Οχι άλλη αναμονή: Εμπρός για Πανεργατική!

 
ΑΔΕΔΥ
 
Πίσω από τις διαθέσεις της βάσης των εργαζομένων και κατώτερη των περιστάσεων, ήταν η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα.
 
Η Συνδιάσκεψη ούτε προσδιόρισε συγκεκριμένα την ημερομηνία της 24ωρης απεργίας που έχει εδώ και μήνες αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ, ούτε οποιαδήποτε άλλη κινητοποίηση - και αυτό ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση κατέθετε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης! Εκ των υστέρων η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ έτρεχε, τελευταία στιγμή, να καλέσει συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου στη Βουλή.
 
Παρά το μεγάλο αριθμό των τοποθετήσεων, ελάχιστοι ήταν οι σύνεδροι που έθεσαν το θέμα του προσδιορισμού της 24ωρης απεργίας που είχε ψηφίσει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ τον προηγούμενο Μάη. 
 
“Η κυβέρνηση του Τσίπρα χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τη γλώσσα των Σαμαροβενιζέλων ότι έρχεται η ανάπτυξη και ότι περάσαμε τα δύσκολα» τόνισε μιλώντας στην Συνδιάσκεψη ο Κώστας Πίττας, γραμματέας. της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στο τ. ΥΠΑΝ και μέλος των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων. «Η πραγματική εικόνα είναι αυτή της αιώνιας λιτότητας, της υποταγής στις πολιτικές των μνημόνιων αλλά και στην ακροδεξιά ρητορεία και το ρατσισμό. Σε αυτή την ΕΕ που επιβάλλει όλες αυτές τις πολιτικές είναι γαντζωμένες οι ελπίδες και η προοπτική του Τσίπρα. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι αυτές που βλέπουμε γύρω μας. Ιδιωτικοποιήσεις ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα, ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας, απολύσεις, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, κινητικότητα και αξιολόγηση, διάλυση των υπηρεσιών και ανάγκη για νέες προσλήψεις, κανόνια στον ιδιωτικό τομέα, διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, ανεργία, ενώ έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε άμεσα στα επόμενα πολυνομοσχέδια την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα”.
 
Απεργία
 
“Όμως χρειάζεται να γειώσουμε τη συζήτηση στο τί πρέπει να κάνουμε. Είναι ανάγκη να απαντήσουμε απεργιακά. Να καθοριστεί τώρα μια ημερομηνία ανάμεσα στις 15 και τις 20 Οκτώβρη ώστε να έχουμε τον χρόνο να την οργανώσουμε και με αυτόν τον τρόπο να καθορίσουμε πως θα κλιμακωθεί. Και προφανώς μια 24ωρη απεργία δεν μπορεί να λύσει τα ζητήματα αν δεν είναι στα πλαίσια μιας προοπτικής που έχει κλιμάκωση, οργάνωση, ενημέρωση, συνελεύσεις, και πρόγραμμα για το πώς θα προχωρήσει. 
 
Όμως χρειάζεται να πάμε πίσω στο τι έγινε την άνοιξη με το ασφαλιστικό. Θα μπορούσε η μεγάλη απεργία στις 4 Φλεβάρη να γίνει αφετηρία για απεργιακή κλιμάκωση; Δηλαδή, να μην φτάσουμε στο σημείο που λέγαμε όλοι, να καταθέσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο; Θα μπορούσε αλλά δεν έγινε. Γιατί; Γιατί καθ' όλη την επόμενη περίοδο όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, εκτός των Παρεμβάσεων, καλούσαν σε αναμονή μέχρι να δούμε το νομοσχέδιο να κατατίθεται στη βουλή. Έτσι φτάσαμε στο Σάββατο του Θωμά. Αν κρατήσουμε την ίδια τακτική θα κάνουμε απεργία παραμονές των Χριστουγέννων γιατί ξέρουμε πως αυτή είναι η τακτική του Κατρούγκαλου και του κάθε Κατρούγκαλου της κυβέρνησης Τσίπρα. 
 
Είναι ανάγκη λοιπόν να υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για 24ωρη απεργία. Όχι άλλη αναμονή αλλά απεργιακή δράση είναι η απάντηση στις επιθέσεις της κυβέρνησης. Δεν έχει σημασία αν αυτή η Συνδιάσκεψη έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Έχει σημασία να γυρίσουμε πίσω στους συλλόγους μας με μια ημερομηνία απεργίας ώστε να αρχίσουμε να δουλεύουμε όλοι στην κατεύθυνση του να μην φτάσουν να κατατεθούν τα μνημονιακά πολυνομοσχέδια που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου την επόμενη περίοδο”, τόνισε ο Κ. Πίττας. 
 
Μεγάλο κομμάτι της Συνδιάσκεψης πήρε η συζήτηση σχετικά με τις καταστατικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο επικείμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Βασικό αίτημα είναι να πραγματοποιηθεί επιτέλους η εγγραφή στην ΑΔΕΔΥ όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα χωρίς διαφοροποίηση ανάλογα με τη σύμβαση (ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου, μόνιμη, ορισμένου χρόνου ή έργου). Η μόνη παράταξη που αρνήθηκε μια τέτοια προοπτική ήταν η ΔΑΚΕ (ΝΔ) και μάλιστα με εξοργιστικά απαξιωτικό για τους συμβασιούχους εργαζόμενους τρόπο. “Έχουν θείο στην Κορώνη”, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΔΑ και αρχισυνδικαλιστής της ΔΑΚΕ Πολυμερόπουλος.
 

ΔΟΕ

Χωρίς απόφαση για απεργιακή κλιμάκωση ολοκληρώθηκε το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη η Γενική Συνέλευση Προέδρων των Δασκάλων. Η επόμενη κινητοποίηση που καλεί η ΔΟΕ είναι την Παρασκευή 30/9 με στάση εργασίας (12μες με 2μμ) και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 2μμ. 
 
Τα προβλήματα όμως που οδήγησαν στην 24ωρη απεργία στις 15/9 παραμένουν: ελλείψεις εκπαιδευτικών, διάλυση του Ολοήμερου δημοτικού και νηπιαγωγείου, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις τμημάτων, κατάργηση διδακτικών ωρών. 
 
Ακόμα και μετά τις τελευταίες προσλήψεις αναπληρωτών, παρά τα ψέματα του υπουργείου, υπάρχουν έξι χιλιάδες κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό λένε τα στοιχεία που υπάρχουν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και έγιναν γνωστά στη ΓΣ του Σαββάτου. Ο υπουργός Παιδείας, Φίλης μπορεί να μιλάει για "κανονικότητα", αλλά μόνο αυτή δεν υπάρχει. Πολλοί ήταν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων που εξήγησαν στη ΓΣ ότι το υπουργείο Παιδείας έστησε ένα ολόκληρο επικοινωνιακό σόου την ημέρα του αγιασμού για τα κανάλια, αλλά η κατάσταση στα σχολεία είναι εκρηκτική. 
 
Για αυτό και υπήρχαν τοποθετήσεις που επέμειναν στην απεργιακή κλιμάκωση. Η Ντίνα Κληρονόμου από το Σύλλογο Π.Ε. Χανίων ανέφερε: "Χρειάζεται να κάνουμε κάλεσμα και σε άλλα σωματεία, να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πολυήμερη απεργία. Να κρατήσουμε την ενότητα του κλάδου. Ποτέ δεν ξεκινήσαμε απεργία με εγγυημένη την επιτυχία της. Αν ξεκινήσουμε, θα υπάρχει συσπείρωση όλου του κλάδου". Έδωσε ακόμα και τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στις 15/9, πάνω από 30%. Την ανάγκη απεργιακής κλιμάκωσης επισήμαναν ακόμα οι εκπρόσωποι από το Σύλλογο Α' Αθήνας, από τη Νέα Σμύρνη, από τον Αριστοτέλη, από τον Κορυδαλλό-Αγία Βαρβάρα. 
 
Πολλές τοποθετήσεις έκαναν κριτική στην ηγεσία της ΔΟΕ. Χαρακτηριστικά ένας Πρόεδρος ανέφερε "η Ομοσπονδία βγάζει μια ανακοίνωση και μετά αφήνει την οργάνωση στον αυτόματο πιλότο" όσον αφορά τόσο την απεργία αλλά και τον γύρο των Γενικών Συνελεύσεων. Άλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι αφίσες για την κινητοποίηση στις 15/9 έφτασαν στα σχολεία, μέσω κούριερ, μια μέρα μετά την απεργία... 
 
Παρέμβαση έκανε το Συντονιστικό των Νηπιαγωγών τονίζοντας ότι η Ομοσπονδία πρέπει να μπει μπροστά στην υπεράσπιση της δουλειάς τους και του νηπιαγωγείου συνολικά. Τόνισαν ότι η διαδικασία της υπογραφής πρακτικών ενάντια στις αλλαγές στο νηπιαγωγείο είναι θετική (όπως στην περίπτωση της "αξιολόγησης" το προηγούμενο διάστημα), αλλά δεν επαρκεί. 
 
Χαμένη ευκαιρία
 
Η μη απόφαση για απεργιακή κλιμάκωση από τη ΓΣ είναι μια χαμένη ευκαιρία, ειδικά από τη στιγμή που στο συνέδριο του Ιούνη είχε περάσει η πρόταση για κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες τριήμερες ή πενταήμερες απεργίες μετά την 24ωρη στην έναρξη της χρονιάς. Σε αυτό το μεγαλύτερο βάρος φέρει η ηγεσία της Ομοσπονδίας των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ) που από την πρώτη στιγμή σαμπόταρε την απεργιακή κινητοποίηση. 
 
Όμως και οι δυνάμεις της αριστεράς έχουν τις ευθύνες τους. Το ΠΑΜΕ δεν στήριξε σε καμία περίπτωση την πρόταση για απεργιακή κλιμάκωση, ενώ στην τοποθέτησή του ως παράταξη στη ΓΣ του Σαββάτου πρότεινε ότι θα πρέπει να γίνουν δράσεις όλων των μορφών (συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις κτλ) για "να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια πανδημοσιοϋπαλληλική-πανεργατική απεργία".   
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις και κομμάτια των Παρεμβάσεων δεν κινήθηκαν όσο αποφασιστικά έπρεπε για την οργάνωση των συνελεύσεων, δεν πάλεψαν την πρόταση για κλιμάκωση με τριήμερες ή πενθήμερες απεργίες, υποκύπτοντας σε απόψεις του τύπου "δεν μας παίρνει". 
 
Όσον αφορά το ζήτημα των προσφυγόπουλων και την ένταξη τους στα σχολεία, δόθηκαν ελπιδοφόρες εικόνες. Για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος από το Σύλλογο Υπαίθρου Θεσσαλονίκης είπε ότι "ο κόσμος ήρθε κοντά με τους πρόσφυγες στο Δήμο Θέρμης" σε ένα τοπικό φεστιβάλ όπου συμμετείχαν Σύριοι πρόσφυγες, ενώ ο Σύλλογος Δασκάλων Πρέβεζας καταδίκασε τη ρατσιστική ανακοίνωση γονέων σε σχολείο στη Φιλιππιάδα. Στο ψήφισμά του αναφέρει: "Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών. Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία".  
 
Η μάχη για να ανατραπούν οι επιθέσεις και της κυβέρνησης στο δημόσιο σχολείο και να γίνουν μαζικοί διορισμοί δεν έχει τελειώσει. Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν Γενικές Συνελεύσεις στους καθηγητές (26-30/9), ενώ το Σάββατο 1 Οκτώβρη υπάρχει Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ. Η βάση των εκπαιδευτικών είναι οργισμένη, οι δυνατότητες υπάρχουν. Είναι στο χέρι της αριστεράς να τις αξιοποιήσει. Η "Τάξη μας", το αντικαπιταλιστικό δίκτυο εκπαιδευτικών, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις στην κατεύθυνση της απεργιακής κλιμάκωσης.

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf