Δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να κάνουμε την ανατροπή αντικαπιταλιστική





του Μηλιαζήμ Τζεμαλή*
 

Οι εκλογές της 25 Γενάρη είναι μια σημαντική στιγμή, σε μία ευρύτερη διαδικασία που έχουν ανοίξει οι αγώνες των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια. Στην περιοχή μας το εργατικό κίνημα έδωσε σκληρές μάχες κατά των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας. Ας θυμηθούμε της αρχές του 2014, την περίοδο ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, τότε που ο Σαμαράς προκειμένου να κάνει φιέστες με τους ευρωπαίους φίλους του είχε απαγορεύσει της διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθηνάς. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με σύνθημα «η απαγόρευση δεν θα περάσει» κάλεσε στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις διαδηλώσεις ενάντια σε αυτές τις φιέστες και έσωσε την τιμή της αριστεράς... Στη συνέχεια, οι πολιτικές μάχες και οι απεργίες άνοιξαν σε μία σειρά από χώρους. Η μάχη ενάντια στη διάλυση του ΕΟΠΥ, οι καταλήψεις στο νοσοκομείο ενάντια στο χαράτσι του 25 ευρώ, το συλλαλητήριο των αγροτών και κτηνοτρόφων ήταν μάχες που στήριξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Βοηθήσαμε στην οργάνωση και στηρίξαμε πολιτικά την απεργία της ΑΔΕΔΥ το καλοκαίρι στις 9 Ιούλη. Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία από το δημόσιο ήταν πρωτοφανή για την Ξάνθη. Μετά ήρθαν τα μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια ενάντια στο μακέλεμα του λαού της Παλαιστίνης στην Γάζα. Πάνω από 4000 κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους της Ξάνθης για να φωνάξει λευτεριά στην Παλαιστίνη. Και σε αυτό το κινηματικό ραντεβού η αντικαπιταλιστική αριστερά ήταν συνεπής. συμμετείχε. Στην συνέχεια πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε συζήτηση συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό, φέρνοντας ομιλητή από την παλαιστινιακή παροικία της Θεσσαλονίκης. Εκεί αναδείχθηκε ο ρόλος του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή. Είναι ένας ρόλος μαντρόσκυλου των δυτικών ιμπεριαλιστών που κάθε τρεις και λίγο μακελεύουν την περιοχή. Η λύση του προβλήματος είναι η διάλυση του σιωνιστικού κράτους και στην θέση του η ίδρυση ενός εργατικού κράτους που Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν ειρηνικά.

Μετά την συμμετοχή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ ξεκίνησε η οργάνωση του αντιφασιστικού Σεπτέμβρη. Στον ένα χρόνο από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, η ΚΕΕΡΦΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ξάνθη πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσαν σύσκεψη σωματείων, συλλόγων και κομμάτων για να οργανωθεί ένα μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν η ΕΛΜΕ Ξάνθης, ο Σύλλογος Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων (ΕΠΑΘ), ο Σύλλογος Ιατρών Νοσοκομείου Ξάνθης, ο σύλλογος των εργαζομένων του Καζίνου Ξάνθης, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κ.α., βγήκε κοινή αφίσα και το συλλαλητήριο συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου που βάδισαν στους δρόμους της Ξάνθης φωνάζοντας συνθήματα, «ούτε στην Ξάνθη ούτε πουθενά Τσακίστε τους Φασίστες σε κάθε γειτονιά». Στην επέτειο του πολυτεχνείου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν η δύναμη που έδινε τον τόνο στο συλλαλητήριο και οργάνωσε εκδηλώσεις στις κατειλημμένες σχολές. Έδωσε όλες τις δυνάμεις της στην οργάνωση της γενικής απεργίας στις 27 Νοεμβρίου που οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης. Για να μετατρέψουμε την ήττα τους σε νίκη των εργαζομένων και για να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό που φέρνει φτώχεια, εξαθλίωση, πολέμους και μνημόνια χρειαζόμαστε δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά, δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κοινό αγώνα όλων των εργατών και της νεολαίας σε όλα τα καυτά μέτωπα που έχουμε μπροστά μας.

Το πρώτο είναι το μέτωπο ενάντια στα μνημόνια. Το τρίπτυχο διαγραφή του χρέους, ρήξη με ευρώ-ΕΕ, κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο είναι η ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτούς που σπέρνουν τη φτώχεια για «να γίνει βιώσιμο το χρέος». Μέσα στα πέντε χρόνια του Μνημόνιου οι τραπεζίτες ρούφηξαν για τόκους λεφτά ίσα με έναν ολόκληρο προϋπολογισμό. Τα χαράτσια μιας ολόκληρης χρονιάς πήγαν κατευθείαν στις τσέπες τους. Καιρός είναι να μπει τέρμα και δεν θα στηριχτούμε στην καλή θέληση του κάθε Ντράγκι και του κάθε Γιούνκερ ότι τάχα «θα σεβαστούν τη δημοκρατία και τη θέληση του ελληνικού λαού». Πρέπει να ετοιμαζόμαστε να επιβάλουμε το δίκιο μας με τη συλλογική δύναμη των εργατών.

Το δεύτερο είναι ένα κίνημα επιστροφής όλων των απολυμένων στις δουλειές τους. Κοινή δράση για να ανοίξουν όλα τα κλειστά εργοστάσια και υπηρεσίες και να μπουν οι απολυμένοι της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο, οι καθαρίστριες στα υπουργεία, οι εργάτες της Κόκα-Κόλα, του Σκαραμαγκά, των Τσιμέντων Χαλκίδας στα εργοστάσιά τους, οι σχολικοί φύλακες και οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα τοπικά ΙΚΑ και στα νοσοκομεία. Η αριστερά πρέπει να στηρίζει τον κόσμο που θα μπει μέσα και θα ανοίξει όλα αυτά τα εργοστάσια που έκλεισαν ή ξεπουλήθηκαν από την τρόικα και τα αφεντικά.

Τρίτο, δυνατό αντιφασιστικό κίνημα. Για να γίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής, να πάνε ισόβια στη φυλακή οι δολοφόνοι των ταγμάτων εφόδου, να ξηλώσουμε όλους τους «Μπαλτάκους» που τους κάλυπταν και τους καλύπτουν στην Αστυνομία, στα Δικαστήρια, στο Στρατό, στα εφοπλιστικά γραφεία. Να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο οι δολοφόνοι νεοναζί να το παίζουν ξανά «νόμιμο πολιτικό κόμμα» και να ετοιμάζονται για αντιπολίτευση τύπου Γαλλίας μετά τις εκλογές.

Τέταρτο μέτωπο είναι η πάλη ενάντια στον ρατσισμό. Κανένας εργαζόμενος δεν είναι «λαθραίος», νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά, έξω η Φρόντεξ και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αγώνες όπως της Μανωλάδας και της Γενικής Ανακύκλωσης έδειξαν ότι οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης και τους θέλουμε νόμιμους και οργανωμένους στα συνδικάτα και όχι κυνηγημένους από τον κάθε μπάτσο του «Ξένιου Δία».

Πέμπτο μέτωπο είναι το αντιπολεμικό. Για να βάλουμε τέρμα στη μαύρη συμμαχία με το Ισραήλ και την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Ομπάμα στη Μέση Ανατολή. Όχι στην ισλαμοφοβία. Ένοχοι για τις δολοφονίες δημοσιογράφων στο Παρίσι είναι οι κυβερνήσεις που συνεργάζονται με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τα εγκλήματά του σε βάρος των λαών στο Ιράκ, στη Συρία, στην Αφρική. Λευτεριά στην Παλαιστίνη, κοινός αγώνας για να κλείσουμε τις βάσεις και να σταματήσουμε τους εξοπλισμούς.

Αυτά είναι χειροπιαστά βήματα και δράσεις για να τσακίσουμε τους εκβιαστές, για να ψάχνουν και να μην βρίσκουν ούτε μια ψήφο στις κάλπες, αλλά και για να μετατρέψουμε την ήττα τους σε αντικαπιταλιστική ανατροπή, σε νίκες των εργατών που ανοίγουν το δρόμο για μια άλλη κοινωνία χωρίς φτώχεια και εκμετάλλευση. Δύναμη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημαίνει δύναμη για να κάνουμε πράξη όλα αυτά, για να πάρουν τον ελέγχο της οικονομίας οι εργάτες και να βάλουν να δουλέψει η παραγωγή για όφελος όλης της κοινωνίας.

*Ο Μηλιαζήμ Τζεμαλή είναι μέλος ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος βουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ξάνθη

Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Να τελειώνουμε με το σεξιστικό σύστημά τους
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε σε μορφή pdf