Είναι ο δεύτερος θάνατος μέσα σε λίγους μήνες σ' ένα εργοτάξιο όπου οι εργάτες αναγκάζονται να δουλεύουν 6 μέρες τη βδομάδα με υπερωρίες, πενιχρά μεροκάματα, χωρίς καθημερινή παρουσία τεχνικού Ασφαλείας και γιατρού Εργασίας και με την πίεση να ολοκληρωθεί γρήγορα το έργο.
Όλα αυτά έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τον περιορισμό του “κόστους” του έργου για την εταιρεία. Μπροστά σ' αυτόν τον στόχο, οι ζωές των εργατών μπαίνουν ακόμα περισσότερο σε δεύτερη μοίρα για τον “όμιλο υποδομών”, που η χάρη του φτάνει από τη Ρουμανία ως τα Εμιράτα και το Κατάρ, κι ας έχει καταδικαστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (με πρόστιμο-χάδι) για “συμμετοχή σε διακριτές οριζόντιες συμπράξεις για την κατανομή αγορών και τη νόθευση διαγωνισμών δημοσίων έργων”. Για να γλιτώσει χρόνο και χρήμα η εταιρεία αλλάζει ακόμα και τα αρχικά σχέδια, πχ κόβοντας βουνά εκεί όπου προβλέπονταν η κατασκευή τούνελ, αδιαφορώντας για την αλλοίωση του φυσικού τοπίου. Από τις πρώτες κιόλας εργασίες της διάνοιξης αποκαλύφθηκε κάτω από τα ηφαιστειογενή πετρώματα ένα απολιθωμένο δάσος, το οποίο όμως πολύ γρήγορα “σκεπάστηκε”...
Κέρδη
Η κυβέρνηση της ΝΔ τα δίνει όλα στα αφεντικά -λιμάνια, δρόμους, ενέργεια, νερό- χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες στις ζωές εκατομμυρίων εργατών και στο περιβάλλον, παρά μόνο τα κέρδη του κατασκευαστικού κεφαλαίου και των οικονομικών κολοσσών που παραμένουν το μόνο κίνητρο των “αναπτυξιακών” τους σχεδίων.
Την Πέμπτη 25/6 πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη μεγάλη κινητοποίηση για τα θανατηφόρα εργατικά “ατυχήματα”με τη συμμετοχή πέντε πρωτοβάθμιων σωματείων (Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατών ΡΟΔΟΠΗΣ, Εργαζομένων ΔΕΥΑΞ, Λιμενεργατών Λιμένος Πόρτο Λάγος και Παμμηχανική Ένωση Ξάνθης), του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών, της ΕΛΜΕ Ξάνθης, του ΣΕΚ Ξάνθης και άλλων αριστερών οργανώσεων. Την ίδια ημέρα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος κήρυξε στάση εργασίας στο εργοτάξιο από τις 12 το μεσημέρι ως τη λήξη της βάρδιας.
Για να αλλάξουν οι άθλιες συνθήκες εργασίας, για να κερδίσουν οι εργάτες τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που δεν υπάρχουν και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που δεν τηρούνται, δεν αρκεί αυτό που προτείνει η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης: μια “συνάντηση όλων των φορέων για να γίνει ένα Τμήμα Τεχνικού Επιθεωρητή και στην Ξάνθη”.
Χρειάζεται κάλεσμα για απεργιακή κινητοποίηση, σύγκρουση με την εργοδοσία, ανάδειξη των πιθανών ποινικών της ευθυνών, δηλαδή όλα αυτά από τα οποία το Εργατικό Κέντρο λάμπει δια της απουσίας του.
ΣΕΚ Ξάνθης