Διακήρυξη της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης ενάντια στη ρατσιστική εξόρμηση στην Ευρώπη


Η διακήρυξη της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης που υπογράφουν 30 οργανώσεις και πολιτικά κόμματα απ' όλο τον κόσμο, την Αφρική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία, την Αμερική, καλεί την αριστερά, τα συνδικάτα και όλους τους αντιφασίστες να συντονιστούν και δώσουν όλοι μαζί τη μάχη ενάντια στη νέα ρατσιστική εξόρμηση κατά των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη. 


1. Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 Ιούνη αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη καμπή για τη ρατσιστική εξόρμηση κατά προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ το Νοέμβρη του 2016, η ΕΕ αυτοπροβλήθηκε ως προπύργιο του φιλελευθερισμού και της ανοχής σε αντιπαράθεση με τον ρατσισμό και τον σεξισμό του νέου αμερικανού προέδρου. Η τελευταία Σύνοδος όμως σήμανε ότι η ΕΕ αγκαλιάζει την αντιμεταναστευτική ατζέντα του Τραμπ.

2. Ο Τραμπ προκάλεσε μαζική οργή όταν έβαλε σε κλουβιά τα παιδιά μεταναστών χωρίς χαρτιά χωρίζοντάς τα από τους γονείς τους. Τώρα η ΕΕ αποφάσισε να δημιουργήσει στρατόπεδα κράτησης -τις λεγόμενες “πλατφόρμες αποβίβασης”- για ολόκληρες οικογένειες κατά μήκος των συνόρων της. Η Λιβύη -μια χώρα στο έλεος αντιμαχόμενων αρπακτικών παραστρατιωτικών ομάδων που ήδη επιδίδονται σε βασανισμούς, απαγωγές, τράφικινγκ και βιασμούς μεταναστών- επιλέχτηκε για να παίξει ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό το σχέδιο. Η Σύνοδος της ΕΕ ανέθεσε στο Λιμενικό της Λιβύης έναν αποκλειστικό ρόλο στη “διάσωση” προσφύγων που διασχίσουν με πλοία τη Μεσόγειο.

3. Αυτές οι αποφάσεις είναι συνέπεια του άξονα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στον Τραμπ και τις ακροδεξιές κυβερνήσεις που αναδύονται στην Ευρώπη -όπως εκπροσωπούνται από τον Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, τον Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνεργασία με το ναζιστικό Κόμμα Ελευθερίας στην Αυστρία και τον Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία. Οι υποτιθέμενοι πιο μετριοπαθείς πολιτικοί του νεοφιλελεύθερου κέντρου, όπως η Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία και ο Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, προσπαθούν να συγκρατήσουν αυτές τις δυνάμεις κάνοντας παραχωρήσεις προς τη μεριά τους. Αυτό δημιουργεί ένα θανατερό φαύλο κύκλο που σκληραίνει τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές και στην πράξη ενισχύει την ακροδεξιά.

4. Η άνοδος ρατσιστικών λαϊκιστικών κομμάτων δίνει δύναμη και αυτοπεποίθηση στις πραγματικές φασιστικές δυνάμεις. Η επιτυχία της Λέγκας στις πρόσφατες ιταλικές εκλογές μεταφράστηκε σε άνοδο των ρατσιστικών επιθέσεων. Ο Τραμπ και η αμερικανική ακροδεξιά ενισχύουν ανοιχτά τους φασίστες. Το βλέπουμε επίσης στην ραγδαία εμφάνιση μιας ακροδεξιάς κίνησης τραμπούκων στους δρόμους της Βρετανίας γύρω από τη λεγόμενη Συμμαχία Ποδοσφαιρόφιλων και τον Τόμι Ρόμπινσον που αγκαλιάζεται και από το UKIP.

5. Η αντιμεταναστευτική εξόρμηση της ΕΕ απαιτεί ένα ανώτερο επίπεδο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην Αφρική. Η Ιταλία κάνει μεγάλες προσπάθειες να καθορίσει τις τύχες της Λιβύης μετά την πτώση του Καντάφι. Η Γαλλία αναβαθμίζει τους παραδοσιακούς μηχανισμούς στρατιωτικών επεμβάσεων στην περιοχή του Σαχέλ. Η Γερμανία πιέζει Αφρικανικές κυβερνήσεις να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές στις πηγές τους. Και το Στρατηγείο των ΗΠΑ για την Αφρική ανεβάζει τη στρατιωτική παρουσία του στην υποσαχάρια Αφρική όπως αποδεικνύεται από τους τέσσερις νεκρούς των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που σκοτώθηκαν σε μάχες στον Νίγηρα, αλλά και από τα σχέδια για αμερικανική βάση στη Γκάνα.

6. Στην πρόσφατη συνάντησή της η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Τάση επαναβεβαίωσε την απόλυτη και αδιάλειπτη αντίθεσή της σε αυτές τις πολιτικές:

• Παλεύουμε για ανοιχτά σύνορα και αντιπαλεύουμε όλους τους μεταναστευτικούς ελέγχους: πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αλλά τα αφεντικά, οι τραπεζίτες και το σύστημά τους.

• Επιδιώκουμε την ανάπτυξη του ευρύτερου δυνατού αντιρατσιστικού κινήματος, ενώνοντας όλους αυτούς που αντιστέκονται στον Τραμπ και την ακροδεξιά και υπερασπίζονται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

• Χτίζοντας πάνω στις παραδόσεις του Αντι-Ναζιστικού Συνδέσμου (Anti Nazi League) της δεκαετίας του 1970, όπως ανανεώθηκαν τα τελευταία χρόνια από την ΚΕΕΡΦΑ στην Ελλάδα, το Αντισταθείτε ενάντια στον Ρατσισμό (Aufstehen gegen Rassismus) στη Γερμανία, τις κινήσεις Αντισταθείτε στον Ρατσισμό και Ενωθείτε κατά του Φασισμού (Stand Up to Racism and Unite against Fascism) στη Βρετανία, την Ενότητα κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού (Unitat contra el feixisme i el racisme) στην Καταλωνία, την Πλατφόρμα για μια Ανθρώπινη πολιτική Ασύλου (Platform fur eine menschliche Asylpolitik) στην Αυστρία, την Πορεία της Αλληλεγγύης (Marche des Solidarités) στη Γαλλία και την κίνηση Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό (United against Racism) στην Ιρλανδία, βάζουμε στόχο να αφαιρέσουμε από τους φασίστες τη δυνατότητα να οργανώνουν και να κινούνται ανοιχτά. Να τους πετάξουμε έξω από τους δρόμους οργανώνοντας μαζικές κινητοποιήσεις.

• Αντιστεκόμαστε σε όλες τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και απαιτούμε τη διάλυση των στρατιωτικών βάσεών τους στην περιοχή.

• Σε κάθε ευκαιρία οργανώνουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη με τους καταπιεσμένους αυτού του κόσμου και αυτούς που υφίστανται την εκμετάλλευση. Μόνο η σοσιαλιστική επανάσταση μπορεί να βάλει τέλος στα βάσανα και τις συγκρούσεις που προκαλεί ο καπιταλισμός.

Το Συντονιστικό της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf