Οπαδοί και ποδοσφαιριστές της ΑΟ Νέας Ιωνίας στο πλευρό των προσφύγων |
Ένα νεκρό βρέφος, ηλικίας περίπου έξι μηνών, έως ενός έτους, μία νεκρή γυναίκα και ένας άντρας βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε σε παραλίες της Κω. Και οι τρεις, όπως και χιλιάδες άλλοι, δολοφονήθηκαν από την πολιτική των κλειστών συνόρων της ΕΕ με την οποία συμπλέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Την επόμενη εβδομάδα, συνεδριάζουν ξανά οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 15 και 16 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα καταληχθούν τα επόμενα βήματα των χωρών της ΕΕ για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με την απόφαση της προηγούμενης συνόδου που έγινε στα μέσα Σεπτέμβρη, θα πρέπει μέχρι το τέλος Νοέμβρη να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα κέντρα καταγραφής και διαλογής προσφύγων και μεταναστών (hot spot) και μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν μπει σε λειτουργία. Στην Ελλάδα ο σχεδιασμός προβλέπει πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω.
Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι χωμένη για τα καλά σε αυτούς τους δολοφονικούς σχεδιασμούς σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα ο Βέρνερ Φάιμαν, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, ο οποίος μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα επισκεφτεί τη Λέσβο, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση ενός από τα "Hot spots". Ο καγκελάριος έχει υποσχεθεί την αποστολή 100 αυστριακών ειδικών οι οποίοι θα συνδράμουν στην κατασκευή και στη λειτουργία τους. «Εκείνοι οι οποίοι έχουν αυτή την πιθανότητα (σ.σ. χορήγησης ασύλου), θα πρέπει και να την αποκτούν και να κατανέμονται δίκαια στην ΕΕ, ενώ οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, πρέπει να στέλνονται πίσω», έχει δηλώσει ο Βέρνερ Φάιμαν.
Η ΕΕ που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει τη μετανάστευση με ευαισθησία, πρόκειται να δαπανήσει δισεκατομμύρια για την αύξηση της καταστολής που θα κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη την μετακίνηση των προσφύγων είτε θα λειτουργήσει αποτρεπτικά εξαναγκάζοντάς τους να βιώνουν τις συνέπειες των βομβαρδισμών και της ακραίας φτώχειας στις χώρες καταγωγής τους.
Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί σε γαλλικό πρακτορείο, η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ περιλαμβάνει στρατόπεδα συγκέντρωσης, αύξηση της δύναμης της Frontex και διπλασιασμό των απελάσεων, μία πολιτική με την οποία η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί. Ο επικεφαλής της Frontex αναφέρει: «τα κράτη-μέλη πρέπει να κατανοήσουν ότι αντί της ανάπτυξης εκατοντάδων αστυνομικών στα εθνικά τους σύνορα, θα ήταν πιο χρήσιμο να τους στείλουν στα εξωτερικά σύνορα. Τα πραγματικά σύνορα της Γαλλίας είναι στο Βιντιμίλε, αλλά επίσης στην Λαμπεντούζα, τη Λέσβο και τη Μελίγια...».
«Εάν κάθε κράτος διαχειριστεί την κρίση από τη γωνίτσα του, χωρίς συντονισμό με τους γείτονές του, η ροή δεν θα σταματήσει να περνά από τη μία χώρα στην άλλη, εις βάρος όλων», προειδοποιεί.
“Εάν είχαμε χίλιους ή δύο χιλιάδες ευρωπαίους συνοριακούς φρουρούς για να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές, αυτό θα είχε θεαματικά αποτελέσματα στην κρίση σε αυτά τα σύνορα”. Και συμπληρώνει ότι: «κατά μέσον όρο, μόνο το 39% των αποφάσεων επαναπροώθησης εκτελείται», κυρίως εξαιτίας της άρνησης των χωρών καταγωγής να δεχθούν πίσω τους πολίτες τους. «Ας είμαστε ρεαλιστές: εάν θέλουμε να επαναπροωθήσουμε τους παράτυπους μετανάστες προς τις χώρες καταγωγής τους, χρειάζονται κέντρα κράτησης, κυρίως εντός των hot spots».
Αν και η Frontex ναύλωσε τον περασμένο χρόνο 39 αεροσκάφη για την επιστροφή μεταναστών στις χώρες τους, ο επικεφαλής της θέτει για το 2015 σαν στόχο: «να φθάσουμε τον αριθμό των 60 αεροσκαφών για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών μέχρι το τέλος του έτους». Ταυτόχρονα προτείνει να υπάρχει πρόβλεψη ούτως ώστε η Frontex να έχει “ικανότητα για αυτονομία κινήσεων σε ορισμένες περιπτώσεις: για παράδειγμα, η Frontex να έχει τη δυνατότητα να επέμβει σε μία κρίση, χωρίς να περιμένει να διατυπωθεί το αίτημα από το ενδιαφερόμενο κράτος».
Περισσότερα εμπόδια
Στο παιχνίδι των σχεδιασμών ακόμα περισσότερων εμποδίων απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που ενορχηστρώνει η ΕΕ μπαίνει και η Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης κατέληξαν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα που αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα 5/10 κατά τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
“Βάσει του σχεδίου αυτού, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την ΕΕ συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες (περιπολίες) θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex”. “Οι μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία, όπου θα κατασκευαστούν και θα συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ έξι νέοι καταυλισμοί που θα μπορούν να στεγάσουν έως και δύο εκατομμύρια ανθρώπους”, σύμφωνα με την εφημερίδα.
“Αν η ΕΕ καταλήξει σε συμφωνία με την Τουρκία, το σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου”. Ο Ερντογάν με τη σειρά του διεκδικεί μερικά δις ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του.
“Το μέλλον του κόσμου δεν μπορεί να δομηθεί με νήπια να πεθαίνουν στην πόρτα μας", είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο των ΟΗΕ. “Δε νοείται μία Ευρώπη γεμάτη φράχτες”, είχε δηλώσει ο Σόιμπλε. Και όμως η ΕΕ έχει τα χέρια της βαμμενα με το αίμα των προσφύγων που υποτίθεται ότι θέλει να διασώσει. Τη στιγμή που συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Συρία από ΝΑΤΟ, Γαλλία και Ρωσία, τα γεράκια της ΕΕ ετοιμάζουν νέα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των απλών ανθρώπων που τρέχουν να γλυτώσουν από τις συνέπειες του πολέμου και της φτώχειας.
Το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης, που υποδέχτηκε στους σταθμούς των τρένου τους πρόσφυγες σε Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, οι χιλιάδες αλληλέγγυοι στην Ελλάδα που προσπαθούν να προσφέρουν στους πρόσφυγες τα αυτονόητα που θα έπρεπε να προσφέρει ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός, έχουν τη δύναμη να μπουν φραγμός στα νέα ρατσιστικά μέτρα. Σαν εργατικό και αντιρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα χρειάζεται να παλέψουμε για άμεσα μέτρα ανακούφισης των προσφύγων και των μεταναστών, γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο, όχι στα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στη Frontex, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά. Αυτό δεν είναι πλέον σύνθημα. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για όλα τα εκατομμύρια των ανθρώπων που καταδικάζονται στο θάνατο μόνο και μόνο γιατί γεννήθηκαν, στη “λάθος” μεριά αυτού του πλανήτη.