Η άποψή μας

Η άποψή μας
Κυβερνητική κρίση: Στη σκιά της εργατικής οργής

Ανταρσία ενάντια στη Συμφωνία


Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα σηματοδότησε άλλο ένα βήμα του Αλέξη Τσίπρα προς την υπογραφή της Συμφωνίας που επιβάλλουν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ. Απομένει άλλη μια συνεδρίαση του Eurogroup και η τακτική Σύνοδος της ΕΕ στο τέλος της βδομάδας, αλλά είναι πια φανερό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποκύψει στους εκβιαστές.
Η Αυγή προσπαθεί να εμφανίσει ότι αυτή τη φορά τα βάρη θα πέσουν στους «έχοντες», αλλά ο μνημονιακός χαρακτήρας και της νέας συμφωνίας δεν κρύβεται με τίποτα. Μπορείτε να διαβάσετε στη διπλανή σελίδα αναλυτικά τις νέες υποχωρήσεις της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών. Δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο από τις υποσχέσεις για ανατροπή της λιτότητας.
Αυτή είναι η κατάληξη ενός πεντάμηνου συνεχών συμβιβασμών, όπου κάθε βήμα πίσω του ΣΥΡΙΖΑ έφερνε νέα κλιμάκωση των απαιτήσεων από την άλλη μεριά. Ωστόσο, αυτή η μακρόσυρτη αλυσίδα εκβιασμών μπορεί να οδήγησε οικονομικά στα μέτρα που ήθελαν ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά πολιτικά έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα: ένα μεγάλο μέρος, πλειοψηφικό, από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ελπίδες για έναν «αμοιβαία επωφελή» ευρωπαϊκό συμβιβασμό, τώρα προτιμάει τη ρήξη και όχι τη νέα μνημονιακή συμφωνία.
Πέρα από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων (όπως της Public Issue στην Αυγή της Κυριακής 21/6, που δείχνει 84% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με την άποψη να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση), η εξέλιξη αυτή φάνηκε στην πράξη με τη μαζικότητα του συλλαλητήριου της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα την Κυριακή. Βγήκε στο δρόμο ένα μαζικό ρεύμα ανταρσίας ενάντια στο νέο πακέτο λιτότητας.
Ελπίδα
Εδώ βρίσκεται η ελπίδα. Η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι και ο Γιουνκέρ μπορούν να οδηγούν τους συμβιβασμούς του Τσίπρα στα άκρα, αλλά έχουν να λογαριαστούν με την εργατική αντίσταση που αρνείται να υποταχτεί.
Το άμεσο βήμα μπορεί και πρέπει να είναι πανεργατική απεργία ενάντια στη Συμφωνία. Να απαιτήσουμε από όλες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να συμμορφωθούν με τις διαθέσεις της βάσης όπως εκφράστηκαν χειροπιαστά με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Να απαιτήσουμε από όλους τους βουλευτές της Αριστεράς να καταψηφίσουν τη Συμφωνία.
Αλλά, παράλληλα, πρέπει να οργανώνουμε τη συνέχεια, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Μια υπερψήφιση του νέου Μνημόνιου από τη Βουλή που εκλέχτηκε για να βάλει τέρμα στα Μνημόνια θα είναι το αντίστοιχο με το παλατιανό πραξικόπημα τον Ιούλη του 1965, ιδιαίτερα αν αυτό γίνει σε ανοιχτή συνεργασία με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και τη δεξιά.
Κάθε εργατικός χώρος, κάθε σωματείο και κάθε εργατογειτονιά μπορεί να γίνει κάστρο αντίστασης ενάντια στις περικοπές, στις ιδιωτικοποιήσεις και σε όλα τα ξεπουλήματα που φέρνει η νέα μνημονιακή Συμφωνία. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ, που από την αρχή προειδοποιούσαν ενάντια στους συμβιβασμούς και τις καταστροφικές τους συνέπειες, θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να στηρίξουμε την εργατική αντίσταση. Ελάτε να οργανώσουμε την εργατική ανταρσία μαζί.

20 Γενάρη - Κοινό βήμα συντονισμού

20 Γενάρη - Κοινό βήμα συντονισμού
Δείτε το πρόγραμμα της Πανελλαδικής Συνέλευσης Εργατικής Αντίστασης

Έξι χρόνια μετά: Δικαιοσύνη για τον Σαχζάτ Λουκμάν

Έξι χρόνια μετά: Δικαιοσύνη για τον Σαχζάτ Λουκμάν
Μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στις 18 Γενάρη στα Πετράλωνα, στη μνήμη του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες Σαχζάτ Λουκμάν, καλούν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα» και η ΚΕΕΡΦΑ.

16M: Ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό

16M: Ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό
Aθήνα Ομόνοια 3μμ Θεσσαλονίκη Άγαλμα Βενιζέλου 12μες Χανιά Πλατεία Αγοράς 12μες Ηράκλειο Λιοντάρια 12μες Ξάνθη Κεντρική Πλατεία 4μμ Γιάννενα Περιφέρεια 12μες Πάτρα Πλατεία Γεωργίου 12μες Βόλος Άγιος Νικόλαος 1μμ

Νέο τεύχος "Σοσιαλισμός από τα Κάτω" Νο 132

Νέο τεύχος "Σοσιαλισμός από τα Κάτω" Νο 132
Σοσιαλισμός από τα Kάτω Νο 132 Ο εκρηκτικός συνδυασμός Πανικόβλητα επιτελεία - Οργισμένη εργατική τάξη

Δείτε τα βίντεο

Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: 4 μάχες που ξεκινάνε τη νέα χρονιά

Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: 4 μάχες που ξεκινάνε τη νέα χρονιά
Με συμμετοχή αντιπροσώπων από τους τοπικούς πυρήνες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6/1, το πρώτο Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ για το 2019. Η συζήτηση είχε τρία θέματα: Η πρώτη είχε να κάνει με την παρέμβαση και το χτίσιμο του επαναστατικού κόμματος τη νέα χρονιά και την εισήγηση έκανε η Μαρία Στύλλου.