Θεσσαλονίκη 8 Σεπτέμβρη: Το πλεόνασμα και οι δρόμοι στα χέρια των εργατών





Με ένα μαζικό Πανεργατικό Συλλαλητήριο στη ΔΕΘ ετοιμάζονται το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι να δείξουν την απόφασή τους ότι στη λεγόμενη “μεταμνημονιακή” περίοδο προχωράνε να πάρουν την έξοδο από τα Μνημόνια στα χέρια τους και να τσακίσουν κάθε απόπειρα των φασιστών να βγουν στους δρόμους.

Το συλλαλητήριο του Σαββάτου 8 Σεπτέμβρη μπορεί να γίνει ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης απέναντι στην κυβέρνηση, που σύμφωνα με τους σχολιαστές του κυβερνητικού ρεπορτάζ, πηγαίνει στην ΔΕΘ έχοντας στο νου της κυρίως «να μην απογοητεύσει τις αγορές». Οι εργάτες απαιτούν να δοθεί όλο το πλεόνασμα για τις ανάγκες του κόσμου και όχι για το χρέος αλλά και να σταματήσει τώρα η πολιτική  που χάριν «πλεονασμάτων», έχει οδηγήσει σε μπαράζ περικοπών, ιδιωτικοποιήσεων και επιθέσεων στα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Ταυτόχρονα θα είναι ένα δυνατό χαστούκι στις προκλήσεις της Νέας Δημοκρατίας που από τη μια καταγγέλλει προκαταβολικά τον ΣΥΡΙΖΑ για «παροχολογία» (ότι δηλαδή υπόσχεται στα λόγια να δώσει έστω και λίγα ψίχουλα από το υπερπλεόνασμα για κοινωνικές δαπάνες!) ενώ την ίδια στιγμή παίζει το χαρτί του εθνικισμού για το Μακεδονικό, με στόχο να στρέψει την δυσαρέσκεια του κόσμου προς τα δεξιά.

Ένα μαζικό, ενωτικό, πανεργατικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ είναι η μόνη εγγύηση απέναντι στις εθνικιστικές κραυγές για το όνομα της Μακεδονίας (ήδη  η συναυλία-συλλαλητήριο για την Μακεδονία, που προγραμματιζόταν για τις 8 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου από τον «Φορέα Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία» ακυρώθηκε από τους διοργανωτές) αλλά και ο μόνος τρόπος για να φράξουμε το δρόμο στις  ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες που ετοιμάζονται να κατέβουν σε συγκέντρωση στο Βελίδειο το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτέμβρη.
Ήδη σωματεία και εργατικά κέντρα από την Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο (από την Αθήνα, πούλμαν του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια θα αναχωρήσουν στις 8πμ του Σαββάτου από το Μουσείο) ενώ η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε διήμερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη με στάση εργασίας και διαδήλωση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη και συμμετοχή στην πανεργατική κινητοποίηση στις 8 Σεπτέμβρη.

Με αφίσα και προκήρυξη που κυκλοφορούν, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια αλλά και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων εδώ και μια βδομάδα καλούν εργαζόμενους, συλλογικότητες και σωματεία το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη σε προσυγκέντρωση στις 6μμ Αγίας Σοφίας και Εγνατίας. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν ανακοινώσει η ΠΟΣΠΕΡΤ και το σωματείο του Μετρό ΣΕΛΜΑ. Στο ίδιο σημείο καλεί το ΜΕΤΑ, η Λαϊκή Ενότητα, η ΟΚΔΕ, το ΚΚΕ-μλ και άλλες συλλογικότητες. Σύσκεψη με στόχο την επιτυχία του συλλαλητηρίου πραγματοποίησε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια την Τρίτη 28/8 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Σύσκεψη οργάνωσης

«Στη σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι από το Ιπποκράτειο, το ΨΝΘ, το νοσοκομείο Κατερίνης, τους δήμους, τους μισθωτούς τεχνικούς, το λιμάνι και άλλους χώρους» μας μεταφέρει ο Γιάννης Κούτρας, εκλεγμένος στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ιπποκράτειου και στην ΕΝΙΘ. «Το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη θέλουμε να ενώσουμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τις δυνάμεις της Αριστεράς σε ένα μεγάλο ενωτικό πανεργατικό συλλαλητήριο, που θα διεκδικήσει να πάρουμε πίσω όλα αυτά που έχουν ξηλώσει εννέα περίπου χρόνια μνημονίων. Και ταυτόχρονα να φράξουμε το δρόμο στις απόπειρες της ακροδεξιάς με την στήριξη της Ν.Δ να στήσει εθνικιστικές λαοσυνάξεις που τις τελευταίες βδομάδες έχουν βγάλει τις φασιστικές συμμορίες στους δρόμους της πόλης.

Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, το ΔΣ του σωματείου έχει βγάλει απόφαση για συμμετοχή στο διήμερο κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ στη ΔΕΘ (καθώς και στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Σεπτέμβρη) και καλεί σε γενική συνέλευση των εργαζομένων την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη. Από την δική μας την πλευρά ήδη έχουμε πραγματοποιήσει περιοδείες για να ενημερώσουμε τον κόσμο προκειμένου να είναι μαζική η συμμετοχή ενώ στις 7 Σεπτέμβρη έχει καλεστεί ανοιχτή συνέλευση 7-8πμ, πριν ξεκινήσουν τα χειρουργεία ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Την Τρίτη 4/9 θα συνεδριάσουν επίσης το ΔΣ του σωματείο στο ΨΝΘ και το ΔΣ της ΕΝΙΘ».

Όπως μας μεταφέρει ο Σάββας Κκονέ από τη Θεσσαλονίκη, «με την Eργατική Aλληλεγγύη στο χέρι έχουμε πραγματοποιήσει ήδη εξορμήσεις στο Ιπποκράτειο, στο Γεννηματά, στο ΨΝΘ,  στο Θεαγένειο όπου η ανταπόκριση ήταν μεγάλη ενώ θα ακολουθήσουν το ΑΧΕΠΑ, ο Άγιος Παύλος, το λιμάνι, η ΕΥΑΘ κ.α. Πήγαμε επίσης σε πολλές γειτονιές της πόλης και αυτό που κυριαρχούσε στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ήταν ο “εθνικιστικός παροξυσμός” που συντηρούν τα ΜΜΕ αλλά να μπει επιτέλους τέλος στην πολιτική της λιτότητας».

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf