Την περίοδο της χούντας οι ηγεσίες των κομμάτων της επίσημης αριστεράς, του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού, πίστευαν ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να σταματήσει η δικτατορία ήταν ένα σταδιακό ξεχείλωμα της διαδικασίας φιλελευθεροποίησης που είχε ξεκινήσει η χούντα. Η «φιλελευθεροποίηση» της χούντας του Πινοσέτ στη Χιλή, μας δίνει μια ιδέα για το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί στην Ελλάδα.
Η πολιτική στάση του συμβιβασμού με τα λεγόμενα «προοδευτικά»
κομμάτια της άρχουσας τάξης οδήγησε τότε τα κόμματα της ρεφορμιστικής
αριστεράς να αντιταχθούν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, αλλά και
συνολικότερα στη στρατηγική της ρήξης και της ανατροπής που πρότεινε η
νεοφώτιστη Επαναστατική Αριστερά. Αυτή η πολιτική μάχη κρίθηκε. Η
κατάληψη του Πολυτεχνείου έγινε, ματοκυλίστηκε, αλλά τελικά νίκησε,
τουλάχιστον όσον αφορά στην ανατροπή της χούντας, σημαδεύοντας το κίνημα
και την πολιτική ζωή στην Ελλάδα όλες τις επόμενες δεκαετίες.
Σήμερα ο «ρεαλιστικός δρόμος» που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή των μνημονίων, μέσα από κάποιο «έντιμο συμβιβασμό» με την τρόικα αποδεικνύεται το ίδιο επικίνδυνος και ολισθηρός. Τις ίδιες μέρες που θα γιορτάζεται το Πολυτεχνείο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μαγειρεύει πυρετωδώς την ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων και των ισοδύναμων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα στη συμφωνία του Ιούλη. Ανήμερα στις 17 Νοέμβρη ο Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών θα βρίσκεται στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Ερντογάν με κορυφαίο ζήτημα της ατζέντας του το προσφυγικό ενώ μια εβδομάδα αργότερα, στις 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολουθώντας το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, βαθαίνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις επεμβάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου – που αναμένεται να συζητηθούν στις 15 και 16 Νοεμβρίου στη Σύνοδο των G-20 στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας. Kαι ταυτόχρονα, σε όλες τις συνόδους της ΕΕ στηρίζει ενεργά τα ρατσιστικά σχέδια της Ευρώπης-Φρούριο για οικονομική ενίσχυση του Ερντογάν προκειμένου να κλείσει το δρόμο στους πρόσφυγες, ενίσχυση της Φρόντεξ στο Αιγαίο και δημιουργία hotspots, δηλαδή κέντρων συγκέντρωσης και «διαλογής» προσφύγων.
Αν στη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τα κόμματα της ρεφορμιστικής αριστεράς θεωρούσαν το Πολυτεχνείο μια ριψοκίνδυνη ενέργεια που θα ανέτρεπε την πορεία ομαλοποίησης της χούντας, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την υποταγή στην τρόικα και στην άρχουσα τάξη και τα μνημόνια με «ανθρώπινο πρόσωπο»…