Σύνοδος ΕΕ - όλο πιο σκληρά ενάντια στους πρόσφυγες



Για “θετική κατάληξη σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα” της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή ήταν η εκτίμηση του πρωθυπουργού για μια Σύνοδο που έγινε με κεντρικό θέμα συζήτησης την προσφυγική κρίση και στόχο, για άλλη μια φορά, την ενίσχυση της πολιτικής των κλειστών συνόρων και της Ευρώπης Φρούριο απέναντι στους πρόσφυγες.
Το “θετικό” για τον Τσίπρα ήταν ότι απέφυγε -προς το παρόν- την αποπομπή της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν λαμβάνοντας τη στήριξη της ΕΕ στις “προσπάθειες” που κάνει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η συνέχιση της πίεσης προς την Τουρκία για να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις πάνω στο ζήτημα. “Λίγο πριν το τέλος της Συνόδου, πήραμε μια σαφή διαβεβαίωση, μετά από επαφές που είχαμε, με πρωτοβουλία του προεδρεύοντος Ολλανδού Πρωθυπουργού, της Καγκελαρίου Μέρκελ, του Καγκελαρίου Φέιμαν και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στη διαδρομή των Βαλκανίων, ότι θα υπάρξει ουσιαστική συνεργασία το επόμενο διάστημα, προκειμένου να διατηρηθεί το συγκεκριμένο status quo και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία για τη μείωση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής προσφυγικής κρίσης”, δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, η απειλή αποπομπής της Ελλάδας από τη Σένγκεν διατυπώνεται εδώ και καιρό ανοιχτά από πολλούς ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ αν η χώρα μας δεν παρουσιάσει άμεσα έργο στην αποτροπή των προσφυγικών ροών. Κι όταν μιλάνε για “έργο” εννοούν φυσικά φράχτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης, μεγαλύτερη παρουσία της FRONTEX και κλείσιμο των συνόρων για τους κατατρεγμένους του πολέμου. Μπροστά στον εκβιασμό, ο Τσίπρας έτρεξε να τους ικανοποιήσει όπως ακριβώς και με τα μνημόνια. Αποδέχτηκε να στήσει “hot spot” σε πέντε νησιά (Σάμο, Λέρο, Χίο, Λέσβο και Κω) και να παραχωρήσει τα στρατόπεδα της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη και του Σχιστού στον Κορυδαλλό για τον ίδιο λόγο. Ενίσχυσε τη συνεργασία του Λιμενικού με τη FRONTEX όλους τους τελευταίους μήνες ενώ πρόσφατα αποδέχτηκε και τις δολοφονικές περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με στόχο να αποκλειστεί κάθε δυνατότητα εισόδου των προσφύγων και των μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Με αυτό το “έργο” πήγε ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες, χρησιμοποιώντας μάλιστα προκλητικά τους πρόσφυγες ως διαπραγματευτικό χαρτί για να μειωθούν οι πιέσεις των δανειστών στην υλοποίηση του τρίτου μνημόνιου με ακόμα μεγαλύτερες επιθέσεις. Εννοείται ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε. “Πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία, μεταξύ της ΕΕ και ιδίως της FRONTEX με το ΝΑΤΟ”, αναφέρει έτσι η ανακοίνωση, με την υπογραφή Τσίπρα, των ευρωπαίων ηγετών εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην αναγνώριση, παρακολούθηση και επιτήρηση των “παράνομων διελεύσεων” στο Αιγαίο.
Δολοφονικές πολιτικές
Τα ίδιο προκλητική από την πλευρά του Τσίπρα είναι και η αποδοχή του δεύτερου σκέλος της ανακοίνωσης που αφορά στην Τουρκία. “Προτεραιότητα είναι η πλήρης και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας”, αναφέρει, “Για το λόγο αυτό απαιτούνται περισσότερες και αποφασιστικές προσπάθειες και από την πλευρά της Τουρκίας”. Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την εκταμίευση από τα κοινοτικά ταμεία κονδυλίου ύψους τριών δις ευρώ προκειμένου η Τουρκία να σταματήσει τις προσφυγικές ροές.
Το χειρότερο είναι ότι ο Τσίπρας κάνει την επιλογή να συντάσσεται με αυτές τις δολοφονικές πολιτικές και να μιλά για θετική κατάληξη της Συνόδου την ίδια στιγμή που η προσφυγική κρίση προκαλεί τις μεγαλύτερες συγκρούσεις και διαμάχες στο εσωτερικό της ΕΕ. Η ίδια η Σύνοδος δεν κατάφερε να καταλήξει καν σε αποφάσεις αλλά μονάχα σε “συμπεράσματα”. 
Γι’ αυτό και αποφασίστηκε νέα έκτακτη Σύνοδος στις 6 Μάρτη πριν την τακτική στο τέλος του ίδιου μήνα. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η εφημερίδα Financial Times: “Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ήλπιζε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα θα προσέφερε τουλάχιστον μια εικόνα ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στην προσφυγική κρίση. Αντίθετα, η Σύνοδος έληξε αποδιοργανωμένη… οι ηγέτες είναι περισσότερο διχασμένοι από ποτέ απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΕ εδώ και δεκαετίες”.
Όλοι τους συμφωνούν στο να μείνουν οι πρόσφυγες έξω από την Ευρώπη. Οι κόντρες αρχίζουν στον τρόπο που η αποτροπή τους θα γίνει πράξη. Από τη μία είναι οι χώρες που απαιτούν πιο δραστικά μέτρα στο εσωτερικό. Η Αυστρία για παράδειγμα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά όριο στις αιτήσεις ασύλου, μόλις 80 την ημέρα. Ενώ την ίδια στιγμή Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία παρουσίασαν σχέδιο για κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και σφράγισμα της βαλκανικής οδού. Όλοι αυτοί είναι οι πιο σκληροί επικριτές της Ελλάδας υποστηρίζοντας την έξοδό της από τη Σένγκεν. Από την άλλη, η Μέρκελ επιμένει στη διατήρηση της Σένγκεν και εναποθέτει τις ελπίδες της στη συνεργασία με την Τουρκία για να σταματήσουν τα προσφυγικά κύματα. 
Στην αποδιοργάνωση της Συνόδου συνέβαλε και ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλες με αφορμή την έκρηξη στην Άγκυρα. 
Όπως έγραψε η Καθημερινή: “Η απουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου από τη Σύνοδο Κορυφής σχολιάστηκε έντονα στο παρασκήνιο… ηγέτες ξένων χωρών και διπλωμάτες εκτίμησαν ότι η Τουρκία ήθελε να στείλει μήνυμα στην ΕΕ ότι δεν είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί στο προφυγικό χωρίς ανταλλάγματα στο Κουρδικό. Σημειώνεται ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ έχουν ασπαστεί τις θέσεις της ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι τρομοκράτες, ενώ είναι αντίθετες σε χερσαία εισβολή. Μόνο η Γερμανία δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας 10 χιλιομέτρων στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, «εξαργυρώνοντας» τη θετική στάση της Τουρκίας στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο”. Με άλλα λόγια, όχι μόνο συνεχίζουν τις ρατσιστικές πολιτικές, αλλά και, μπροστά στα αδιέξοδά τους, φέρνουν την κλιμάκωση του πολέμου.

Tσίπρας - Μητσοτάκης μαζί “μια εθνική πλάτη”

Η κατρακύλα του Τσίπρα διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «βάλει εθνική πλάτη» για να περάσουν τα μέτρα της ΕΕ και σε βάρος των προσφύγων και για το Ασφαλιστικό. Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε τη Μέρκελ, στη συνάντηση που είχαν οι δυο τους, ότι στηρίζει την ελληνική γραμμή στο προσφυγικό.
Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, “ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισε ότι είναι απολύτως απαραίτητο η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της με την ολοκλήρωση όλων των δομών που θα εξασφαλίζουν ασφαλή έλεγχο των συνόρων”. Σιγά μην έκανε ο Μητσοτάκης αντιπολίτευση στις δεσμεύσεις για στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνεργασία με FRONTEX και ΝΑΤΟ και όλα τα δολοφονικά μέτρα της ΕΕ.
Σειρά έχει τώρα να βάλει πλάτη και για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με την Καθημερινή “η -όπως προκύπτει από ευρωπαϊκές πηγές- αναφορά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην ανάγκη αποφυγής πάση θυσία ενός νέου αδιεξόδου, αντίστοιχου με αυτό του περασμένου Ιουνίου, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το Βερολίνο δε θα είναι σε θέση να βοηθήσει, αποτέλεσε ένα ισχυρό μήνυμα για το νέο αρχηγό της ελληνικής Κεντροδεξιάς και, εκ των πραγμάτων, συνομιλητή των Ευρωπαίων και υπερατλαντικών εταίρων της χώρας”.
Λένα Βερδέ

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf