Πετυχημένες εκδηλώσεις στην Ξάνθη




Την Πέμπτη 7/5 μετά από απόφαση του Συλλόγου Οικότροφων της φοιτητικής λέσχης, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συναυλία στο χώρο του Πανεπιστημίου (ΠΡΟΚΑΤ) με μεγάλη συμμετοχή από την πλευρά των φοιτητών.
Την αμέσως επόμενη μέρα (Παρασκευή) ξεκίνησε το διήμερο αντιφασιστικό αντιρατσιστικό φεστιβάλ που οργανώθηκε από την ΚΕΕΡΦΑ, την ΕΛΜΕ, τη ΔΟΕ, και το σύλλογο μειονοτικών δασκάλων αποφοίτων της ΕΠΑΘ Ξάνθης. Αποτελούσε ανάγκη του κόσμου της εκπαίδευσης να συζητήσει οργανωμένα για την φασιστική απειλή και την αντιμετώπιση του ρατσισμού στην εκπαίδευση. Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ η συζήτηση αφορούσε στον τρόπο αντιμετώπισης του φασισμού στην εκπαίδευση αλλά και τη δίκη της Χρυσής Αυγής με ομιλητές τον Σπύρο Μαρκέτο και τον Μπάμπη Κουρουνδή. 
Στην πολύ πλούσια συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από εξήντα άτομα συζητήθηκαν, ιδίως μέσα από την εξέταση της πορείας της δίκης της Χρυσής Αυγής, όλα τα ζητήματα που αφορούν το αντιφασιστικό κίνημα: τα αίτια της ανόδου της Χρυσής Αυγής, ο ρατσισμός και η καλλιέργεια της ισλαμοφοβίας, η σημασία της δίκης και της ανάγκης διαρκούς κινηματικής παρέμβασης σε ολόκληρη την πορεία της - καθώς ήταν το αντιφασιστικό κίνημα εκείνο που διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο ώστε να περιοριστεί η δράση της και να ασκηθεί δίωξη σε βάρος της - ο καθαρά εγκληματικός χαρακτήρας της δράσης της, ο ρόλος του κράτους και των διασυνδέσεων του με τους ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, μέχρι τα ζητήματα της έμπρακτης αντιμετώπισης τέτοιων φαινόμενων στην εκπαιδευτική πράξη. 
Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε βιωματικό σεμινάριο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού στην εκπαίδευση που οργανώθηκε από τους εκπαιδευτικούς και ακολούθως εκδήλωση με θέμα το ρατσισμό και την ιδεολογία του ναζισμού και ομιλητή τον καθηγητή Γιώργο Τσιάκαλο. Μετά το τέλος της συζήτησης της δεύτερης μέρας ακολούθησε συναυλία στο δημοτικό αμφιθέατρο στο κέντρο της πόλης με τη συμμετοχή των Circle of Confusion και του Baris Turgenis, ο οποίος τραγούδησε, μεταξύ άλλων, τουρκικά αντιστασιακά τραγούδια και ποιήματα. 
Η μεγάλη επιτυχία των δράσεων αυτών έδειξε την ανάγκη του κόσμου να παλέψει ενωτικά. Ήταν η πρώτη φορά που οργανώθηκε κοινή εκδήλωση με το σωματείο των μειονοτικών δασκάλων και τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και με συμμετοχή και άλλων εργαζόμενων. Η τοποθέτηση του Τζεμήλ, προέδρου του συνδικάτου των οικοδόμων δείχνει τα προχωρήματα αυτού του κόσμου. Συγκεντρώθηκαν περίπου 200 ευρώ οικονομικής ενίσχυσης για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος. Ανοίγονται ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για την αντιφασιστική παρέμβαση μας όχι μόνο στους εργατικούς χώρους αλλά σε ολόκληρη την πόλη και μέσα στη μειονότητα. 
Γιάννης Πατζανακίδης

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf