Ο “ανίδεος”Αλέξης Τσίπρας



«H ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο φαίνεται καλή για κάποιους που δεν έχουν ιδέα, δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη πλευρά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες». Αυτά δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Μυτιλήνη στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σουλτς. 

Και συμπλήρωσε : «Άρα το δίλημμα για μας δεν είναι αν θα χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για μας είναι να μη χάνουν τη ζωή τους πρόσφυγες. Συνεπώς, είναι ωραίες οι ιδέες που στηρίζονται όμως σε έλλειψη γνώσης, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει με υπευθυνότητα να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα. Και η σωστή διαχείριση είναι η σωστή προετοιμασία των υποδομών στην ελληνική πλευρά και η συνεργασία με την Τουρκία στο να σταματήσουν οι ροές». Από δίπλα και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας δήλωσε: «Δεν εξυπηρετεί στρατιωτικούς σκοπούς ο φράχτης του Έβρου αλλά μόνο σκοπούς ασφαλείας». 
Το ζητούμενο είναι ασφάλεια για ποιον; και διαχείριση για ποιανού όφελος; Ο χειμώνας προχωράει και η ροή των προσφύγων συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό. Όσο η ΕΕ με τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης διατηρούν το φράχτη στον Έβρο, με ό, τι δικαιολογίες και αν προβάλουν, η πραγματικότητα είναι ότι είναι συνυπεύθυνοι για τους πνιγμούς στο Αιγαίο. Το Δελτίο Τύπου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στις 2/11 αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας. “Υπολογίζεται ότι τους πρώτους δέκα μήνες του 2015 περισσότεροι από 454 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε διαδοχικά ναυάγια στο Αιγαίο. Μόνο μεταξύ 28 και 30 Οκτωβρίου, 86 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε εφτά ναυάγια κοντά στις ακτές της Λέσβου, της Σάμου, της Καλύμνου και της Ρόδου. 
Δικαιώματα
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης 560.683 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά από την αρχή του χρόνου και μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2015. Τη συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ εκείνων που περνούν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας αποτελούν άνθρωποι οι οποίοι διαφεύγουν πολέμους και άλλες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τους Σύριους και τους Αφγανούς να αποτελούν την πλειοψηφία μεταξύ αυτών”.
Όλες αυτές οι ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. “Τα αυξημένα μέτρα φύλαξης των χερσαίων συνόρων με τη Τουρκία καθώς και η ανέγερση εκεί ενός φράχτη μήκους 12.5 χιλιομέτρων το 2012, έχει αναγκάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιλέγουν την πιο επικίνδυνη διαδρομή μέσω των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία. Η Διεθνής Αμνηστία έχει συλλέξει επίσης καταγγελίες σχετικά με παράνομες επιχειρήσεις απώθησης προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Έβρου” καταλήγει το Δελτίο Τύπου. 
Όταν 454 άνθρωποι -ανάμεσά τους 100 παιδιά- πνίγονται, γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ αρνούνται να ανοίξουν ασφαλή περάσματα για τους πρόσφυγες, τότε τι άλλο είναι εκτός από ένα βρώμικο παιχνίδι εντυπώσεων το γεγονός ότι στήθηκε μία ολόκληρη τελετή την περασμένη Τετάρτη το πρωί όταν αναχώρησαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 30 πρόσφυγες για το Λουξεμβούργο και μάλιστα με την παρουσία Τσίπρα, Σούλτς και Αβραμόπουλου. 
Όμως ακόμα και αυτή η συμβολική κίνηση (που έχει στόχο να καθησυχάσει την οργή του κόσμου που βρίσκεται στο πλευρό των προσφυγων), επικρίθηκε από τον Σόιμπλε που δήλωσε με κυνισμό: όταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «χαιρετίζει τέσσερις οικογένειες που μεταφέρονται από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο και όταν γίνονται τέτοιες ενέργειες, πρέπει στην Συρία να σκέφτονται οι πρόσφυγες ‘εμείς γιατί μένουμε εδώ, εφόσον είμαστε τόσο ευπρόσδεκτοι;» και μάλιστα επισήμανε ότι δεν πρέπει στους πρόσφυγες να δημιουργούνται «ψευδαισθήσεις μέσω λάθος εικόνων”. 
Την απάντηση στις υποκρισίες Τσίπρα -Σουλτς έδωσε ο ίδιος ο κόσμος που ζει στο πετσί του από τη μία τις συνεχιζόμενες δολοφονίες στο Αιγαίο και από την άλλη την ανυπαρξία οποιασδήποτε κρατικής συνδρομής για τη φιλοξενία όσων καταφέρνουν να γλυτώσουν και να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ. Τόσο στη Μόρια της Μυτιλήνης όσο και στο Παλαί στο Γαλάτσι, κόσμος της περιοχής υποδέχτηκε τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεκδικώντας να πέσει ο φράχτης και να ανοίξουν τα σύνορα. 
Κυνισμός
«Η επίθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά του κινήματος, που διεκδικεί να πέσει ο φράχτης στον Έβρο και να ανοίξουν τα σύνορα ώστε να υπάρχει ασφαλής είσοδος των προσφύγων και των μεταναστών και να μπει τέλος στους πνιγμούς μικρών Αϊλάν, δείχνει ότι ο κυνισμός για τις χαμένες ανθρώπινες ζωές γίνεται επίσημη πολιτική της κυβέρνησης.
Αυτός που «δεν έχει ιδέα» τι σημαίνει η ελεύθερη είσοδος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που επιχειρεί να κρύψει κάτω από τα διπλωματικά συμφέροντα και το παζάρι με τον Ερντογάν τα πνιγμένα κορμιά των προσφύγων», αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ. 
«Χαιρετίζουμε τους διαδηλωτές που δεν άφησαν τους απολογητές των φραχτών να παριστάνουν τους σύμμαχους των αλληλέγγυων για τους πρόσφυγες. Κύριε Τσίπρα, όταν λέμε να πέσει ο φράχτης στον Έβρο δεν προτείνουμε να περνάνε από πάνω οι πρόσφυγες στα κρυφά. Από τα σύνορα τα επίσημα λέμε να μπαίνουν ως άνθρωποι και όχι στα κρυφά ως λαθραία τσιγάρα ή πετρέλαιο. Η εμμονή να χρηματοδοτούν με 3 δις ευρώ τον Ερντογάν, ως ανάχωμα για τους πρόσφυγες, δείχνει ότι δεν έχει τέλος η κατρακύλα υποστήριξης και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Συρία, που ξεσπιτώνουν εκατομμύρια κόσμο. Δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο στη κυβέρνηση του τρίτου μνημονίου που σπέρνουν τη φτώχεια να ενισχύσει τους δολοφονικούς φράχτες με νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης-hotspot. Καλούμε το εργατικό κίνημα και την νεολαία, που ετοιμάζονται για την Γενική Απεργία στις 12 Νοέμβρη και τη πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη να προχωρήσουν σε αποφάσεις υπέρ της καμπάνιας να ανοίξουν τα σύνορα και να πέσει ο φράχτης, στηρίζοντας την πανελλαδική κινητοποίηση, στις 23 -24 Γενάρη, στην Αλεξανδρούπολη και στο φράχτη στον Έβρο».
Σε ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο που εξηγεί τι είναι ο φράχτης του Έβρου και για ποιο λόγο πρέπει να γκρεμιστεί, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών (6/11), ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος δίνει απάντηση στις κυβερνητικές υποκρισίες: «Το αίτημα (να πέσει ο φράχτης) όμως εννοεί την κατάργηση ενός σύνθετου φονικού συστήματος που εγκαθιδρύθηκε στα σύνορα του Έβρου με μοναδικό σκοπό να αποτρέπει κάθε ασφαλή αναζήτηση προστασίας στη χώρα μας και να κατευθύνει τους πρόσφυγες σε θανατηφόρες διαδρομές. Ο φράχτης αποτελεί το θεμέλιο αυτού του συστήματος…Η αποτελεσματικότητα του φράχτη στον Έβρο συμπληρώνεται με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα όπως είναι οι θερμικές κάμερες, που ανιχνεύουν κινήσεις προσφύγων στο έδαφος της Τουρκίας -χωρίς η τελευταία να διατυπώνει οποιαδήποτε αντίρρηση!-, μεταφέρουν αυτόματα τα δεδομένα στο κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα και στην τουρκική αστυνομία στην Ανατολική Θράκη, η οποία στο πλαίσιο της συνεργασίας που ισχύει από τον Μάιο του 2011 προβαίνει στη σύλληψη των προσφύγων... 
Έτσι, η μόνη δυνατότητα που απομένει στους πρόσφυγες για να περάσουν στην Ελλάδα από την περιοχή του Έβρου είναι να διασχίσουν το ποτάμι με βάρκα ή κολυμπώντας. Είναι εκεί που θρηνούμε εδώ και χρόνια θανάτους, τους οποίους μόλις τώρα ανακάλυψαν και οι αρμόδιοι υπουργοί, για να δηλώσουν όμως ότι και ο Έβρος έχει νεκρούς όπως το Αιγαίο, και –«συνεπώς»- δεν ωφελεί να πέσει ο φράχτης!
Η αλήθεια είναι ότι και οι νεκροί του Έβρου σήμερα είναι αποτέλεσμα του φράχτη. Υπάρχει όμως μια διαφορά ανάμεσα στον Έβρο και στο Αιγαίο: Στον Έβρο ο στρατός έχει τη δυνατότητα και προβαίνει σε παράνομες νυχτερινές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία όσων δεν πνίγονται και δεν πεθαίνουν από το κρύο, ενώ στο Αιγαίο όσοι επιβιώνουν έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να ζητήσουν την προστασία που δικαιούνται.
Αυτή είναι η αλυσίδα σχέσεων που κάνουν τον φράχτη υπεύθυνο για τους θανάτους στο Αιγαίο. Αναρωτιέμαι: οι «αρμόδιοι» υπουργοί δεν τη γνωρίζουν ή απλώς η εξουσία τους κάνει ανάλγητους και υποκριτές;».

Κίνημα για να πέσουν οι φράχτες

Με συσκέψεις και εκδηλώσεις σε πόλεις και γειτονιές σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζεται η καμπάνια για ένα μαζικό πανελλαδικό διήμερο δράσης στις 23-24 Γενάρη 2016 στην Αλεξανδρούπολη και στον φράχτη του Έβρου, που απαιτεί «ρίξτε το φράχτη στον Έβρο, ανοίξτε τα σύνορα για τους πρόσφυγες». 
“Μετά τη σύσκεψη που καλέσαμε σαν ΚΕΕΡΦΑ στο Αιγάλεω, την Τρίτη 3/11, ξεκινήσαμε να οργανώνουμε την καμπάνια, για την πανελλαδική κινητοποίηση στο φράχτη του Έβρου”, μας είπε η Μαρία. “Μαζί με τους μαθητές από το 5ο Λύκειο που συμμετείχαν στη σύσκεψη κάναμε εξόρμηση στο σχολείο τους που βρισκόταν σε κατάληψη. Οργανώσαμε αφισοκόλληση για να κάνουμε γνωστή την καμπάνια στη γειτονιά, ενώ ετοιμάζουμε στο τέλος του μήνα μία ανοιχτή εκδήλωση που θα τη συνδυάσουμε με συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα. Στις εξορμήσεις που έχουμε οργανώσει αυτό τον καιρό έχουμε γνωρίσει κόσμο που ενδιαφέρεται να ανέβει στον Έβρο. Από συναγωνιστές που συμμετέχουν στην κατάληψη Παπουτσάδικο, μέχρι μία μαθήτρια από το 1ο ΕΠΑΛ που μας κάλεσε στο σχολείο της για να μιλήσουμε με το σύλλογο καθηγητών”. 
Την Τετάρτη 4 Νοέμβρη σύσκεψη για την οργάνωση της πανελλαδικής καμπάνιας οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας. Τις εισηγήσεις έκαναν ο Στάθης Μακρίδης από την ΕΛΜΕ Αχαίας, ο Νίκος Παπαγεωργίου, αγωνιστής του αντιρατσιστικού κινήματος και ο Νεκτάριος Χαιντάρ από την ΚΕΕΡΦΑ. “Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη της διοργάνωσης μίας πλατιάς καμπάνιας για να πέσει ο φράχτης κόντρα στις αποφάσεις της ΕΕ που συνεργάζεται με τον Ερντογάν βάζοντας εμπόδια για να αποτρέψουν την είσοδό τους εντός της Ευρώπης”, μας είπε ο Ντεκτάριος. “Ο Στάθης Μακρίδης τόνισε ότι οι κινήσεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί από τα σωματεία χρειάζεται να γενικευτούν και να κλιμακωθούν, βάζοντας σαν στόχο το άνοιγμα των συνόρων και το γκρέμισμα του φράχτη. Όπως είπε οι καθηγητές ετοιμάζονται να ανοίξουν το θέμα στο φετινό γιορτασμό του Πολυτεχνείου στα σχολεία. Βγήκε μία συντονιστική επιτροπή που αποφάσισε ένα πρόγραμμα δράσης με στόχο την κινητοποίηση των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων και τη διοργάνωση δύο εκδηλώσεων, μία στο πανεπιστήμιο και μία στην πόλη”. 
Πρωτοβουλία
Σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ έγινε το Σάββατο 7 Νοέμβρη στην Καλλιθέα. «Στη σύσκεψη συμμετείχαν μαθητές από το 1ο Λύκειο Καλλιθέας», μας είπε ο Ραφαήλ. «Αφού συζητήσαμε τη σημασία της καμπάνιας που διεκδικεί να πέσει ο φράχτης στον Έβρο, βάλαμε μαζί τους ένα πρόγραμμα δράσης στην περιοχή, ξεκινώντας με αφισοκόλληση, εξόρμηση στο σχολείο και τη διοργάνωση μίας τοπικής ανοιχτής εκδήλωσης. Στην περιοχή μας έχει ήδη παρθεί μία πρωτοβουλία για το προσφυγικό, από τη μεριά της ΕΛΜΕ, στην οποία συμμετέχουν οι Σύλλογοι δασκάλων, γονέων, η ΚΕΕΡΦΑ και άλλοι φορείς της περιοχής. Αυτή η πρωτοβουλία έχει ήδη κυκλοφορήσει αφίσα και υλικό και διοργανώνει μία τοπική κινητοποίηση στις 21/11 το πρωί στην πλατεία Ν. Σμύρνης». 
Ανοιχτή σύσκεψη διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ την Κυριακή 8 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Την συνέλευση άνοιξαν με τις τοποθετήσεις τους ο Στέλιος Νικητόπουλος, εργαζόμενος αγωνιστής της ΕΡΤ-3, η Ελεάννα Ιωαννίδου, δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών δήμου Θεσσαλονίκης και ο Κώστας Τορπουζίδης, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης. «Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για τους πρόσφυγες και στην ανάγκη να παλέψουμε για το άνοιγμα των συνόρων για ασφαλή πέρασμα για τους πρόσφυγες και γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο, ενώ αποφασίστηκαν μία σειρά από βήματα για την οργάνωση της πανελλαδικής κινητοποίησης στις 23-24 Γενάρη», μας μεταφέρει ο Κώστας. 
«Η Ελεάννα ενημέρωσε ότι υπάρχουν πιέσεις προς το δήμο Θεσσαλονίκης για να διαμορφώσει χώρο φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, καθώς επίσης και να ενεργοποιήσει έκτακτα μέτρα πολιτικής προστασίας για στέγαση και σίτιση, σε περίπτωση που ο κόσμος μείνει εγκλωβισμένος στην Ειδομένη. Πρότεινε επίσης να γίνει κάποια παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Στέλιος μίλησε για το νέο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί από την ΕΡΤ3 στις 11/11 για τον φράχτη και τους πρόσφυγες και μίλησε για την τεράστια αλληλεγγύη που δείχνουν οι ντόπιοι στα νησιά σε αντίθεση με την υποκρισία της κυβέρνησης και της ΕΕ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν φοιτητές καθώς επίσης και εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από σωματεία της πόλης. Οι τοποθετήσεις όλων κατέληγαν στο ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ανοίξουμε την καμπάνια μαζικά στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και στις γειτονιές και στις γύρω πόλεις όπως τα Γιαννιτσά και η Βέροια. Η απεργία στις 12//11 και η πορεία του Πολυτεχνείου θα είναι καθοριστικοί σταθμοί σε αυτή την προσπάθεια, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η διοργάνωση μίας μεγάλης εκδήλωσης στα τέλη Νοέμβρη».

Διήμερο Πανελλαδικής δράσης στον Έβρο

Παρασκευή 22 Γενάρη 
Αναχωρήσεις από Αθήνα, Κρήτη, Πάτρα, Γιάννενα, Βόλο
Σάββατο 23 Γενάρη
Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κομοτηνή
Διαδήλωση: Αλεξανδρούπολη, Δημαρχείο 3μμ
Εκδήλωση-συζήτηση: «Ανοίξτε τα σύνορα, ρίξτε τους φράχτες, σταματήστε τους πνιγμούς σε Αιγαίο και Έβρο», με συμμετοχή διεθνών αντιπροσωπειών. 
Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης 7μμ
Κυριακή 24 Γενάρη, 
Πορεία στο Φράχτη του Έβρου, 12μες 
Κινητοποίηση στα σύνορα 
στους Κήπους του Έβρου, 12μες
Συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, 
6μμ, Αναχώρηση 

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf