Όλοι και όλες στη Διαδήλωση του Πολυτεχνείου - Ο Δρόμος του Νοέμβρη Επαναστατικός


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΣΕΞΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Μέσα στην πιο έκρυθμη κατάσταση οργανώνουμε φέτος την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σε όλες τις σχολές πανελλαδικά. Ο νέος νόμος για την εκπαίδευση που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο, άρχισε να δείχνει τις καταστροφικές του συνέπειες πριν καν εφαρμοστεί. Πρόκειται για ένα νόμο που συνεχίζει στα χνάρια όλων των προηγούμενων, τσακίζοντας την ήδη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση της Παιδείας, σπρώχνοντας τα ιδρύματα στην περίφημη «αυτοχρηματοδότηση».

Με τη θεσμοθέτηση διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, με πετσόκομμα της φοιτητικής μέριμνας (στέγαση, σίτιση, συγγράμματα, μεταφορές) και δάνεια από την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Η πλήρης ευθυγράμμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη λιτότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν φέρει τις σχολές μας στο χείλος του γκρεμού. Είναι ενδεικτικές τόσο οι εικόνες των ξέχειλων αιθουσών όπου δεν χωράμε να παρακολουθήσουμε τα μαθήματα, όσο και η μέχρι πρότινος αμφιβολία του τι θα γίνει με τα συγγράμματα.

Δίπλα σ' αυτά, οι εξαγγελίες για δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αθήνας που παρουσιάζεται από το Υπουργείο σαν αναβάθμιση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε νέο ΑΕΙ, κρύβει από πίσω συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων,
απολύσεις διδακτικού προσωπικού, κ.α. με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για την αποπληρωμή του χρέους! Τα ίδια προσπαθούν να επιβάλουν και σε μια σειρά άλλα ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας. Το βασικό τους μέλημα είναι να συνεχίσουν να ρίχνουν λεφτά στους ιδιώτες -ξεπουλώντας τα πάντα- για να φέρουν την ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που οι ίδιοι τους οι αναλυτές παραδέχονται πως δεν θα έρθει με κανέναν από τους μέχρι τώρα δοκιμασμένους τρόπους.

Είναι η άλλη όψη του νομίσματος στις επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει τα μνημόνια σε όλη την εργατική τάξη. Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά πως για να μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα της και να δημιουργήσει πλεονάσματα πάνω στις πλάτες της εργατικής τάξης και της νεολαίας, θα πρέπει να περάσει πανω από την αντίσταση.

Όσο κι αν προσπαθούν να τσακίσουν τον εργατικό συνδικαλισμό και τις απεργίες, αλλά και το φοιτητικό κίνημα μέσα από την περιστολή του ασύλου, μπορούμε να τους σταματήσουμε! Οι διεθνείς εξελίξεις επιβεβαιώνουν και το βάθεμα της οικονομικής κρίσης του συστήματος αλλά και την όξυνση της πολιτικής κρίσης των κυρίαρχων κομμάτων. Από την Καταλονία μέχρι το Brexit, τις εκλογές στη Γερμανία αλλά και στη Γαλλία, ο κόσμος μαυρίζει τα κυρίαρχα κόμματα και παλεύει για τα δικαιώματά του.

Δεν θα περάσει!

Έτσι κι εδώ, η κατρακύλα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες στο να ψάχνουν λύση πιο αριστερά, οργανώνοντας αγώνες ενάντια στην υποχρηματοδότηση και τη διάλυση της Παιδείας, ενάντια στις περικοπές μισθών και συντάξεων, με κινήματα για προσλήψεις. Και έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη μάχη ενάντια στον αντιαπεργιακό νόμο αλλά και το νέο προϋπολογισμό μέσα στο Δεκέμβρη, που θα προσπαθήσει να περικόψει κι άλλο τις δημόσιες δαπάνες για Υγεία, Παιδεία και κοινωνικές παροχές.

Αυτό το νήμα χρειάζεται να πιάσουμε φέτος στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και να οργανώσουμε τη μαζική παρουσία των φοιτητών και των φοιτητριών στις ίδιες τις εκδηλώσεις αλλά πάνω απ' όλα στη μεγάλη διαδήλωση. Με κεντρικά συνθήματα αυτά που ανέδειξε η κατάληψη των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973 και πυροδότησε την εξέγερση ενάντια στη Χούντα.

Μέσα σε εκείνες τις συνθήκες, ο αντιδικτατορικός αγώνας συνδέθηκε με τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό (και τους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών εργατών), ανέδειξε τη στρατηγική της σύγκρουσης με το Χουντικό καθεστώς -κόντρα στις φωνές του "ρεαλισμού" και της αναμονής εκλογικών αναμετρήσεων σε συνεργασία με τα αντίστοιχα "συνταγματικά τόξα", ξαναγεννήθηκε η επαναστατική αριστερά στην Ελλάδα.

Χρειάζεται να συνεχίσουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μπορούμε να κερδίσουμε. Με συνελεύσεις και καταλήψεις για να μην εφαρμοστεί ποτέ
ο νόμος Γαβρόγλου, με αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στους νεοναζί και στο πλευρό των μεταναστών και των προσφύγων, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη συνολικότερη προοπτική.

Οι δυνάμεις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στις σχολές, συμμετέχοντας στα σχήματα ΕΑΑΚ, θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις
όλους αυτούς τους αγώνες. Παλεύουμε για διαγραφή του χρέους και όχι των σχολών μας. Για ανοιχτά σύνορα και πόλεις στους πρόσφυγες ενάντια στη φρίκη του πολέμου και τους φασίστες. Για να δυναμώσουν τα κινήματα ενάντια στο σεξισμό και την ομοφοβία.

Ελάτε να παλέψουμε μαζί!


ΣΕΚ στις σχολές

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf