Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια: Μετά την πανεργατική, εμπρός για κλιμάκωσηTην πρώτη του συνέλευση μετά τη Γενική Απεργία πραγματοποίησε ο Συντονισμός Eνάντια στα Μνημόνια την Δευτέρα 8 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Αποφασίστηκε ότι ο Συντονισμός θα στηρίξει την κινητοποίηση των αγροτών την Παρασκευή 12 Φλεβάρη στο Σύνταγμα, την διήμερη απεργία που έχουν καλέσει οι λιμενεργάτες στις 16-17 Φλεβάρη, ενώ θα κυκλοφορήσει ανακοίνωση με την οποία θα προτείνει απεργιακή κλιμάκωση έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην καταφέρει να καταθέσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Eπίσης, ο Συντονισμός θα συμμετέχει στην σύσκεψη που καλούν οχτώ Ομοσπονδίες (με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ) την Πέμπτη 11/2 6μμ στο ξενοδοχείο Νοβοτέλ και θα πάρει μέρος στην καμπάνια για την παγκόσμια μέρα αντιρατσιστικής δράσης στις 19 Μάρτη. Τέλος, θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις των Έκτακτων του ΥΠΠΟ και θα επισκεφτεί τους εργαζόμενους της Softex.  

Ουσιαστική παρέμβαση

Τις τεράστιες απεργίες του 2011 και την 5η Μάη του 2010 θύμισε η Γενική Απεργία της 4ης Φλεβάρη. Για ώρες το κέντρο της Αθήνας είχε πραγματικά πλημμυρίσει από απεργούς. Το ίδιο συνέβη σε κάθε πόλη της χώρας που πραγματοποιήθηκε διαδήλωση. 
Για την Αθήνα ακόμα και η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας δίνει ότι διαδήλωσαν 50 χιλιάδες. Προφανώς, το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο. Κατά τη διάρκεια των απεργιακών συγκεντρώσεων οι κεντρικοί δρόμοι ήταν γεμάτοι, η Πατησίων, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου ήταν ταυτόχρονα πλημμυρισμένες από κόσμο. 
Η εργατική τάξη συνεχίζει να βρίσκεται σε απόλυτη σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι τάχα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έχει την υποστήριξη των «πιο φτωχών κομματιών μέσα στην κοινωνία» όχι μόνο δεν πέρασε, αλλά είναι καθαρό ότι οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι αγρότες βρίσκονται μαζί με την εργατική τάξη σε αυτή τη μάχη. 
Χαρακτηριστικό της Γενικής Απεργίας ήταν η μαζική επανεμφάνιση εργατικών κομματιών που είχαν καιρό να κατέβουν οργανωμένα. Δικά τους μπλοκ είχαν ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, οι εργαζόμενοι στη Χημική Βιομηχανία, η ΟΤΟΕ, οι οδηγοί και οι τεχνικοί των λεωφορείων. Μαζική συμμετοχή είχαν και η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, το υπουργείο Πολιτισμού. 
Στροφή
Η συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος δεν θύμιζε σε τίποτα τις συγκεντρώσεις που γίνονταν παλιότερα στο Πεδίον του Άρεως. Προφανώς, αυτό δεν είναι αποτέλεσμα ελέγχου των Παναγόπουλων της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας πάνω στην εργατική τάξη, αλλά της στροφής χιλιάδων κόσμου στα συνδικάτα του για να δώσει τη μάχη ενάντια στο ασφαλιστικό-σφαγείο κι ενάντια σε όποιο άλλο μνημονιακό μέτρο έρθει. Το 62% του ΟΧΙ όχι μόνο υπάρχει, αλλά συμμετείχε μαζικά στη Γενική Απεργία.  
Ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια οργάνωσε προσυγκέντρωση στο Μουσείο όπου συσπειρώθηκαν μια σειρά από σωματεία η ΠΕΝΕΝ, το σωματείο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, το ΣΕΛΜΑ, η ΠΟΣΠΕΡΤ κ.ά. Στη συνέχεια αυτά τα μπλοκ ενώθηκαν με την προσυγκέντρωση των Νοσοκομείων από το υπουργείο Υγείας και με διαδήλωση από την οδό Ακαδημίας βρέθηκαν στην κεφαλή της Πανεργατικής. 
Έτσι, οι δυνάμεις του Συντονισμού κατάφεραν να κάνουν ουσιαστική παρέμβαση και να ενωθούν με τους δεκάδες χιλιάδες που πλημμύριζαν τη Σταδίου, τονίζοντας την ανάγκη της απεργιακής κλιμάκωσης τόσο με τα συνθήματά τους όσο και με την διακίνηση του απεργιακού υλικού που είχαν κυκλοφορήσει. 
Η συνέχεια είναι μπροστά μας. Χρειάζεται ακόμα καλύτερη συγκρότηση του κομματιού που προτείνει κλιμάκωση του αγώνα, σύνδεση της μάχης του ασφαλιστικού με τη μάχη απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις και πίεση στις συνδικαλιστικές ηγεσίες για νέα Πανεργατική Απεργία.

Σοσιαλισμός Από τα Κάτω

Έξοδος από τα Μνημόνια στα χέρια των εργατών
Σχέσεις εξάρτησης - Oι Τράπεζες και οι “φούσκες”
Γυναίκες ενάντια στην καταπίεση
Η επιστροφή του Μακεδονικού

Από τον Πουλιόπουλο στον Ζαχαριάδη - Ο σύντομος ελληνικός Μεσοπόλεμος

Ο Λέανδρος Μπόλαρης θυμίζει την πορεία του ελληνικού καπιταλισμού μετά το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας, τους εργατικούς αγώνες αλλά και την μεγάλη αλλαγή του ΚΚΕ. Τυπικά την έναρξη του διεθνούς μεσοπολέμου σηματοδοτεί η «συνθήκη ειρήνης», η Συνθήκη των Βερσαλλιών που επέβαλαν οι νικητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στους ηττημένους και υπογράφτηκε επίσημα τον Ιούνη του 1919.

Βενεζουέλα: Χρειάζεται εργατική εναλλακτική

Ο Νίκος Λούντος δίνει την πραγματική εικόνα της Βενεζουέλας και προτείνει διέξοδο. Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα έχουν μετατραπεί σε ιδεολογικό εργαλείο της δεξιάς σε όλο τον κόσμο για να πείσει ότι σοσιαλισμός σημαίνει καταστροφή.

Το 1968 στις ΗΠΑ

Ο Γιώργος Πίττας παρουσιάζει την έκρηξη του κινήματος στις ΗΠΑ που εξασφάλισε τη μεγαλύτερη ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το 1968 είναι μια χρονιά-καμπή για τις ΗΠΑ.

Βιβλιοκριτική: Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα

Φυλετικές θεωρίες στην ΕλλάδαΠροσλήψεις και χρήσεις στις επιστήμες, την πολιτική, τη λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης κατά τον 19ο και 20ό αιώνα Επιμέλεια: Ε. Αβδελά κ.