Η άποψή μας

Η άποψή μας
Κυβερνητική κρίση: Στη σκιά της εργατικής οργής

Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια: Μετά την πανεργατική, εμπρός για κλιμάκωσηTην πρώτη του συνέλευση μετά τη Γενική Απεργία πραγματοποίησε ο Συντονισμός Eνάντια στα Μνημόνια την Δευτέρα 8 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Αποφασίστηκε ότι ο Συντονισμός θα στηρίξει την κινητοποίηση των αγροτών την Παρασκευή 12 Φλεβάρη στο Σύνταγμα, την διήμερη απεργία που έχουν καλέσει οι λιμενεργάτες στις 16-17 Φλεβάρη, ενώ θα κυκλοφορήσει ανακοίνωση με την οποία θα προτείνει απεργιακή κλιμάκωση έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην καταφέρει να καταθέσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Eπίσης, ο Συντονισμός θα συμμετέχει στην σύσκεψη που καλούν οχτώ Ομοσπονδίες (με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ) την Πέμπτη 11/2 6μμ στο ξενοδοχείο Νοβοτέλ και θα πάρει μέρος στην καμπάνια για την παγκόσμια μέρα αντιρατσιστικής δράσης στις 19 Μάρτη. Τέλος, θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις των Έκτακτων του ΥΠΠΟ και θα επισκεφτεί τους εργαζόμενους της Softex.  

Ουσιαστική παρέμβαση

Τις τεράστιες απεργίες του 2011 και την 5η Μάη του 2010 θύμισε η Γενική Απεργία της 4ης Φλεβάρη. Για ώρες το κέντρο της Αθήνας είχε πραγματικά πλημμυρίσει από απεργούς. Το ίδιο συνέβη σε κάθε πόλη της χώρας που πραγματοποιήθηκε διαδήλωση. 
Για την Αθήνα ακόμα και η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας δίνει ότι διαδήλωσαν 50 χιλιάδες. Προφανώς, το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο. Κατά τη διάρκεια των απεργιακών συγκεντρώσεων οι κεντρικοί δρόμοι ήταν γεμάτοι, η Πατησίων, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου ήταν ταυτόχρονα πλημμυρισμένες από κόσμο. 
Η εργατική τάξη συνεχίζει να βρίσκεται σε απόλυτη σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι τάχα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έχει την υποστήριξη των «πιο φτωχών κομματιών μέσα στην κοινωνία» όχι μόνο δεν πέρασε, αλλά είναι καθαρό ότι οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι αγρότες βρίσκονται μαζί με την εργατική τάξη σε αυτή τη μάχη. 
Χαρακτηριστικό της Γενικής Απεργίας ήταν η μαζική επανεμφάνιση εργατικών κομματιών που είχαν καιρό να κατέβουν οργανωμένα. Δικά τους μπλοκ είχαν ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, οι εργαζόμενοι στη Χημική Βιομηχανία, η ΟΤΟΕ, οι οδηγοί και οι τεχνικοί των λεωφορείων. Μαζική συμμετοχή είχαν και η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, το υπουργείο Πολιτισμού. 
Στροφή
Η συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος δεν θύμιζε σε τίποτα τις συγκεντρώσεις που γίνονταν παλιότερα στο Πεδίον του Άρεως. Προφανώς, αυτό δεν είναι αποτέλεσμα ελέγχου των Παναγόπουλων της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας πάνω στην εργατική τάξη, αλλά της στροφής χιλιάδων κόσμου στα συνδικάτα του για να δώσει τη μάχη ενάντια στο ασφαλιστικό-σφαγείο κι ενάντια σε όποιο άλλο μνημονιακό μέτρο έρθει. Το 62% του ΟΧΙ όχι μόνο υπάρχει, αλλά συμμετείχε μαζικά στη Γενική Απεργία.  
Ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια οργάνωσε προσυγκέντρωση στο Μουσείο όπου συσπειρώθηκαν μια σειρά από σωματεία η ΠΕΝΕΝ, το σωματείο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, το ΣΕΛΜΑ, η ΠΟΣΠΕΡΤ κ.ά. Στη συνέχεια αυτά τα μπλοκ ενώθηκαν με την προσυγκέντρωση των Νοσοκομείων από το υπουργείο Υγείας και με διαδήλωση από την οδό Ακαδημίας βρέθηκαν στην κεφαλή της Πανεργατικής. 
Έτσι, οι δυνάμεις του Συντονισμού κατάφεραν να κάνουν ουσιαστική παρέμβαση και να ενωθούν με τους δεκάδες χιλιάδες που πλημμύριζαν τη Σταδίου, τονίζοντας την ανάγκη της απεργιακής κλιμάκωσης τόσο με τα συνθήματά τους όσο και με την διακίνηση του απεργιακού υλικού που είχαν κυκλοφορήσει. 
Η συνέχεια είναι μπροστά μας. Χρειάζεται ακόμα καλύτερη συγκρότηση του κομματιού που προτείνει κλιμάκωση του αγώνα, σύνδεση της μάχης του ασφαλιστικού με τη μάχη απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις και πίεση στις συνδικαλιστικές ηγεσίες για νέα Πανεργατική Απεργία.

20 Γενάρη - Κοινό βήμα συντονισμού

20 Γενάρη - Κοινό βήμα συντονισμού
Δείτε το πρόγραμμα της Πανελλαδικής Συνέλευσης Εργατικής Αντίστασης

Έξι χρόνια μετά: Δικαιοσύνη για τον Σαχζάτ Λουκμάν

Έξι χρόνια μετά: Δικαιοσύνη για τον Σαχζάτ Λουκμάν
Μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στις 18 Γενάρη στα Πετράλωνα, στη μνήμη του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες Σαχζάτ Λουκμάν, καλούν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα» και η ΚΕΕΡΦΑ.

16M: Ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό

16M: Ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό
Aθήνα Ομόνοια 3μμ Θεσσαλονίκη Άγαλμα Βενιζέλου 12μες Χανιά Πλατεία Αγοράς 12μες Ηράκλειο Λιοντάρια 12μες Ξάνθη Κεντρική Πλατεία 4μμ Γιάννενα Περιφέρεια 12μες Πάτρα Πλατεία Γεωργίου 12μες Βόλος Άγιος Νικόλαος 1μμ

Νέο τεύχος "Σοσιαλισμός από τα Κάτω" Νο 132

Νέο τεύχος "Σοσιαλισμός από τα Κάτω" Νο 132
Σοσιαλισμός από τα Kάτω Νο 132 Ο εκρηκτικός συνδυασμός Πανικόβλητα επιτελεία - Οργισμένη εργατική τάξη

Δείτε τα βίντεο

Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: 4 μάχες που ξεκινάνε τη νέα χρονιά

Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: 4 μάχες που ξεκινάνε τη νέα χρονιά
Με συμμετοχή αντιπροσώπων από τους τοπικούς πυρήνες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6/1, το πρώτο Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ για το 2019. Η συζήτηση είχε τρία θέματα: Η πρώτη είχε να κάνει με την παρέμβαση και το χτίσιμο του επαναστατικού κόμματος τη νέα χρονιά και την εισήγηση έκανε η Μαρία Στύλλου.