Η εικόνα σχετικά με την τροπολογία Γαβρόγλου είναι αποκαρδιωτική. Αυτό που επιχειρείται από το υπουργείο είναι η αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης, όχι μόνο των μόνιμων διορισμών αλλά κυρίως το πώς θα συνεχιστεί και θα μονιμοποιηθεί ο θεσμός των αναπληρωτών. Στην ουσία διαφαίνεται πλέον καθαρά πως πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μονιμοποιήσει μια εκπαίδευση που θα λειτουργεί κυρίως με αναπληρωτές”, τονίζει ο Στέλιος Γιαννούλης από το Δίκτυο Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας» που πήρε μέρος στη συνέλευση του Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιόριστων.

“Προσοντολόγιο σημαίνει πως όσοι έχουμε δουλέψει ως τώρα δεν θα δουλέψουμε του χρόνου αφού για να διοριστείς δεν μετράνε πλέον τα χρόνια δουλειάς και εμπειρίας, δεν μετράει η προϋπηρεσία. Μπαίνουν μπροστά άλλα κριτήρια, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ώρες επιμόρφωσης κλπ, και όχι η πραγματική εμπειρία στο εκπαιδευτικό πεδίο.
Με αυτόν τον τρόπο κατ' αρχήν υποβαθμίζονται τα πτυχία μας αφού δεν αρκεί να τελειώσουμε το Πανεπιστήμιο για να πιάσουμε δουλειά, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνεται πλήρως όλη μας η προϋπηρεσία που από τη νέα χρονιά πλέον δεν θα σημαίνει τίποτα και όλοι θα μπαίνουμε από την αρχή στην κλεψύδρα της αξιολόγησης.

Ο Γαβρόγλου με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις αποδεικνύει στην πράξη πως δεν έχει καμιά πρόθεση να καλύψει τα κενά με μόνιμους μαζικούς διορισμούς αλλά θέλει να ανακατέψει την τράπουλα και να σπάσει την αντίσταση που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Γνωρίζοντας πως η ανεργία στον κλάδο των εκπαιδευτικών βαράει κόκκινο η κυβέρνηση έρχεται με την τροπολογία Γαβρόγλου να βάλει τους αναπληρωτές και τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς να φαγωθούν μεταξύ τους. Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να λέει πως βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά ουσιαστικά οι πολιτικές της λιτότητας συνεχίζονται κανονικά. Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτές τις πολιτικές η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει συμμάχους στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Σε αυτό που δεν υπολόγιζαν όμως είναι η αντίσταση των ίδων των αναπληρωτών. Ερχόμαστε από μια χρονιά που είδαμε κάποιες από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτές οι κινητοποιήσεις της προηγούμενης σχολικής χρονιάς είναι που ανάγκασαν τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να καλέσουν σε 24ωρη απεργία με προοπτική να γίνει 48ωρη αν ο Γαβρόγλου τραβήξει το σκοινί και φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Η πραγματικότητα είναι πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ετοιμαστούμε για μεγάλες απεργιακές μάχες διαρκείας αν θέλουμε να στείλουμε στο καλάθι των αχρήστων το νομοσχέδιο του Γαβρόγλου”, ανέφερε ο Σ. Γιαννούλης.


“Θέλουν τους εκπαιδευτικούςκυνηγούς συνεχών και μεταβαλλόμενων προσόντων, καθώς με Υπουργικές Αποφάσεις κάθε δύο χρόνια τα προσόντα θα αναμορφώνονται. Η ευθύνη της ανεργίας μετατίθεται στους εργαζόμενους που δε «κατάφεραν» να γίνουν αρκετά ανταγωνιστικοί και «επαρκείς» ώστε να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας. Σκληρή αξιολόγηση, τιμωρητική, που θα τους οδηγήσει στην απόλυση. Επόμενος στόχος είναι οι μόνιμοι. Κανένας δεν εξαιρείται.

Δεν υπάρχουν ευνοημένοι από αυτό το σχέδιο νόμου, παρά μόνο τα νεοφιλελεύθερα σχέδια ΕΕ και ΟΟΣΑ που δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα. Οδηγούν στον αλληλοσπαραγμό και τον εμφύλιο το εσωτερικό του κλάδου καθώς όλοι θα ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων μετά την συνεδρίαση της Κυριακής καλώντας στην απεργία στις 11/1 και στην συγκέντρωση στα Προπύλαια στη 1μμ και σε συνεχείς κινητοποιήσεις.

 

Η Τάξη μας


Στην προκήρυξη που εξέδωσε το “Δίκτυο Εκπαιδευτικών - Η Τάξη μας” και καλεί στην απεργία στις 11/1 και στην πανελλαδική συγκέντρωση στα Προπύλαια στη 1μμ τονίζεται μεταξύ άλλων πως “Εκείνη την μέρα βάζουμε απεργιακό λουκέτο στα σχολεία, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία της ΔΟΕ, αντίστοιχα με αποφάσεις των ΕΛΜΕ ξεχειλώνουμε τις στάσεις εργασίας της ΟΛΜΕ σε 24ωρη απεργία. Συλλογικά με τα πανό των συλλόγων μας πλημμυρίζουμε τους δρόμους, για να επιβάλουμε ότι δεν θα περάσει το νέο σύστημα ''διορισμών'' και να ανοίξουμε το δρόμο για τους χιλιάδες μόνιμους διορισμούς που έχουν ανάγκη τα σχολεία εδώ και τώρα! Με ανθρώπινα ωράρια, συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς.

Το σύστημα που ανακοινώθηκε, είναι κομμάτι των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε μια μέρα από την δουλειά μας. Μόνη λύση είναι η μονιμοποίηση, όχι η μοριοδότηση και το προσοντολόγιο.

48ωρη

Η απεργία στις 11 Γενάρη χρειάζεται να έχει μαζική επιτυχία, να δείξει την δύναμή μας, να γίνει βήμα απεργιακής κλιμάκωσης και ξεσηκωμού με νέα 48ωρη απεργία την επόμενη βδομάδα είτε πάει για ψήφιση είτε όχι το σχέδιο νόμου. Να απλώσουμε τη σύγκρουση αυτή σε κάθε κομμάτι ιδιαίτερα του δημοσίου όπου χιλιάδες συμβασιούχοι σε νοσοκομεία, δήμους, υπηρεσίες δίνουνε αντίστοιχες μάχες για μόνιμη δουλειά. Να συντονίσουμε τους αγώνες μας συγκροτώντας ένα απεργιακό ξεσηκωμό που καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει.

Έτσι μπορούμε να τους αναγκάσουμε σε υποχώρηση. Ο μόνος τρόπος να υλοποιηθούν ακόμη και οι αναιμικές υποσχέσεις, αλλά και για να ξηλώσουμε όλες τις μνημονιακές πολιτικές που η κυβέρνηση δεν τις ακουμπάει, είναι η κλιμάκωση των αγώνων και το δυνάμωμα τους όλη την επόμενη περίοδο”.

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf